Voldoende water laten stromen in het Sahrawi-kamp van Boujdour
Met de financiële steun van onze donateurs, de Europese Unie, de UNHCR en de Zweedse dienst voor ontwikkelingssamenwerking, is Oxfam begonnen met de aanleg van het allereerste waterleidingnet in Boujdour, in het kamp voor Sahrawi-vluchtelingen. Boujdour is het laatste van de vijf kampen in het zuidwesten van Algerije dat volledig van water wordt voorzien door tankwagens.
De bouw van twee watertorens met elk een capaciteit van 320 kubieke meter, de aanleg van een leidingnet van 70 km lang en de installatie van 400 openbare kranen. In het kamp van Boujdour, vlak bij het Algerijnse stadje Tindouf, is een grootschalig project aan de gang.
Momenteel worden de 16.400 inwoners van het Sahrawi-kamp hoofdzakelijk voorzien van water door tankwagens. Een inefficiënt en duur systeem. De voertuigen zijn namelijk heel zwaar en niet geschikt voor wegen in een woestijnomgeving. Drinkwater verdelen per vrachtwagen is perfect geschikt voor noodsituaties, maar brengt op lange termijn buitensporige kosten mee. De vrachtwagens verbruiken veel brandstof en moeten vaak worden onderhouden. Bovendien zijn reserveonderdelen moeilijk te vinden.
Duurzaam waterbeheer in een onherbergzame woestijn
De Sahrawi, die al 46 jaar in een zanderige, rotsachtige woestijn in het uiterste zuidwesten van Algerije wonen, hebben echter langetermijnoplossingen nodig. Tienduizenden mensen – 174 000 volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen – sloegen op de vlucht als gevolg van een conflict tussen het Polisario en Marokko, dat al aansleept van 1975. Sindsdien leven de vluchtelingen van humanitaire hulp en wonen ze verspreid over vijf kampen. Elk kamp is genoemd naar een plaats in de Westelijke Sahara die op de lijst staat van niet-zelfbesturende gebieden (die nog niet volledig gedekoloniseerd zijn; een lijst opgesteld door de VN, die een referendum over zelfbeschikking steunt. Oxfam maakt zich grote zorgen over het gebrek aan hygiëne en het tekort aan water in de kampen. Dat deed ons besluiten om daar een groot project op te starten.
De watertorens kunnen regenwater opslaan en 8.200 mensen het hele jaar door van water voorzien – de helft van de bevolking van het kamp dus. Het distributienet leidt het behandelde grondwater dat gewonnen wordt in de regio naar openbare kranen, die zich allemaal dicht bij de woningen bevinden. De gezinnen hoeven maximaal 150 meter af te leggen om bij een waterpunt te komen. In de barrios van Boujdour vonden al verschillende voorlichtingsbijeenkomsten plaats om de bevolking te informeren over de toekomstige voordelen van het leidingnet.
Een kleine revolutie dus voor de families van Boujdour, waaronder die van Fallah Bujador. Ook zij en haar gezin kampen met een ernstig watertekort. Door pech en het beperkte aantal beschikbare vrachtwagens moet ze soms twee maanden wachten voor de plastic reservoirs die ze gebruikt om water op te slaan gevuld zijn. Gemiddeld krijgen Fallah en haar negen gezinsleden 12 liter water per dag, ongeveer de helft van de minimale hoeveelheid die de WHO aanbeveelt in een langdurige humanitaire crisis.
“De hoeveelheid water die verdeeld wordt, is niet voldoende. Vooral niet in de zomer, wanneer de temperaturen oplopen tot 50°C. We moeten het water dan drastisch rantsoeneren. Douchebeurten beperken we; de was doen of de airco aanzetten kan niet”, zegt ze.
Over het waterleidingnet dat Oxfam aanlegt, is ze optimistisch: “In tegenstelling tot tankwagens gaan kranen nooit stuk, en je hebt er geen brandstof of chauffeur voor nodig! Ze zullen ons dagelijks leven een stuk makkelijker maken en ons mentaal wat ontlasten. We hoeven ons geen zorgen meer te maken over het gebrek aan water. We zullen zelfs genoeg hebben om ons vee, onze enige bron van inkomsten, te drenken.”
De leefgemeenschappen van Boujdour, van A tot Z betrokken bij het project
Enguia Mohammed, de manager van het waterproject in Boujdour, deelt het enthousiasme van Fallah: “Als de overgrote meerderheid van de inwoners tevreden is over het project, dan is dat omdat 353 gezinnen rechtstreeks bij het proces betrokken waren. Naarmate het overleg vorderde, besloten we meer kranen te installeren dan oorspronkelijk gepland om spanningen tussen de gezinnen te voorkomen. Uiteindelijk zullen er genoeg waterpunten zijn om maximaal 10 gezinnen per kraan van water te voorzien. Samen hebben we bekeken waar ze komen.”
Het nieuw waterleidingnet is zo ontworpen dat elk gezin in het kamp van Boujdour even makkelijk toegang heeft tot water.
Enguia Mohammed, manager van het waterproject.
Onze inspanningen om de drinkwatervoorziening van de inwoners van Boujdour te verbeteren zullen ook de gezondheidsrisico's verminderen . Gezinnen moeten dan namelijk niet langer water opslaan in plastic reservoirs van slechte kwaliteit, die het risico van waterverontreiniging vergroten.
Op dit moment hebben de teams van Oxfam al 18 kilometer leidingen aangelegd en 101 kranen geplaatst. De eerste testfase vond plaats in juli 2022. In 2023 zal het project normaal gezien volledig operationeel zijn in de drie daïra's (wijken) van Boujdour.
*Het project in Boujdour wordt gefinancierd door de Europese Unie (European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations).
Doe een gift
Wees solidair met vluchtelingen wereldwijd.