Publicaties

We publiceren 4 keer per jaar ons eigen Oxfam Magazine. Daarin ontdek je wat ons drijft en waar wij voor strijden. In ons Jaarverslag vind je een overzicht van onze belangrijkste acties en resultaten van het afgelopen jaar. We brengen ook regelmatig rapporten uit waarin we specifieke thema’s die gelinkt zijn aan ons werk onderzoeken en uitspitten.

Jaarverslag 2023

Wat deed Oxfam in 2023?

In 2023 bereikte Oxfam wereldwijd 15,5 miljoen mensen waarvan 51% vrouwen en meisjes. We gaven 24 miljoen euro uit aan onze programma’s wereldwijd en ondernamen humanitaire acties in 14 landen. Bovendien verkochten we fairtrade producten uit 18 landen. In ons jaarverslag krijg je een uitgebreid verslag van al onze activiteiten van het afgelopen jaar.

Resultaten (40)

Superlijst Sociaal: Welke Belgische supermarkten beschermen mensenrechten in hun toeleveringsketens?

Superlijst Sociaal beoordeelt wat supermarkten doen om effectief bij te dragen aan een eerlijker voedselsysteem. Superlijst Sociaal België 2024 is een initiatief van denktank Questionmark in samenwerking met Rikolto, met steun van Oxfam België en Fairtrade België.

Jaarverslag 2023

In 2023 bereikte Oxfam wereldwijd 15,5 miljoen mensen waarvan 51% vrouwen en meisjes. We gaven 24 miljoen euro uit aan onze programma’s wereldwijd en ondernamen humanitaire acties in 14 landen. Bovendien verkochten we fairtrade producten uit 18 landen. In ons jaarverslag krijg je een uitgebreid verslag van al onze activiteiten van het afgelopen jaar.

Klimaatongelijkheden in België: een klein land met een te grote voetafdruk

Aan de vooravond van de verkiezingen komt Oxfam België met een rapport over hoe de CO2-uitstoot van de rijksten onverminderd hoog blijft. Deze excessieve uitstoot van de rijksten is een ernstige bedreiging om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius.

Het ongelijkheidsdividend

Het rapport ‘Het Ongelijkheidsdividend’ gaat over de manier waarop ongelijkheid systematisch wordt gereproduceerd in België. De analyse richt zich vooral op de manier waarop de rijkdom die binnen bedrijven wordt gecreëerd, wordt herverdeeld (of niet) onder werknemers, eigenaars van kapitaal en de bredere samenleving. Oxfam toont aan dat de marges van bedrijven veel meer hebben bijgedragen aan de inflatie dan de lonen. Het analyseert ook de 45 grootste bedrijven in België en berekent hoe hun aandeelhouders in tijden van crisis hun dividenden sinds 2017 met 23% zagen stijgen. Tegelijkertijd bevoordeelt het belastingstelsel de rijkste individuen ten opzichte van werknemers.

Oxfam Magazine Nr. 9

Oxfam Magazine 9 zet Marceline Budza op de cover. Ze was in België voor de lancering van de vernieuwde Woman’s Hope koffie waarvan zij de bezielster is. Ze vertelt er meer over in Oxfamily. In dit nummer lees je ook hoe de donuteconomie onze huidige nefaste economie kan transformeren en hoe vrouwen zich in Bangladesh organiseren tegen de gevolgen van de klimaatcrisis.

The living income differential for cocoa: futures markets and price setting in an unequal value chain

Deze studie onderzoekt de manier waarop cacao wordt verhandeld van boer tot consument, via de verschillende tussenschakels. Specifieke aandacht gaat uit naar het Living Income Initiative in Ghana en Ivoorkust, dat in 2018 werd aangekondigd. Het werd voor het eerst geïmplementeerd tijdens het oogstseizoen 2020-21 als een "Living Income Differential" (LID) van 400 dollar per ton boven op de exportprijs van cacao. De reactie van de marktspelers legde de echte drijfveren van de cacaohandel bloot en laat zien wat overheden, bedrijven en middenveldorganisaties kunnen doen om de cacaosector echt duurzaam te maken.

Welk handels- en belastingbeleid is nodig voor een duurzame ontwikkeling van lokale waardeketens voor melk in West-Afrika?

Het rapport "What trade and tax policies are needed to ensure the sustainable development of local milk value chains in West Africa?" laat zien dat door subsidies van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het ontbreken van marktregulerende mechanismen sinds het verdwijnen van de melkquota in 2015, Europese zuivelproducten gedumpt worden op de West-Afrikaanse markten. De geimporteerde ‘melk’ wordt er verkocht tegen prijzen die 30 tot 50% lager liggen dan die van lokale zuivere melk.

Het rapport stelt vast dat het handelsbeleid en de handelsovereenkomsten de markten in onder andere Senegal, Nigeria en Burkina Faso destabiliseren en een impact hebben op de economie, de voedselzekerheid en de doelstellingen van duurzame ontwikkeling.

Inequality Inc.

Het jaarlijkse ongelijkheidsrapport van Oxfam, "Inequality Inc.", dat samen met het World Economic Forum in Davos is gepubliceerd, onthult dat de rijkdom van de vijf rijkste mannen ter wereld sinds 2020 meer dan verdubbeld is, terwijl vijf miljard mensen armer zijn geworden. De razendsnelle stijging van extreme rijkdom is de afgelopen drie jaar geconsolideerd, terwijl het armoedeniveau in de wereld nog steeds hetzelfde is als voor de pandemie.

Rechts