Persbericht15 oktober 2024

Mogelijke frauduleuze verwerking van palmolie in zogenaamde “geavanceerde” biobrandstoffen in België en de Europese Unie

De Europese energieministers komen vandaag samen in Luxemburg voor een Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie, waarbij Ierland, gesteund door België, Nederland en Duitsland, de Raad zal waarschuwen voor mogelijke fraude door de biobrandstoffenindustrie. Deze landen verdenken hen ervan dat ze “primaire” palmolie (formeel verboden) verwerken in hun “geavanceerde” biobrandstoffen die geproduceerd worden uit afvalwater van palmoliefabrieken en verkocht worden in de Europese Unie. Ter herinnering: België heeft de verwerking van palmolie in Belgische transportbiobrandstoffen in 2023 verboden.

In een reactie zei Alba Saray Pérez Terán, beleidsmedewerkster klimaat bij Oxfam België:

“Als blijkt dat er echt sprake is van fraude en dat palmolie illegaal wordt toegevoegd aan de geavanceerde biobrandstoffen op basis van afvalwater die in België worden geïmporteerd, zou dat zeer ernstig zijn. Tegen 2022 zou de uitstoot van biodiesel naar schatting 17% hoger liggen dan die van fossiele diesel, ondanks het feit dat ze worden voorgesteld als een 'oplossing voor het klimaat'. Oxfam heeft bij verschillende gelegenheden met de vinger gewezen naar het biobrandstoffenbeleid van de EU omdat dit het gebruik van enorme stukken land over de hele wereld aanmoedigt om grondstoffen te produceren voor de biobrandstoffenindustrie.”

“Dit leidde tien jaar geleden tot een wereldwijde stormloop op landbouwgrond in het Globale Zuiden. We hebben al verschillende gevallen gezien van landroof om biobrandstoffen te produceren voor de export naar de Europese markt, met ernstige gevolgen voor de boerenbevolking in het Globale Zuiden. Er zijn ook mensenrechtenschendingen gemeld tijdens het productieproces van biobrandstoffen. Bovendien vormen biobrandstoffen een grote bedreiging voor de voedselzekerheid vanwege de impact die ze hebben op de beschikbaarheid van voedsel en de (stabiliteit van) voedselprijzen, zoals blijkt uit ons laatste rapport dat vorige maand is gepubliceerd. In de context van een wereldwijde voedselcrisis, met 783 miljoen mensen die honger lijden in 2022 en 2,4 miljard mensen die te maken hebben met voedselonzekerheid, is het onaanvaardbaar dat biobrandstoffen die door België en andere EU-leden worden geïmporteerd een bedreiging vormen voor de wereldwijde voedselzekerheid en dat Europese landen voedsel blijven verbranden als brandstof.”

Rechts