Samen zorgden we in 2022 voor een meer gelijke wereld 

2022, wat een jaar! Een jaar waarin oorlog wel heel dichtbij kwam, de energieprijzen door het dak schoten en miljoenen mensen ter wereld met honger naar bed gingen. Maar gelukkig ging er ook veel hartverwarmend goed. Hieronder 10 lichtpunten waar we een verschil konden maken dankzij onze schenkers, vrijwilligers, klanten en sympathisanten.

vluchtelingen Oekraïne
Humanitaire hulp

Ondersteuning Oekraïense vluchtelingen

Meer dan 12 miljoen Oekraïners zijn op de vlucht moeten slaan voor de oorlog. Onze oproep voor Oekraïne werd op veel vrijgevigheid onthaald: de opbrengst die we vergaarden dankzij gulle schenkers bedroeg maar liefst 3 miljoen euro!

Fairtradecoffee
rechtvaardige economie

Eerlijke handel als hefboom voor duurzame ontwikkeling

Ook dit jaar kozen bewuste consumenten voor producten uit eerlijke handel. Fair trade is zoveel meer dan een eerlijke prijs. Daarom blijven we samen met jou extra hard inzetten op onze dubbele positieve impact: fair voor mensen én de planeet. 

Actie en beleidswerk

WE houden POLITICI EN BEDRIJVEN EEN SPIEGEL VOOR

Op zomerfestivals en de Klimaatmars, tijdens de Week van de Fair Trade: 13.615 voorvecht.st.ers van een rechtvaardig klimaatbeleid ondertekenden onze klimaatpetitie. Tegelijk hielden we machthebbers letterlijk de spiegel voor: "Reflect before you act!"

Sahrawi vluchtelingen
Duurzame projecten

Water in het kamp voor Sahrawi-vluchtelingen

De 16.400 mensen die in het Boujdour-kamp in het zuidwesten van Algerije wonen, krijgen binnenkort een waterleidingnet. Dit konden we realiseren dankzij de financiële steun van onze donateurs, de Europese Unie, de UNHCR en de Zweedse dienst voor ontwikkelingssamenwerking.

fondsenwerving

Trailwalker: stappen tegen ongelijkheid

709 wandelaars dienden zich aan voor de 15de editie van Oxfam Trailwalker en haalden zo 316.658 euro op! De opbrengsten gaan naar de wereldwijde Oxfam-projecten. Ook 230 vrijwilligers tekenden present; zij leidden het sportieve en solidaire event in goede banen.

circulaire economie

September: een hele maand tweedehandskledij

Steeds meer mensen shoppen bewust en kiezen voor tweedehands: het is origineel, modieus én goed voor de planeet. Tijdens Second Hand September zetten we dat nog eens extra in de verf. Wie kiest voor Oxfam-tweedehands draagt bovendien ook rechtstreeks bij aan de sociale economie in België. 

OxfaminYemen
humanitaire hulp

DUURZAME WATERVOORZIENING in Jemen

In de provincie Hajjah vervangen we beschadigde waterinstallaties door duurzame systemen op zonne-energie. Water is nodig voor basishygiëne, bereiding van voeding en om epidemieën zoals cholera te voorkomen. Dankzij Europese financiering en de steun van onze schenkers konden we ter plaatse op de noodsituatie inspelen.

Actie: Week van de Fair Trade

Eerlijke handel tegen de klimaatcrisis

Tijdens de jaarlijkse hoogmis van eerlijke handel kregen klanten bij aankoop van 4 pakjes Oxfam-koffie een unieke shopper mét statement: Save the planet, it's the only one with coffee. Een ludieke slogan die het verband tussen fair trade en de klimaatcrisis illustreert.

Actie: klimaatmars

We wijzen politici op hun verantwoordelijkheden

Ja hoor, daar had je ons weer. We stapten samen met 30.000 klimaatbetogers mee in de mars op 23 oktober 2022. De Oxfam-delegatie nam een hoop spiegels mee en riep politici op om te reflecteren over het klimaatbeleid dat onrechtvaardig is voor de mensen in de meest kwetsbare landen.

Humanitaire hulp

Hongersnood in Oost-Afrika: samen levens redden

We maken ongeziene humanitaire noden mee. In de Hoorn van Afrika sterft elke 36 seconden iemand aan de honger. De aanhoudende droogte is er de langste in 40 jaar. Ook de VN roepen op om te blijven schenken, want het humanitaire systeem is overweldigd. Dankzij onze schenkers konden we alvast voor duizenden mensen een verschil maken.

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Dankzij je steun was 2022 een succesvol jaar.

Wij hopen ook in 2023 op jou te kunnen rekenen. Want samen kunnen we armoede een halt toeroepen en werken aan een toekomst met gelijke kansen voor iedereen.

Rechts