
Blackwave. en Oxfam richten aandacht op Gaza met nieuwe single “Nothing Left To Lose”
Met hun nieuwste release “Nothing Left To Lose” kiest hiphopduo blackwave., bewust voor een afwijkend pad. In plaats van een traditionele single, brengt het duo een halve track uit als statement. Oorspronkelijk bedoeld als opmaat naar hun aankomende show op Pukkelpop en als comeback single nadat Jean Atohoun en Willem Ardui beide soloalbums hebben uitgebracht, beslist blackwave. om de aandacht te verleggen. Niet naar zichzelf, maar naar de humanitaire crisis in Gaza. Ze besloten hiervoor om de handen in elkaar te slaan met Oxfam België met wie ze eerder al samenwerkten in de “Speak Up For Palestine” campagne.
“Na het uitbrengen van onze soloprojecten was het plan om terug samen te komen als ‘blackwave.’. Bij het werken aan demo’s voor een nieuw album merkten we al snel dat het niet juist voelde op dit moment om het alleen over ons te laten gaan. We voelden de drang om een boodschap te brengen, ons platform te gebruiken, terug te keren naar hoe het project ooit begonnen is; muziek met een maatschappijkritische insteek (toen met ‘Hands Up’, een track over de Black Lives Matter beweging die in die periode een kookpunt bereikte).
We kwamen op het idee Nothing Left To Lose, een demo die we schreven in Los Angeles in 2023 over hebzucht in een kapitalistische wereld, uit te brengen. Maar ook hierbij hadden we het gevoel dat het niet de moment is de spotlight te zetten op ons, een nieuwe campagne en op nieuwe muziek. In plaats daarvan kozen we ervoor de aandacht die een nieuwe single zou genereren te richten op het thema dat ons momenteel het meest nauw aan het hart ligt, namelijk Gaza en de medeplichtigheid die ook België daarin heeft,” aldus blackwave.
Daarom slaan blackwave. en Oxfam België de handen in elkaar om de situatie in Gaza onder de aandacht te brengen. De single en videoclip “Nothing Left To Lose” dienen als oproep tot actie. Op hun website deelt het duo onder meer een overzicht van concrete initiatieven waarmee mensen actie kunnen ondernemen. Zo delen ze de open brief van Oxfam België die al door meer dan 87 000 Belgen ondertekend werd en roept het duo op om deel te nemen aan betogingen. Het hoofddoel: druk uitoefenen op de Belgische en Europese beleidsmakers om de schendingen van het internationaal recht in Palestina onmiddellijk halt toe te roepen.
blackwave. legt samen met Oxfam de nadruk op de volgende kernpunten:
- Israël moet onmiddellijk humanitaire hulp binnenlaten. Op dit moment staan duizenden vrachtwagens tevergeefs aan de grens om voedsel, medicatie, brandstof en andere hulpverlening te voorzien. Wat wél binnengeraakt, is onvoldoende.
- Door alle invoer van brandstof te blokkeren, is de brandstofvoorraad in Gaza bijna op. Dit zorgt er niet alleen voor dat hulp niet meer naar de mensen toe gebracht kan worden, het legt ook waterzuiveringsinstallaties plat en zorgt ervoor dat mensen vaak niet eens in ziekenhuizen geraken.
- Ondertussen heeft Israël de hulpverlening gemilitariseerd. Met Israëlisch/Amerikaanse middelen richtte ze de Global Humanitarian Foundation op. In tegenstelling tot wat de naam impliceert, is dit géén humanitaire hulp maar een dodelijke valstrik: uitgehongerde mensen worden naar distributiepunten geleid in de hoop er voedsel te kunnen krijgen maar worden – zowel onderweg, als aan de distributiepunten – neergeschoten.
- Een tijdelijk staakt-het-vuren is onvoldoende. Er moet onmiddellijk een permanent staakt-het-vuren komen en een einde aan de blokkade van Gaza én bezetting van Palestina
- Deze horror moet nu stoppen. België heeft de verplichting onder internationaal recht om genocide te voorkomen en niet bij te dragen aan een illegale bezetting. Het Internationaal Gerechtshof is daar ook zeer duidelijk over.
- We willen dat het EU-Israël Associatieakkoord opgeschort wordt zolang Israël het internationaal recht schendt. Maar België moet niet wachten op Europa, het kan ook zelf actie ondernemen. Bijvoorbeeld door de import van producten uit illegale nederzettingen te verbieden en wapenhandel met Israël te stoppen.
Oxfam is sinds de jaren 50' aanwezig in Palestina, in Gaza heeft de ngo 30 Gazaanse collega's en werken ze er met lokale partners die er op dit moment alles aan doen om de boeren te ondersteunen, psychosociale steun te bieden en water en sanitaire voorzieningen te herstellen. Vaak met risico voor eigen leven. Zo kwamen al meerdere werknemers van Oxfam partners om het leven door Israëlische aanvallen tijdens het herstellen van het waternetwerk.
Over blackwave.
blackwave. is een Antwerps hiphopduo, bestaande uit Jean Atohoun en Willem Ardui. Hun unieke sound combineert invloeden uit soul, funk, jazz en pop met een krachtige live-energie. Op vrijdag 15 augustus staan ze op de line-up van Pukkelpop.
Noot aan de redactie
Interviews met blackwave. en Oxfam beleidsmedewerkers zijn mogelijk.

Steun Oxfam in Gaza
Ondersteun onze lokale partners.