Nieuws14 juni 2022

Oorlog in Oekraïne : wat doet Oxfam?

Sinds het begin van de oorlog hebben bijna 12 miljoen Oekraïners hun huis moeten achterlaten. De helft van hen heeft een toevluchtsoord in het buitenland gevonden, meestal in buurlanden zoals Polen, Moldavië en Roemenië.

De situatie in Oekraïne en de buurlanden is ook voor Oxfam een uitdaging. Gewoonlijk helpen we tijdens conflicten bevolkingsgroepen die al verzwakt zijn: we leveren drinkwater, voedsel, installeren sanitaire voorzieningen … De gevluchte Oekraïners hebben gelijkaardige problemen, maar hebben daarnaast ook behoefte aan informatie over hun rechten en psychologische of economische steun.

Wij steunen lokale initiatieven, die opgezet werden nadat mensen die het geweld ontvluchtten massaal toestroomden in de buurlanden. Ons doel: minstens 800.000 mensen helpen in Polen, Moldavië, Roemenië en in Oekraïne zelf.

Polen vangt de meeste vluchtelingen op

Sinds het begin van de gevechten staken bijna 3,2 miljoen mensen de grens van Oekraïne naar Polen over. Voor sommigen is het slechts een tussenstop alvorens verder te trekken naar een ander land. Anderen willen zich daar vestigen. In beide gevallen is het van essentieel belang de mensen op de vlucht over hun rechten in te lichten om hun doorreis of integratie in het land te vergemakkelijken.

Dit geldt voor vrouwen en kinderen, die 90% van de vluchtelingen uitmaken. Maar ook voor minderheden zoals Roma en LBGTQ+-mensen. Zij krijgen te maken met bijkomende belemmeringen zoals geweld of integratieproblemen.

Preventie van mensenhandel

In Roemenië steunen we organisaties die mensenhandel opsporen en voorkomen. Zij werken samen met plaatselijke autoriteiten, politie, maatschappelijk werkers en medisch personeel en leiden hen op om de tekenen van misbruik en mensenhandel te herkennen.

Dit is ook het geval in Moldavië, waar wij helpen bij het opzetten van mobiele teams bestaande uit een advocaat, een psycholoog en een maatschappelijk werker.

Interventie in Oekraïne

In Oekraïne werken we samen met 3 internationale organisaties om binnenlandse ontheemden te helpen. Samen met Swiss Church Aid verstrekken we noodvoedselrantsoenen aan ongeveer 10.000 mensen in de regio Kharkiv. Samen met People in Need geven we financiële steun aan 3.000 mensen die hun huis en heel hun hebben-en-houden moesten achterlaten. Tenslotte delen we samen met Action contre la Faim persoonlijke hygiënekits uit in schuilplaatsen in Kharkiv, Chernivtsi, Lviv, Poltava en Dnipro.

Het is moeilijk te weten hoe de situatie zich zal ontwikkelen. Maar Oxfam zal zo lang als nodig is aanwezig blijven in Polen, Moldavië, Roemenië en Oekraïne.

BEDANKT!

Het Belgische publiek heeft vrijgevig gereageerd op de noodoproep van het 12-12 Consortium begin maart. Dit consortium bestaat uit 7 Belgische humanitaire organisaties, waaronder Oxfam. De oproep heeft in totaal meer dan 28 miljoen euro opgebracht, waarvan bijna 3 miljoen euro bestemd is voor onze acties.

Rechts