COP29 moet meer opleveren dan “loze beloften”
In reactie op de laatste ontwerptekst over klimaatfinanciering op COP29 zei Safa' Al Jayoussi, Climate Justice Lead bij Oxfam International:
“COP29 moet meer doen dan alleen maar dezelfde loze beloften herhalen. De rijke landen zijn al tientallen jaren bezig met het tegenhouden en blokkeren van echte vooruitgang op het gebied van klimaatfinanciering. Hierdoor heeft het Globale Zuiden de meest catastrofale gevolgen ondervonden van een klimaatcrisis die zij niet hebben veroorzaakt. In de ontwerptekst ontbreekt het cruciale element van een duidelijk publiek engagement voor een nieuw doel voor klimaatfinanciering. Dit is ronduit schandalig.
Rijke landen, die het meest verantwoordelijk zijn voor de klimaatchaos, hebben een jaarlijkse klimaatschuld van 5 biljoen dollar en zijn herstelbetalingen verschuldigd. Deze financiering moet komen in de vorm van op subsidies gebaseerde overheidsfinanciering. Zo kunnen gemeenschappen die dit het meest nodig hebben geholpen worden bij de beperking van en aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering en bij het herstel van verlies en schade. Alles minder dan dat is gewoon een mislukking.
Dit is geen liefdadigheid - het is een gevestigde verplichting onder internationaal recht. Het is het absolute minimum dat nodig is om gemeenschappen in de frontlinie te beschermen tegen verwoesting, hen in staat te stellen herop te bouwen nadat de rampen voorbij zijn en hun rechtvaardige overgang naar een duurzame toekomst te garanderen. De komende dagen zijn een geloofwaardigheidstest voor deze klimaatonderhandelingen en voor de COP zelf. We kunnen de tijd niet langer rekken. Als de rijke landen hun beloften niet nakomen, zullen ze de geschiedenis ingaan als landen die winst verkozen boven mensen en zelfgenoegzaamheid boven moed.”
Noot voor de redactie
Oxfam medewerkers in Baku zijn beschikbaar voor verdere toelichting.
Rijke landen blijven zich verzetten tegen oproepen tot klimaatherstel. Klimaatactivisten eisen dat het Globale Noorden minstens $5 biljoen per jaar aan overheidsgeld beschikbaar stelt aan het Globale Zuiden.