Vrouwen van de koffiecoöperatie RWH
Persbericht28 februari 2023

Sterke vrouwen, straffe koffie

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op 8 maart lanceert Oxfam een limited edition koffie. De Women’s Hope koffie bestaat voor 100% uit koffie die geproduceerd is door de leden van de coöperatie ‘Rebuild Women’s Hope’ op het eiland Idjwi aan het Kivumeer in Congo.

Rebuild Women’s Hope (RWH) is een koffiecoöperatie met 70% vrouwelijke leden op het eiland Idjwi in het Kivumeer in Congo. Het Kivumeer ligt op 1.460 meter hoogte en wordt geflankeerd door steile hellingen. Deze hoogteligging zorgt voor hoogwaardige koffie. De regio kent een turbulente en onstabiele politieke situatie en vrouwen in het bijzonder voelen hier de gevolgen van.

RWH focust zich in het bijzonder op vrouwenrechten en gendergelijkheid. RWH heeft ook een agro-ecologisch project lopen: ze planten inheemse bomen en struiken aan die de koffieplant beschermen tegen de grillen van het weer en die tegelijk de bodem gezonder maken. Sinds 2022, wanneer het partnerschap met Oxfam is begonnen, zijn ze bio gecertifieerd.

“Wij geloven dat bouwen aan de hoop van vrouwen, de hoop van de hele natie is,” aldus Marceline Budza van Rebuild Women’s Hope.

Oxfam gebruikt de nieuwe koffie nu in de BIO Highland van 1 kg én lanceert ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag een limited edition van deze unieke koffie. Deze is medium gebrand waardoor de karaktervolle koffie een volle body heeft met fijne acide toetsen.

Benieuwd hoe deze koffie smaakt?

Ga naar de wereldwinkel in je buurt om een pakje te kopen. Kom op 8 maart naar de wereldwinkel in Brugge, de vrijwilligers overhandigen je graag een proevertje. In de buurt van Antwerpen? In Bar Juste wordt de hele dag de nieuwe koffie uitgeschonken.

Noot aan de redactie

Beeldmateriaal is hier beschikbaar.

Koffie is is één van de eerste eerlijke producten die Oxfam 50 jaar geleden begon te importeren. Vandaag is Oxfam de grootste fairtrade koffiespeler in België.

Koffie wordt verbouwd op ongeveer 12,5 miljoen koffieplantages over de hele wereld. Ze zijn bijna allemaal (95%) kleiner dan 5 hectare (ongeveer 7 voetbalvelden) en 84% is zelfs kleiner dan 2 hectare. Deze kleinschalige boeren produceren naar schatting 73% van alle koffie ter wereld

Terwijl er vele miljoenen koffieboeren zijn, wordt bijna de helft van alle koffie geëxporteerd door maar vijf handelsbedrijven. De koffie wordt geïmporteerd door koffiebranders. De tien grootste koffiebranders brengen samen 35 % van alle koffie op de markt. Minder dan 10 % van de consumentenprijs van koffie blijft achter in de koffieproducerende landen.

De grootste tien koffiebedrijven ter wereld branden samen 35% van alle koffie. In 2019 hadden ze een omzet van naar schatting 45 miljard euro (valutakoers eind 2020). De omzet en winst wordt voor het overgrote deel in Europa en de VS geboekt.

Dit voorjaar verschijnt een nieuwe koffiebarometer die peilt naar de huidige stand van zaken in de sector.

Beleidsmedewerker Bart Van Besien is beschikbaar voor verdere toelichting over de koffiehandel. Bert Vander Vennet, Product Manager Koffie is beschikbaar voor verdere toelichting over de nieuwe koffie. Het is mogelijk om een pakje koffie (en ander lekkers) te ontvangen. Contacteer Belinda.Torres-Leclercq@oxfam.org

Vrouw staat op een koffieplantage in Congo

Rechts