Davos 2023
Persbericht11 juli 2024

Voormalige regeringsleiders, waaronder Yves Leterme, roepen president Biden en andere G20-leiders op om wereldwijd voorstel te steunen om ultrarijken te belasten

Bijna 20 voormalige staatshoofden en regeringsleiders van G20-landen en landen met hogere inkomens, waaronder voormalig Belgisch premier Yves Leterme, voormalig president van Chili Michelle Bachelet, voormalig premier van Frankrijk Dominique de Villepin en voormalig president van Spanje José Luis Rodríguez Zapatero, hebben in een vandaag gepubliceerde open brief de huidige leiders van de G20, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Britse premier Keir Starmer, opgeroepen om een "nieuwe mondiale overeenkomst om de ultrarijken in de wereld te belasten" te steunen. Ervoor zorgen dat de ultrarijken hun eerlijke deel betalen "zou de ongelijkheid verminderen en triljoenen dollars opleveren die nodig zijn voor investeringen in industrieel beleid en een rechtvaardige transitie". 

De voormalige leiders stellen in de brief dat "het voorstel van de Braziliaanse G20 de kans onderstreept om voor het eerst in een generatie een nieuw verhaal over belastingheffing te schrijven" op een moment dat "miljardairs wereldwijd een belastingtarief betalen dat gelijk is aan minder dan 0,5 procent van hun vermogen". 

De Braziliaanse regering, die voorzitter is van de G20, pleit voor een nieuwe wereldwijde belastingstandaard voor het belasten van de ultrarijken. De brief van de voormalige staatshoofden en regeringsleiders van de G20-landen komt naast besprekingen in de hoofdsteden van de G20 om de overeenkomst te steunen, en in de aanloop naar een bijeenkomst van de ministers van Financiën en centrale bankiers van de G20 in Rio de Janeiro, Brazilië, op 25 juli. Regeringen waaronder Brazilië, Zuid-Afrika, Frankrijk en Spanje hebben hun steun al uitgesproken. 

De leiders schrijven: "een voorstel dat ons als voormalige leiders vraagt om ons gezamenlijk te verenigen - én dat we erkennen als politiek mogelijk – is zeldzaam. Maar dit is er duidelijk één." 

Stefan Löfven, voormalig premier van Zweden en lid van de Club van Madrid, zei: 

"Het verstandige voorstel van Brazilië om nieuwe wereldwijde normen vast te stellen voor het belasten van de rijkste personen is een strategische economische gamechanger waar alle G20-leiders achter moeten staan. Met leiders als president Biden die zich sterk maken voor gedurfde nieuwe voorstellen, zijn we getuige van een baanbrekende verschuiving. Maar om deze inspanningen echt effectief te laten zijn, moeten regeringen internationaal samenwerken. 

De leiders van 's werelds machtigste economieën bevinden zich in een unieke positie om het leiderschap te bieden waar mensen vandaag om schreeuwen. Het steunen van het geloofwaardige G20-voorstel van Brazilië kan een van de belangrijkste multilaterale stappen in de recente geschiedenis zijn: het zou niet alleen miljarden dollars opleveren voor landen die vitale investeringen in mensen doen, maar ook de nieuwe wereldwijde consensus bieden die de wereld nodig heeft voor eerlijkere belastingen." 

Michelle Bachelet, voormalig president van Chili en vicevoorzitter van de Club van Madrid, zei: 

"Het voorstel van Brazilië voor een wereldwijde overeenkomst om de rijkste mensen te belasten is het soort verantwoordelijke economische daadkracht die regeringen vandaag de dag nodig hebben. Door zich achter deze agenda te scharen, zouden de leiders van de G20 laten zien dat ze het opnemen tegen oligarchische niveaus van extreme ongelijkheid en de schade die dat toebrengt aan de democratie. 

We hebben een wereld nodig waarin de rijksten in elk land worden belast en niet de regels mogen dicteren in hun eigen voordeel. Brazilië laat ons zien hoe. Door de inspanningen van president Lula voor de G20 te steunen, geven de leiders het multilateralisme hoop: ze bewijzen dat regeringen kunnen samenwerken om eerlijke regels voor iedereen te creëren." 

De voormalige wereldleiders stellen dat "het mondiale kapitaal geen rekening houdt met nationale grenzen" en merken op dat nationale actie weliswaar "onmisbaar" is, maar "alleen niet ver genoeg kan gaan". De voormalige presidenten en premiers schrijven dat "belastingontwijking en -ontduiking door de ultrarijken slaagt wanneer regeringen niet samenwerken". 

Helen Clark, voormalig premier van Nieuw-Zeeland en lid van Club de Madrid, zei: 

"Brazilië verdient lof voor het feit dat het de kwestie van een wereldwijde belastingnorm voor de miljardairs van de wereld naar de G20-tafel heeft gebracht. Dit bouwt voort op een eerder besluit van de G20 om een wereldwijde minimumbelasting van vijftien procent op multinationals te ondersteunen. Dit laatste initiatief heeft jaren op zich laten wachten. Beide initiatieven bouwen aan wereldwijde samenwerking om belastingontwijking aan te pakken." 

De brief, die werd gecoördineerd door de Club van Madrid en Oxfam, waarschuwt dat "het aandeel van het inkomen van de top 1 procent van de verdieners in vier decennia met 45 procent is gestegen, terwijl de hoogste belastingtarieven op hun inkomen met ongeveer een derde werden verlaagd." 

Rechts