Persbericht15 januari 2025

Oxfam verwelkomt staakt-het-vuren maar dringt aan op permanent einde aan wreedheden en blokkade

Nu de Israëlische bombardementen zijn gestopt, moet de focus onmiddellijk gelegd worden op herstel en het zoeken naar gerechtigheid voor de nabestaanden, die geconfronteerd werden met onvoorstelbare verwoestingen en verlies.

Oxfam verwelkomt de aankondiging van een staakt-het-vuren. Dit omvat een eerste overeenkomst voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars en enkele Palestijnse gevangenen, evenals een tijdelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook na 15 maanden van een meedogenloze oorlog. Deze oorlog kostte het leven aan bijna 50.000 Palestijnen, tienduizenden anderen zijn nog steeds vermist. Meer dan 100.000 Palestijnen raakten gewond en 1,9 miljoen Gazanen, of 90% van de bevolking, blijft ontheemd achter.

Sally Abi Khalil,  regionaal directeur van Oxfam in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, benadrukt de dringende nood aan essentiële hulp in deze apocalyptische nachtmerrie en een onmiddellijk einde aan de opzettelijke vernietiging van Gaza door Israël. Israël heeft het Palestijnse volk in Gaza opzettelijk leed berokkend door humanitaire hulp in te zetten als militair middel. “Terwijl de eerste fase van het akkoord zich ontvouwt, vragen we dringend om onmiddellijke en ongehinderde toegang tot humanitaire hulp en ondersteuning, zodat vitale middelen en medische hulp de mensen in nood kunnen bereiken. Het faciliteren van humanitaire hulpverlening zijn cruciaal om het lijden van ontheemde Palestijnen te verlichten en de verzorging van gewonden en zieken mogelijk te maken. Het stoppen van het geweld geeft hulporganisaties een belangrijke kans om hun werk te doen en mensen van basisvoorzieningen te voorzien.

staakt-het-vuren had al veel eerder moeten plaatsvinden

“Na meer dan 14 maanden van brute militaire aanvallen en het opzettelijk en systematisch blokkeren van hulp door de Israëlische autoriteiten, had het staakt-het-vuren al veel eerder moeten worden ingelast. Twee miljoen Palestijnen, die deze gruwelijke oorlog hebben overleefd, vechten nu tegen de klok om te overleven. Onmiddellijke, onbeperkte en effectieve levensreddende hulp moet onmiddellijk Gaza kunnen binnenstromen en veilig worden afgeleverd. Dit staakt-het-vuren moet niet alleen standhouden, maar ook leiden tot een definitief einde van het geweld,” vervolgt Sally Abi Khalil

“Israël heeft de Palestijnen in Gaza op een verschrikkelijke manier collectief gestraft, inclusief het plegen van misdaden tegen de menselijkheid door voedsel en water als oorlogswapens te gebruiken, door vrijwel de hele bevolking met geweld te verdrijven, door Noord-Gaza te belegeren en door heel Gaza onleefbaar te maken. Duizenden Palestijnen werden onrechtmatig vastgehouden en gemarteld zonder eerlijk proces. Dit mag niet onbeantwoord blijven. Internationale wetten en normen moeten voor iedereen gelden, ook voor Israël. Het land moet ter verantwoording worden geroepen voor oorlogsmisdaden om gerechtigheid voor de slachtoffers te krijgen en toekomstige schendingen te voorkomen”.

Abi Khalil waarschuwt er ook voor dat dit staakt-het-vuren niet mag leiden tot verankering van de status quo. Het kan geen legitimering zijn van een permanente bezetting of de facto annexatie, wat het vooruitzicht op een rechtvaardige en duurzame vrede verder zou ondermijnen. Ze roept de VN-lidstaten en de internationale gemeenschap op om te zorgen voor een snelle en volledige uitvoering van een staakt-het-vuren en zich te houden aan de beloften om de blokkade en bezetting te beëindigen. Dit moet ook onbeperkte toegang voor humanitaire hulp mogelijk maken, hongersnood voorkomen, de schade door de oorlog aanpakken en zorgen voor de wederopbouw van Gaza op een eerlijke, inclusieve en duurzame manier, waarbij de behoeften en stemmen van de Palestijnen centraal staan. 

“Nu de raketten en bommen zijn gestopt, moet deze fragiele vooruitgang koste wat het kost worden beschermd. De brute militaire campagne heeft een enorm verlies aan mensenlevens veroorzaakt, de infrastructuur van Gaza gedecimeerd en talloze gezinnen de hongerdood ingejaagd. Dit kon vermeden worden,” zei ze.

Oxfam veroordeelt ondubbelzinnig alle schendingen van het internationaal recht, inclusief de aanvallen op 7 oktober en de gijzelingen door Hamas en andere gewapende groepen in Gaza. Als onderdeel van dit tijdelijke staakt-het-vuren verwacht Oxfam de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle Israëlische gijzelaars en onwettig vastgehouden Palestijnse gevangenen. Daarnaast herhaalt Oxfam haar oproep tot gerechtigheid en verantwoording voor alle betrokkenen.

Oxfam benadrukt dat 2,2 miljoen Palestijnen in Gaza, die alles zijn kwijtgeraakt, dringend steun nodig hebben. Alle grensovergangen moeten permanent worden geopend zodat levensreddende hulp en het herstel van commerciële activiteiten elke hoek van de belegerde enclave kunnen bereiken om hongersnood af te wenden. Israëls illegale, verstikkende blokkade van Gaza's land, lucht en zee, die al 18 jaar duurt, moet onmiddellijk worden opgeheven. Alle opzettelijke obstakels die humanitaire organisaties verhinderen om de mensen in nood te bereiken, moeten onmiddellijk worden verwijderd.

“Dit is een verschrikkelijke periode geweest van zinloze dood en vernietiging door Israëlische militairen met economische, politieke en militaire dekking van wereldleiders. Nu gijzelaars en onwettig vastgehouden Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten, moet de internationale gemeenschap alles doen wat in haar macht ligt om ervoor te zorgen dat het geweld niet terugkeert. Ze moeten zich inzetten voor een eerlijke en inclusieve vrede met gerechtigheid voor iedereen, die een einde maakt aan de blokkade, Israëls onwettige militaire bezetting ontmantelt en de onderliggende oorzaken van dit slepende conflict aanpakt,” zei Abi Khalil.

Noot aan de redactie

Catherine De Bock, beleidsmedewerker humanitair recht voor Oxfam International is beschikbaar voor verdere toelichting.

Oxfam collega’s en partners uit Gaza zullen ook aanwezig zijn in Brussel van 20 tot 26 januari en zijn beschikbaar voor interviews.

Rechts