Voormalig cacao-arbeider maakt kunst tijdens de Week van de Fair Trade
Saidou Ly (°1983) is een van oorsprong Mauretaans kunstenaar. Als zoon van een commercant kwam hij terecht in Ivoorkust. Hij werkte er op de cacaoplantages in de regio van Soubré. Hij ontvluchtte Afrika omdat hij meewerkte aan ‘Ne touche pas a ma nationalité’, met kunst ijveren voor betere rechten voor de bevolking. In België werkt hij samen met Globe Aroma en SOS Migrants.
Tijdens de Week van de Fair Trade tonen acht bekende kunstenaars, elk op hun manier, dat er aan Belgische chocolade nog te vaak een bittere nasmaak zit. Zo ook Saidou Ly, die je op 14 oktober aan het werk kan zien met zijn installatie aan het Brusselse Noordstation.
4 kunstenaars en 4 cartoonisten willen Belgische chocolade om trots op te zijn.
Twee kwartetten, eentje van cartoonisten (Lectrr, Chrostin, Niet nu laura, MAT) en eentje van kunstenaars (Nick Timmermans, Fennabee en Penelope Deltour), zorgen samen met Saidou Ly voor een artistiek en sensibiliserend luik tijdens de Week van de Fair Trade (7-17 oktober). Oxfam België vroeg hen een cartoon, tekening of installatie te ontwerpen om Oxfams eis voor een duurzame en eerlijke cacaosector kracht bij te zetten. Soms zegt één beeld meer dan duizend woorden, acht beelden des te meer!
De cartoons zijn te zien in de deelnemende Oxfam-Wereldwinkels en op social media. In de wereldwinkels kunnen klanten volledig corona-proof hun favoriete cartoon kiezen. Ook fijn: van elk van deze unieke cartoons zijn tien gesigneerde exemplaren, die mee naar huis kunnen; klanten maken kans om er eentje te winnen tijdens de Week van de Fair Trade.
Wie de vier jonge illustratoren en (grafisch) kunstenaars live aan het werk wil zien, kan dat op 7, 13, 14 en 15 oktober in de stations van Gent Sint-Pieters, Antwerpen, Brussel-Noord en Brugge. De hele dag zullen ze door middel van een installatie of gigantisch schilderij de pendelaar een artistieke interpretatie presenteren, rond de uitdagingen in de West-Afrikaanse cacaosector.
Nog hogere prijzen … voor de boer
In de chocoladesector zijn te lage prijzen een bittere realiteit. Het is de reden waarom de meeste cacaoboeren zelfs niet kunnen voorzien in de meest essentiële uitgaven, zoals voedsel en huisvesting. Een eerlijke prijs krijgen en een leefbaar inkomen kunnen verdienen is nochtans een mensenrecht. Daarom roept Oxfam België alle chocoladebedrijven op om hun verantwoordelijkheid te nemen.
Bart Van Besien, beleidsmedewerker Oxfam België: “We gingen met de boeren van een cacaocoöperatie in Ivoorkust een partnerschap aan, waarbij Oxfam de prijs voor cacao verder opdrijft en de boeren zich engageren om op een duurzame manier te telen. In het resultaat van deze samenwerking kan je je tanden zetten: Bite to Fight-chocolade. Met een Bite to Fight-reep weet je dat de cacaoboer een eerlijke prijs krijgt en adequate ondersteuning om op een duurzame manier te produceren. Tegelijk ondersteun je de strijd om de volledige chocoladesector te veranderen en eerlijke prijzen te garanderen aan alle boeren.”
Met een Bite to Fight-reep weet je dat de coöperatie een eerlijke prijs krijgt en adequate ondersteuning om op een duurzame manier te produceren. Tegelijk ondersteun je de strijd om de volledige chocoladesector te veranderen.
Bart Van Besien, beleidsmedewerker Oxfam België
Zorgplicht: ’t is van moeten
Er zijn natuurlijk niet enkel hindernissen in de cacaosector. Ook de textiel- en gehele landbouwsector kampt met problemen rond mensenrechten, arbeidsrechten en milieuwetten, die nog te vaak met de voeten getreden worden. Denken we maar aan de tragische instorting van Rana Plaza in 2013, te wijten aan de slechte veiligheid. Oxfam ijvert daarom voor een wet die over alle sectoren heen respect voor mensenrechten en milieu de norm moet maken.
Een zogeheten zorgplichtwet verplicht bedrijven om mensenrechten en milieu te respecteren in hun volledige keten en moet het mogelijk maken om hen de (spreekwoordelijke) rekening te presenteren, wanneer er toch schade of schendingen zouden voorvallen. Oxfam wil daadkrachtige actie van onze Belgische en Europese beleidsmakers. Er moet een wetgeving komen die zijn tanden laat zien en toont aan welke minimumvereisten bedrijven consequent moeten voldoen.
Wat is zorgplicht?
Klik op de groene knop hiernaast om meer te lezen over een zorgplicht voor bedrijven.