Nieuws9 april 2025

Stop de “Omnibus”: hoe beschermen we de zorgplichtwet?

In maart 2024 vierden we een belangrijke overwinning voor mensenrechten en milieubescherming: de lidstaten van de Europese Unie keurden eindelijk de zorgplichtwet goed. Maar nog geen jaar later lijkt de Europese Commissie van koers te veranderen. Op 26 februari stelde ze een zogenoemde omnibuswetgeving voor, die in één klap meerdere cruciale duurzaamheidswetten voor bedrijven dreigt af te zwakken, waaronder de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) zorgplichtwet  genaamd.

Een coalitie van het Belgische middenveld, waartoe ook Oxfam behoort, veroordeelt deze aanpak van de Commissie krachtig. Samen hebben we een statement gepubliceerd waarin we onze standpunten uiteenzetten.  

Wat is de verklaring van de Commissie?

De Europese Commissie wil de duurzaamheidswetten "vereenvoudigen", omdat ze tot "administratieve lasten" zouden leiden en de concurrentiekracht van Europese bedrijven zouden schaden. Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van SOMO blijkt echter dat grote ondernemingen die onder de CSDDD vallen, zeer winstgevende zijn. Zij hechten meer belang aan het uitbetalen van de aandeelhouders dan aan het investeren in innovatie, terwijl die juist nodig is om concurrentieel te blijven. Bovendien zouden de jaarlijkse kosten ten gevolgen van de toepassing van de CSDDD slechts 0,13% bedragen van wat ze in 2023 gemiddeld aan hun aandeelhouders betaalden.

Omnibus gaat dus eigenlijk om economische belangen en cadeaus aan aandeelhouders

In plaats van de beloofde “vereenvoudiging” stelt voorzitster Ursula von der Leyen juist een echte deregulering voor.  Omnibus zou de duurzaamheidswetten in één klap ondoeltreffend maken en hun reële impact op de bescherming van fundamentele mensenrechten en de planeet wegnemen.

Hoewel dit voorstel zogenaamd de EU-economie wil verdedigen, zal het er eigenlijk alleen maar voor zorgen dat machtige en rijke ondernemingen hun verantwoordelijkheden inzake mensenrechten, milieu en klimaatverandering kunnen blijven ontlopen. Wat enkel ten goede komt van hun aandeelhouders.

Volgende stappen om de zorgplichtwet te beschermen

De vereenvoudiging of consistentie die de Commissie beoogt, komt er niet door wetten te herroepen die pas werden aangenomen. Integendeel, het zorgt alleen maar voor meer verwarring, onzekerheid en extra kosten voor bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen.

De bal ligt nu bij de Europese Raad en het Europees Parlement. Zij moeten absoluut een einde maken aan dit schadelijke voorstel. Wij dringen er daarom bij de Belgische politici op aan om ervoor te zorgen dat tijdens de komende onderhandelingen over het Omnibusvoorstel in de Raad en het Parlement, alle wijzigingen worden afgewezen die de CSDDD verzwakken. Onze beleidsmakers moeten de essentiële duurzaamheidswetten in hun huidige vorm behouden en aantonen dat duurzame en verantwoordelijke bedrijven op de lange termijn bijdragen aan een eerlijkere, stabielere en veerkrachtigere economie.   

Gezamenlijke verklaring

Omnibus: deregulering ten koste van mensenrechten, arbeidsrechten en milieu.

Nieuws
Wat is klimaatrechtvaardigheid? Voorbeelden en problemen.

Stop de “Omnibus”: hoe beschermen we de zorgplichtwet?

Nieuws
Wat is klimaatrechtvaardigheid? Voorbeelden en problemen.

De politieke impact van Oxfam in 2024 (4/4): De felbevochten en historische zorgplichtwet

Nieuws
Wat is klimaatrechtvaardigheid? Voorbeelden en problemen.

De politieke impact van Oxfam in 2024 (3/4): een eerlijke ecologische transitie voor iedereen

Nieuws
Wat is klimaatrechtvaardigheid? Voorbeelden en problemen.

Waarom iedereen verliest met de nieuwe federale regering

Rechts