Nieuws8 december 2020

Europese CO2-uitstoot daalt, die van de rijksten stijgt

De CO2-uitstoot van de 10% rijkste Europeanen neemt toe, terwijl die van de lagere inkomens daalt. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat Oxfam naar buiten brengt. Om de opwarming van de aarde met 1,5° te beperken, moeten we deze koolstofongelijkheid dringend aanpakken.

De CO2-uitstoot van de 10% rijkste Europeanen neemt toe, terwijl die van de lagere inkomens daalt. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat Oxfam naar buiten brengt. Om de opwarming van de aarde met 1,5° te beperken, moeten we deze koolstofongelijkheid dringend aanpakken.

Op 10 en 11 december bespreken EU-leiders de nieuwe klimaatdoelstellingen voor 2030. Om die te halen, kunnen we niet zonder een gedegen aanpak van deze koolstofongelijkheid. Dat blijkt uit het rapport Confronting Carbon Inequality in the EU”, dat de CO2-uitstoot van verschillende bevolkingsgroepen tussen 1990 en 2015 onder de loep neemt. Het gaat over de CO2-uitstoot gebaseerd op hun consumptiegedrag.

Voetafdruk van de rijkste Europeanen moet drastisch verminderen

In deze periode van 25 jaar daalde de consumptiegerelateerde CO2-uitstoot in Europa met 12%, maar ze legt ook een grote economische ongelijkheid bloot:

  • De rijkste 10% van de EU-burgers was verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de uitstoot. Dat is evenveel als de armste helft van de EU-bevolking samen.
  • De armste helft van de Europeanen verminderde hun uitstoot met bijna een kwart. De rijkste 10% van de Europeanen daarentegen heeft zijn uitstoot met 3% verhoogd, de rijkste 1% met 5%. 
  • Om zeker te zijn dat de wereld niet meer dan 1,5°C opwarmt, moet de CO2-voetafdruk van de rijkste 10% van de Europeanen tegen 2030 tien keer kleiner zijn, en die van de rijkste 1% maar liefst 30 keer kleiner. De voetafdruk van de armste 50% moet slechts worden gehalveerd.   

België bij de slechtste leerlingen van de klas

De analyse onthult de schrille koolstofongelijkheid binnen en tussen de lidstaten van de EU. Zo stoten de 10% rijkste Belgen evenveel uit als de hele bevolking van Hongarije, Zweden, Finland of Denemarken.

Per hoofd van de bevolking is de uitstoot van de 10% rijkste Belgen bovendien de op één na hoogste in de EU, alleen Luxemburg doet het nog slechter. Hun voetafdruk zou de komende 10 jaar moeten dalen met 95%. Het meest ambitieuze voorstel dat op de tafel ligt tijdens de EU-top is om te gaan voor 60% minder CO2 tegen 2030. België mag haar verantwoordelijkheid niet ontlopen en moet dit voorstel steunen.

België moet zich ertoe verbinden haar uitstoot tegen 2030 met 60% te verminderen, wat een stap hoger is dan de 55% die minister van Klimaat Zakia Khattabi op maandag 7 december aankondigde. Ons land kan niet tevreden zijn met deze slechte ranking, maar moet een grotere klimaatambitie tonen.

“Ambitieuze klimaatdoelstelling voor 2030 is nodig”

In 2020 heeft de klimaatcrisis overstromingen en hittegolven in heel Europa aangewakkerd. Maar er waren ook dodelijke orkanen in Midden-Amerika, een sprinkhanenplaag die gewassen in heel Oost-Afrika heeft verwoest en ongekende bosbranden in Australië en de VS. Niemand is immuun voor de klimaatcrisis, maar de armste en meest kwetsbare mensen worden het hardst getroffen.

“Een ambitieuze klimaatdoelstelling voor 2030 en een eerlijke Europese Green Deal zullen België en Europa helpen uit de coronacrisis te klimmen met een duurzamere en veerkrachtige economie die voor iedereen werkt. Het is tijd om SUV's te verbieden, vliegtuigbrandstof te belasten en te investeren in woningrenovatie en openbaar vervoer, miljoenen banen te creëren en schonere lucht voor iedereen te garanderen”, zegt Tim Gore, hoofd klimaatbeleid bij Oxfam.

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Sluit je aan bij #ClimateChangers

Hou politici en bedrijven een spiegel voor

Rechts