Tweedehandsspullen doneren

Spullen te veel? Maak ruimte vrij en breng ze binnen in de dichtstbijzijnde Oxfam-Tweedehandswinkel of container. Zo is er minder afval, maak je iemand anders blij én steun jij Oxfam-projecten wereldwijd en de sociale economie in België.

Waar schenken? 

Welke spullen kan je doneren?

Schoenen die te klein uitvallen, de antieke vaas van je grootmoeder of een kookpot voor een kleiner gezin, ... Zijn ze in goede staat? Dan kan je het doneren aan Oxfam.

 

Kledij, boeken of home & deco doneren

Alles begint bij kwaliteit

Zo simpel is het. Als je een kwalitatief item koopt, zij het een broek, een zetel, een laptop ... zit je al een heel eind op het duurzame pad. Het gaat langer mee, de kans is groter dat je het kan herstellen en bovendien maak je er sneller iemand mee blij. Kwaliteit draagt bij tot een lang tweede leven.

Welke spullen wel

  • (Kinder-)kleren & schoenen
  • Accessoires & juwelen
  • Speelgoed (volledig)
  • Boeken, CD’s, DVD’s, vinyl
  • Decoratie en brocante zoals servies, borden, vazen, ...
  • Retro of vintage spullen
  • Vaatwerk & kookpotten

Welke spullen niet

  • Encyclopedieën, telefoonboeken, oude school- of woordenboeken
  • Beschadigde of vuile kledij
  • Grote meubels
  • Puzzels van meer van 300 stukjes
  • Elektro
  • Hifi-materiaal / TV’s / DVD-spelers
  • Computermateriaal (uitzondering: bij de Computershops)

 

Hoe kan je spullen schenken?

Je kan bij elke tweedehandswinkel (dus niet bij de Oxfam-Wereldwinkels) je spullen doneren. De enige uitzondering zijn de bookshops. Bij hen kan je enkel boeken die je niet (meer) leest en in goede staat zijn binnenbrengen. Bij de andere tweedehandswinkels ben je welkom met kledij, schoenen, keukengerei, interieurspullen en boeken in goede staat. Bekijk de openingsuren van de winkel het dichtst bij jou en breng je doos vol spullen mee. We halen niet op aan huis.

Wil je veel spullen gratis weggeven? Dan kan je terecht bij ons sorteercentrum Yunus na telefonische afspraak (op 0473/51.26.88).

Kleren en schoenen kan je ook in een van onze kledingcontainers doneren. Die zijn 24/7 bereikbaar. Ze worden geleegd door onze partners Wereld Missie Hulp en Terre.

 

Waar belanden jouw gedoneerde spullen?

Oxfam-Tweedehands ontvangt jaarlijks zo’n 4 miljoen kg textiel via containers, giften in de tweedehandswinkels en via inzamelacties zoals refive met e5. Een deel wordt gesorteerd in ons sorteercentrum Yunus, een deel wordt gesorteerd door Terre (Brussel en Wallonië) en Wereld Missie Hulp (Vlaanderen).

De topstukken, de crème de la crème, gaan naar de tweedehandswinkels van Oxfam (12%). Kledij van goede kwaliteit gaat naar de pop-up’s (53%). Hierbij zijn er RE:BEL- en pop-up winkels in België, maar ook een type pop-up in Afrika. Zo lopen er momenteel proefprojecten in Senegal en Rwanda waarbij vrouwen rechtstreeks kunnen verkopen op de markt (i.p.v. via een tussenpersoon). Zie je nu de woorden ‘dumping’ in neonletters flikkeren? Begrijpelijk, we willen niet gewoon de afvalberg verplaatsen. We bekijken we naar welk textiel vraag is, verzekeren we de kwaliteit en werken we enkel met erkende en gecontroleerde organisaties (Terre en TESS). 

We zien de kwaliteit van gedoneerde kledij echter jaar na jaar dalen, vooral wat binnenkomt via containers. Hierdoor is een derde niet verkoopbaar: 30% wordt gerecycleerd en 5% belandt helaas bij het afval. Welke gedoneerde spullen bij het afval belanden? Wanneer iets kapot is, onvolledig of heel vuil gaat dit naar Brussel.net. Door de verbranding recupereren ze energie: warmte, elektriciteit en stoom.

Vind een tweedehandswinkel

Vul je postcode in of de naam van je gemeente en kies de beste keuze in de opgegeven lijst.

Tweedehands winkelen

Waarom spullen doneren aan goed doel?

Door kwaliteitsvolle spullen te schenken, verminder je mee de afvalberg en bouw je mee aan een circulaire economie. Geef je die aan Oxfam, dan bouw je ook mee aan een sociale samenleving.

  • Je steunt de sociale economie in België. In onze winkels, ons sorteercentrum en ons magazijn werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (art. 60). Die werkervaring kan hen helpen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.
  • Heel wat spullen gaan naar onze pop-ups tegen armoede. Hier verkopen we kwaliteitskledij volgens seizoen aan faire maar lage prijzen.
  • Jouw gedoneerde spullen steunen rechtstreeks een goed doel. De opbrengst gaat naar Oxfam-projecten wereldwijd.
     

 

Veelgestelde vragen

Wij beantwoorden graag jouw vragen

Spullen die proper, volledig en ongeschonden zijn. Zou je het item zelf willen kopen? Dan is het in goede staat.

Bij de bookshops kan je enkel boeken binnenbrengen. Bij de andere tweedehandswinkels ben je welkom met kledij, schoenen, laptops, keukengerei, interieurspullen en boeken in goede staat.

De spullen die je schenkt komen in een winkel of sorteercentrum van Oxfam terecht. Daar selecteren onze medewerkers en vrijwilligers op kwaliteit. De beste kwaliteit, zo’n 20%, wordt verkocht via onze winkels. Goede stukken gaan naar onze pop-up winkels in België of andere projecten. Voor de rest werken we samen met partners die jouw spullen correct recycleren. Bekijk dit filmpje om een beter beeld te krijgen van wat er met jouw ingezamelde kleding gebeurt.

Zijn de kledingcontainers in Vlaanderen vol of heb je er per ongeluk iets in laten vallen, bel dan naar 03/454.14.15 of stuur een mail naar info@wereldmissiehulp.be. Voor Brussel bel je naar 02/240.58.58 of mail je naar collecte.textile@terre.be.

Oxfam organiseert samen met andere organisaties of bedrijven regelmatig inzamelacties van spullen die je niet meer nodig hebt. Ook scholen en jeugdbewegingen houden inzamelacties ten voordele van Oxfam. Wij sorteren alles en verkopen de beste stukken in onze tweedehandswinkels. De opbrengst gaat naar onze projecten wereldwijd. Contacteer ons om samen een inzamelactie te organiseren.

Rechts