Oxfam onthult hoe Israël water als oorlogswapen gebruikt: de watervoorraad in Gaza is met 94% gedaald met een dodelijke gezondheidsramp als gevolg
Een nieuw rapport van Oxfam toont aan hoe Israël systematisch water heeft gebruikt als wapen tegen Palestijnen in Gaza, met lak aan mensenlevens en internationale wetten.
Het rapport, Water War Crimes, stelt vast dat door het afsnijden van de externe watertoevoer door Israël, de systematische vernietiging van watervoorzieningen en het opzettelijk tegenhouden van hulp de hoeveelheid beschikbaar water in Gaza met 94% is afgenomen tot 4,74 liter per dag per persoon - iets minder dan een derde van het aanbevolen minimum in noodsituaties en minder dan één toiletbeurt.
De analyse van Oxfam heeft ook het volgende uitgewezen:
- Israëlische militaire aanvallen hebben sinds het begin van de oorlog elke drie dagen vijf water- en sanitaire infrastructuurlocaties beschadigd of vernietigd.
- Door de vernietiging van de water- en elektriciteitsinfrastructuur en de beperkingen op de toegang van reserveonderdelen en brandstof (gemiddeld wordt slechts een vijfde van de vereiste hoeveelheid binnengelaten) daalde de waterproductie in Gaza met 84%. De externe aanvoer van Israëls nationale waterbedrijf Mekorot daalde met 78%.
- Israël heeft 70% van alle rioolpompen en 100% van alle afvalwaterzuiveringsinstallaties vernietigd, evenals de belangrijkste laboratoria voor het testen van de waterkwaliteit in Gaza, en heeft de toegang tot watertestapparatuur van Oxfam beperkt.
- Gaza Stad heeft bijna al haar waterproductiecapaciteit verloren: 88% van de waterputten en 100% van de ontziltingsinstallaties zijn beschadigd of vernietigd.
Het rapport benadrukte ook de nefaste gevolgen van dit extreme gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen voor de gezondheid van de Palestijnen: meer dan een kwart (26%) van de bevolking van Gaza wordt ernstig ziek door ziektes die gemakkelijk te voorkomen zijn.
In januari eiste het Internationaal Gerechtshof van Israël dat het onmiddellijk de humanitaire toegang zou verbeteren in het licht van een aannemelijke genocide in Gaza. Sindsdien is Oxfam er met eigen ogen getuige van geweest hoe Israël de humanitaire respons tegenhoudt, waardoor Palestijnse burgers om het leven komen.
Lama Abdul Samad, specialist op het gebied van water en sanitaire voorzieningen bij Oxfam, getuigde dat het duidelijk was dat Israël een verwoestende humanitaire noodsituatie had gecreëerd met Palestijnse burgerdoden tot gevolg.
"We hebben al gezien hoe Israël collectieve straffen zoals uithongering als oorlogswapen gebruikt. Nu zijn we getuige van het gebruik van water als wapen, wat dodelijke gevolgen heeft.
De opzettelijke beperking van de toegang tot water is echter geen nieuwe tactiek. De Israëlische regering berooft Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza al vele jaren van proper en voldoende water," zei ze.
"De wijdverspreide vernielingen en aanzienlijke beperkingen op de hulpverlening in Gaza, die gevolgen hebben voor de toegang tot water en andere essentiële zaken om te overleven, onderstrepen de dringende noodzaak voor de internationale gemeenschap om beslissende actie te ondernemen. Om verder lijden te voorkomen moeten gerechtigheid en mensenrechten gehandhaafd worden, waaronder de rechten die zijn vastgelegd in de Genève en Genocide Verdragen."
Monther Shoblak, algemeen directeur van het waterbedrijf CMWU in de Gazastrook, zei:
"Mijn collega's en ik hebben de afgelopen negen maanden een nachtmerrie doorgemaakt, maar we vinden het nog steeds onze verantwoordelijkheid en plicht om ervoor te zorgen dat iedereen in Gaza zijn minimumrecht op schoon drinkwater krijgt. Het is erg moeilijk geweest, maar we zijn vastbesloten om door te blijven doen - zelfs als we zien hoe onze collega's tijdens hun werk door Israël worden aangevallen en gedood."
Oxfam roept op tot dringende actie, waaronder een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren; dat Israël een volledige en onbelemmerde humanitaire respons toestaat; en dat Israël de rekening betaalt voor de wederopbouw van de waterinfrastructuur en sanitair.
NOOT VOOR DE REDACTIE:
- De gegevens over water, brandstof en bevoorrading waren actueel op 26 mei.
- De cijfers over verwoestingen waren actueel op 3 juni.
- De methodologie voor dit rapport is op verzoek beschikbaar
- Oxfam-analyse van WHO-cijfers wees uit dat een gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen ertoe leidde dat 26% van de bevolking van Gaza ziek werd door gemakkelijk te voorkomen ziekten.
- Oxfam collega’s en partners in Gaza zijn beschikbaar voor interviews in het Engels en Arabisch.
Humanitaire crisis in Gaza
Ondersteun Oxfam collega's en partners