Publicaties

We publiceren 4 keer per jaar ons eigen Oxfam Magazine. Daarin ontdek je wat ons drijft en waar wij voor strijden. In ons Jaarverslag vind je een overzicht van onze belangrijkste acties en resultaten van het afgelopen jaar. We brengen ook regelmatig rapporten uit waarin we specifieke thema’s die gelinkt zijn aan ons werk onderzoeken en uitspitten.

cover jaarverslag oxfam 2023
Jaarverslag 2023

Wat deed Oxfam in 2023?

In 2023 bereikte Oxfam wereldwijd 15,5 miljoen mensen waarvan 51% vrouwen en meisjes. We gaven 24 miljoen euro uit aan onze programma’s wereldwijd en ondernamen humanitaire acties in 14 landen. Bovendien verkochten we fairtrade producten uit 18 landen. In ons jaarverslag krijg je een uitgebreid verslag van al onze activiteiten van het afgelopen jaar.

Resultaten (48)

Position Paper: evaluation of Directive regarding Unfair Trading Practices in business-to-business relationships in the agricultural and food supply chain

De boerenprotesten van 2023-2024 waren een breekpunt: stijgende kosten, druk van retailers, schulden en de klimaatcrisis hebben boeren in grote moeilijkheden gebracht.

Ze eisen eerlijke prijzen en mechanismen die hun kwetsbare positie in de voedselketen beschermen.
We roepen de EU op om dringend de richtlijn inzake oneerlijke handelspraktijken (UTP’s of Unfair Trade Practices) te herzien. En een verbod in te stellen op zowel de aankoop van landbouwproducten onder de productiekosten als op de verkoop onder de kostprijs in de hele toeleveringsketen.
Eerlijke prijzen en beschermingsmechanismen zijn essentieel als boeren willen overleven. In de beleidsrichtlijnen van de EU staat: “Boeren moeten een eerlijk en toereikend inkomen krijgen en mogen niet gedwongen worden om onder de productiekosten te verkopen.”

Oxfam Magazine Nr. 11

In Oxfam Magazine 11 lees je hoe wij na de aardbeving van 2015 de waterinfrastructuur in Nepal hebben hersteld. Je krijgt ook een aantal onweerlegbare argumenten voorgeschoteld waarmee je tijdens de kerstfeesten elk klimaatdebat gemakkelijk de baas bent.

Carbon inequality kills

Als we klimaatcrisis willen tegengaan en echte sociale rechtvaardigheid willen creëren, is er maar één oplossing : een drastische vermindering van de ongelijkheden. Door de catastrofale impact van de levensstijl van de rijkste mensen op het klimaat te benadrukken, stelt deze informatienota dringende maatregelen voor om de bevolking als geheel en de planeet te beschermen.
Superyacht against backdrop of fire

Climate Finance Unchecked

Tot 41 miljard dollar aan klimaatfinanciering van Wereldbank niet geregistreerd
climate crisis

Gaza one year on: Accountability report

Een jaar na het begin van de Israëlische militaire inval in de Gazastrook is de humanitaire situatie catastrofaal.
Vóór oktober 2023 was 80% van de bevolking van Gaza al afhankelijk van een of andere vorm van humanitaire hulp. De Palestijnen in Gaza waren al sinds 2007 gedwongen om onder een land-, zee- en luchtblokkade te leven.
Sinds oktober 2023 is de situatie apocalyptisch geworden: meer dan 2 miljoen Palestijnen zitten gevangen in een strook land van 360 km², blootgesteld aan willekeurige bombardementen zonder onderbreking, honger, ziekte en onophoudelijke gedwongen verplaatsingen. Dit rapport, dat een jaar na de escalatie van het geweld in Gaza is gepubliceerd, belicht het werk van Oxfam en haar 20 Palestijnse partnerorganisaties in het afgelopen jaar.

Vetoing Humanity

Aan de vooravond van de VN-Top “Summit for the Future” brengt Oxfam een nieuw rapport uit: ‘Vetoing Humanity’. Daarin onderzocht de organisatie 23 van 's werelds meest langdurige conflicten in de afgelopen tien jaar, waaronder Afghanistan, Burkina Faso, Ethiopië, Libië, Niger, de bezette Palestijnse gebieden, Somalië, Zuid-Sudan, Sudan, Syrië, Oekraïne, Venezuela en Jemen, en ontdekte dat 27 van de 30 veto's die de VN-Veiligheidsraad uitsprak over deze conflicten betrekking hadden op de bezette Palestijnse gebieden, Syrië en Oekraïne.
Gaza man watching distructions

Oxfam Magazine nr. 10

Oxfam Magazine 10 geeft een stand van zaken van de situatie in Gaza en de bezette Palestijnse gebieden. In de afgelopen 57 jaar heeft Oxfam nooit eerder zo’n golf van geweld meegemaakt. Welke hulp bieden wij aan de Palestijnse bevolking in deze tragische omstandigheden?

Water War Crimes : How Israel has weaponized water in its military campaign

This report presents a detailed analysis of how the Government of Israel has systematically weaponized water against the Palestinians in its latest assault on Gaza, raising grave concerns of human rights violations and breaches of international law. It highlights ongoing violations of international laws, showing how the Government of Israel has used water deprivation to dehumanize and ultimately threaten Palestinian lives since the 1993 Oslo Accords. This culminates, in a brutal fashion, in the current military operation in Gaza.
How Israel has weaponised water in its military campaign

Rechts