thumbnail__TDH5588
Persbericht21 februari 2019

28.682 handtekeningen voor een duurzame Belgische cacaosector

Aan de vooravond van het Chocoladesalon in Brussel wil Oxfam-Wereldwinkels de medeondertekenaars van het ‘Beyond Chocolate’-partnerschap nogmaals aanmoedigen om de engagementen die ze eind vorig jaar onderschreven, waar te maken. Bijna 30.000 burgers die de petitie van Oxfam-Wereldwinkels ondertekenden, steunen hen om de gemaakte afspraken om kinderarbeid en ontbossing tegen te gaan en te zorgen voor een leefbaar inkomen voor de cacaoboeren tegen 2030 na te komen.

Vanaf 2030 moeten de boeren die cacao produceren voor de Belgische chocolade een leefbaar inkomen verdienen. Bovendien mag de cacaoproductie niet langer gepaard gaan met ontbossing. Dat beloofde de Belgische chocolade- en retailsector op 5 december 2018 met het partnerschap ‘Beyond Chocolate’ dat er kwam onder impuls van Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.

We zijn tevreden met het engagement van de Belgische chocoladesector om de kloof te overbruggen naar een leefbaar inkomen voor cacaoboeren tegen 2030. Dat is noodzakelijk om Belgische chocolade duurzaam te maken. We kijken uit naar de concrete stappen die de bedrijven ondernemen en de transparante rapportering van de resultaten”, zegt Bart Van Besien, beleidsmedewerker bij Oxfam-Wereldwinkels.

Transparante opvolging

Bij het begin van het Chocoladesalon wijst Oxfam-Wereldwinkels nogmaals op de grote uitdagingen waar de chocoladesector voor staat. 

Meer dan de helft van de ‘Belgische cacao’ komt uit Ivoorkust. Daar verdient een gemiddelde cacaoboer gemiddeld 2.346$ per jaar, terwijl hij ongeveer 6.518$ nodig heeft voor een leefbaar inkomen. Dat wil zeggen dat hij maar een derde verdient van wat nodig is om te voorzien in de basisnoden voor zijn gezin zoals voedsel, woning, onderwijs, gezondheidszorg, … De Belgische chocoladesector heeft zich geëngageerd om de kloof naar een leefbaar inkomen tegen 2030 te overbruggen.

Daarnaast komt ongeveer 40% van de cacao in Ivoorkust uit “beschermde gebieden”. De overblijvende bossen moeten worden beschermd en bestaande cacaoplantages moeten overschakelen op duurzame agro-ecologische plantages.

Het is dan ook positief dat Minister De Croo, samen met zijn collega’s Didier Reynders en Marie-Christine Marghem, de Europese Commissie oproept om werk te maken van een ambitieus actieplan, inclusief wetgevende acties, om mensenrechten in de cacaoketen te beschermen en ontbossing te stoppen.

In het partnerschap engageert Oxfam-Wereldwinkels zich om een constructieve en kritische bijdrage te leveren aan de dialoog en bij het concretiseren van de criteria en indicatoren om tot een leefbaar inkomen te komen.

“We gaan de eigen ervaringen en expertise delen, net als de kennis en ervaringen binnen het wereldwijde netwerk van organisaties waar Oxfam-Wereldwinkels deel van uit maakt.” 

Rechts