23/10 Klimaatmars: wijs politici op hun verantwoordelijkheden
Kom op 23 oktober mee demonstreren in Brussel en houd politici en bedrijven letterlijk de spiegel voor. Laten we met z’n allen rechtvaardige en duurzame oplossingen eisen voor de klimaatcrisis.
Op 23 oktober houdt de Klimaatcoalitie, waar Oxfam deel van uitmaakt, een grote klimaatmars in het teken van de klimaattop van de VN in november (COP27). Het doel: in een feestelijke stemming zoveel mogelijk volk op de been brengen en zodoende druk uit te oefenen op de verantwoordelijke Belgische en Europese beleidsmakers. Ze moeten verder gaan, krachtiger en sneller zijn.
En omdat we politici willen confronteren met hun non-acties, vraagt Oxfam je een spiegel mee te brengen naar de mars. Een sterke symbolische actie die het ware gelaat toont van de halfslachtige oplossingen die bovendien de ongelijkheid versterken.
Waarom zou je naar de klimaatmars komen ?
Quasi overal ter wereld merken we de gevolgen van de klimaatcrisis. Zo hebben de dodelijke overstromingen in België vorig jaar onuitwisbare sporen nagelaten. Dit jaar heeft de aanhoudende droogte een negatieve impact gehad op de landbouwopbrengsten. Bij onze buurlanden en verder verwoestten bosbranden van een ongeziene grootte miljoenen hectare land.
Maar het zijn de armste landen die de hoogste rekening moeten betalen van de klimaatcrisis. Extreme natuurfenomenen komen steeds vaker voor, vernietigen oogsten, bronnen van inkomsten, de thuis van miljoenen personen. Hongersnood, gedwongen migratie, geweld en overlijdens stijgen exponentieel.
Een voedsel- en energiecrisis
Elke dag treffen de stijgende voedsel- energieprijzen mensen. Ze zijn het resultaat van een afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, een gebrek aan investeringen in de energietransitie, en van onsamenhangende voedselsystemen waar subsidies voornamelijk gaan naar de modellen die de planeet het meest vernietigen. En bij elke crisis, denken we maar aan de situatie in Oekraïne, komt een systeem ten val dat winsten boven mensen en planeet stelt. In haar laatste rapport, Hunger in a heating world, toont Oxfam dat de honger in bepaalde landen verdubbeld is, terwijl olie- en agro-industriële bedrijven recordwinsten hebben geboekt.
Steeds meer Belgische gezinnen worstelen om hun facturen te kunnen betalen en moeten beroep doen op voedselpakketten. Eva Smets, algemeen directeur van Oxfam België, zegt hierover: “We kunnen de klimaatcrisis niet oplossen zonder de diepgewortelde ongelijkheid in onze voedsel- en energiesystemen aan te pakken. Dat is geen liefdadigheid maar een ethische eis.”
Tijdens de mars zullen we een hulde brengen aan vertegenwoordigers van de agrarische wereld, aan de mensen die in de frontlinie van de klimaatcrisis staan, de netwerken die strijden tegen armoede en aan de actoren in de energietransitie.