Humanitaire hulp bij rampen en conflicten

Elk jaar worden miljoenen mensen geconfronteerd met rampen of gewapende conflicten. Ze vluchten uit hun huis en verliezen van de ene dag op de ander alles, waarna ze het hoofd moeten bieden aan honger en ziektes. Om in die omstandigheden te overleven, hangen ze af van noodhulp. Telkens als we hulp bieden, proberen we de mensen ook weerbaar te maken voor terugkerende crisissen.

Humanitarian action in Yemen

Aardbeving in Turkije en Syrië met een kracht van 7.8

Er werden al ruim 4.300 dodelijke slachtoffers geteld maar die verschrikkelijke balans neemt nog toe. Oxfam maakt zich klaar om dringende eerste noodhulp te bieden. Doe een gift om mensenlevens te redden en de slachtoffers te helpen.

Doe een gift

Naargelang de specifieke noden leveren we samen met onze partners bijvoorbeeld drinkbaar water of voedsel. We zorgen voor sanitaire infrastructuur zoals latrines, douches en handwaspunten. Samen met de betrokken gemeenschappen beschermen we ook de meest kwetsbare mensen zodat hun basisrechten en waardigheid gerespecteerd worden.

Jemen

In Jemen, waar er sinds 2015 een oorlog woedt, hebben bijna 18 miljoen Jemenieten - de helft van de bevolking! - geen toegang tot drinkwater of degelijke sanitaire voorzieningen. In 2021 hebben we in de provincie Hajjah een project opgestart om de beschadigde waternetwerken te herstellen en 85.000 mensen van water te voorzien. Zo helpen we Jemen bij het overwinnen van de cholera-epidemie die in het land woedt als gevolg van slechte hygiënische omstandigheden.

Pakistan

Landbouw is een van de belangrijkste economische pijlers van Pakistan, goed voor ruim 20% van het bruto binnenlands product en voor 40% van de tewerkstelling. Daardoor ondervindt Pakistan de gevolgen van de klimaatcrisis extreem hard. Sinds vijf jaar organiseren we samen met onze partners in Pakistan het project “Building Resilient Communities”, om landbouwgemeenschappen in het district Badin, in het zuidwesten van het land, beter voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering.

India

Eind mei 2021 lanceerden onze collega’s in India een oproep voor internationale noodhulp. Er raasde toen een tweede coronagolf door het land met meer dan 4.000 dodelijke slachtoffers. De ziekenhuizen hadden niet genoeg materiaal en konden de instroom van patiënten niet aan. Dankzij de vrijgevigheid van onze schenkers konden we ziekenhuisbedden, zuurstoftanks, monitors, digitale thermometers, zuurstofmeters en enkele duizenden kits met beschermingsmateriaal (mondmaskers, handschoenen, schorten) voor het zorgpersoneel leveren.

Oxfam, specialist in noodhulp

We reageren op elke humanitaire noodoproep met respect voor de getroffen mensen en gemeenschappen, onder andere door hen juridisch en psychologisch bij te staan. Samen met onze partners kunnen we steeds meer mensen helpen, omdat we al jarenlang lokale organisaties ondersteunen en sterker maken. We zorgen er nadien ook voor dat ze zelf in staat zijn om te reageren wanneer een noodsituatie zich voordoet.

Op een ander niveau bezorgen we onze lokale partners de nodige middelen om druk uit te oefenen op hun overheden. Zelf doen we ook aan beleidsbeïnvloeding bij de internationale beleidsmakers om ervoor te zorgen dat systematische rampen zoals hongersnood zich niet meer zouden voordoen.

Om de best mogelijke resultaten te behalen, stemmen we ons werk af met andere organisaties zoals de Verenigde Naties en het Belgische consortium voor noodsituaties ‘12-12’.

De uitdagingen bij rampen en conflicten

Om een duurzaam effect te hebben, moet een humanitaire interventie goed doordacht en op de lange termijn gepland zijn. Ingrijpen is niet genoeg, we moeten ook nadenken over de periode ná de ramp. Daarom baseren we onze interventies op 3 hoofdprincipes:

  • Zo snel mogelijk tussenkomen: bij een humanitaire ramp wordt de schade vaak groter door de indirecte gevolgen van de noodtoestand. Een aardbeving kan waterzuiveringsinstallaties vernielen waardoor het aantal ziektes als gevolg van vervuild water kan toenemen. Om een  sneeuwbaleffect te vermijden, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk tussen te komen en zo de toename van de rampen te voorkomen en zoveel mogelijk levens te redden.
  • Heropbouw: bij een ramp wordt er heel wat infrastructuur vernield. Meestal verliezen volledige bevolkingsgroepen zowel hun bestaansmiddelen als hun bezittingen en dus ook de mogelijkheid om te herbeginnen. Daarom helpen we na de eerste hulpverlening de getroffen mensen bij de heropbouw.
  • Preventie: als de bevolking opgeleid is om de risico's van rampen te beperken, dan kunnen de meest vernietigende gevolgen vermeden worden. Dit is vooral het geval voor natuurrampen die zich herhalen en die door de klimaatverandering nog vaker zullen plaats vinden.

Dankzij onze logistieke middelen en de vaardigheden van onze collega's en partners in meer dan 90 landen, zijn we in staat om een collectieve respons te bieden op humanitaire noodsituaties en om samen met de lokale bevolking op lange termijn te werken.

Lees meer over noodhulp en ontwikkeling

Papa met kinderen in Jemen
Persbericht
Humanitaire hulp bij rampen en conflicten

Na acht jaar oorlog blijft Jemen één van de ergste humanitaire crises ter wereld

Persbericht
Humanitaire hulp bij rampen en conflicten

Na 12 jaar conflict en ruim een maand na de aardbeving zijn noden in Syrië torenhoog

family Aziza Gaziantep
Nieuws
Humanitaire hulp bij rampen en conflicten

Update over Oxfam's activiteiten, een maand na de aardbeving in Turkije en Syrië

Rechts