Une mère et ses deux enfants en Somalie
Nieuws17 mei 2022

28 miljoen mensen in Oost-Afrika dreigen honger te lijden

Ethiopië, Zuid-Soedan, Somalië en Kenia kampen met een opkomende hongersnood. De oorzaak? Een gevaarlijke combinatie van conflicten, extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatcrisis, COVID-19 en het recente conflict in Oekraïne.

Oxfam en Save the Children berekenden dat er waarschijnlijk elke 48 seconden iemand sterft van de honger in Oost Afrika. Doden die voorkomen hadden kunnen worden als de internationale gemeenschap eerdere waarschuwingen niet negeerde.

Meer dan tien jaar na de vertraagde reactie op de hongersnood van 2011, die in Somalië aan meer dan 260 000 mensen het leven kostte - van wie de helft kinderen jonger dan vijf jaar - slaagt de wereld er opnieuw niet in om catastrofale honger in Oost-Afrika af te wenden. Dringende oproepen worden amper gefinancierd, terwijl de oorlog in Oekraïne de escalerende hongercrisis in de regio nog verergert.

Wij werken nauw samen met onze partners in de getroffen landen om noodhulp te verlenen aan de bevolking.

 

Conflict in Ethiopië

Sinds 2020 woedt er een conflict in de Tigray-regio. Meer dan 9 miljoen mensen in Tigray en de aangrenzende regio's Amhara en Afar hebben humanitaire hulp nodig.

Een van deze mensen is Dagmawit (schuilnaam), een 35-jarige moeder van drie kinderen. Ze moest haar huis in september ontvluchten door de gevechten. "Ik vluchtte in allerijl om mijn leven en dat van mijn kinderen te redden," legt ze uit. "Ik weet niet wat er met mijn man is gebeurd. Ik weet niet eens of hij nog leeft. Zou hij gevlucht zijn? Naar waar? Ik heb geen idee waar hij is. Ik rende in dezelfde richting als de andere mensen om weg te komen van het vuurgevecht... Gelukkig konden we hier schuilen.”

 

Un conflit est en cours depuis 2020 dans la région du Tigré.  Plus de 9 millions de personnes ont besoin d’aide humanitaire dans le Tigré et dans les régions voisines d’Amhara et Afar.

‘Hier' is het Ednat IDP centrum. Oxfam werkt daar samen met de Amhara Rehabilitatie- en Ontwikkelingsorganisatie (ORDA) om mensen als Dagmawit en haar kinderen te voorzien van proper water, sanitaire faciliteiten en cash geld om essentiële zaken op de markt te kopen.

In het komende jaar willen we in totaal 750.000 mensen helpen in Tigray, Amhara en Afar.

Overstromingen in Zuid-Soedan

De afgelopen vijf jaar werd Zuid-Soedan geteisterd door seizoensgebonden overstromingen. Sinds mei 2021 zijn naar schatting 825.000 mensen getroffen door de overstroming van de Witte Nijl. 365.000 mensen verblijven momenteel in tijdelijke kampen.

Nyakaal Kel Madoot (56) en haar negen kinderen ontsnapten ternauwernood uit hun huis in Ganyiel toen het water steeg. "De grootste uitdaging op dit moment is het vinden van voedsel," zegt ze. "We hebben ook geen schoon water, en het kamp is niet goed uitgerust met deftige douches en toiletten.”

Oxfam is al 30 jaar actief in Zuid-Soedan en werkt daar samen met lokale organisaties. Door onze aanwezigheid hebben we al 400.000 mensen gesteund. Wij streven ernaar om nog eens 240.000 kwetsbare mensen te helpen door water, sanitaire voorzieningen, hygiënekits, zaden en landbouwgereedschap te verschaffen.

Droogte in Somalië

Somalië kampt met aanhoudende droogte. De situatie verergde vorig jaar door een sprinkhanenplaag, die akkers en weiden verwoestte. Volgens de Verenigde Naties hebben 7,7 miljoen mensen - de helft van de bevolking van het land - humanitaire hulp nodig.

Het gebrek aan water treft zowel mensen als dieren. "Voor de droogte had ik 128 koeien, nu heb ik niets meer", zegt Hassan Sagar (72). "Het is hetzelfde voor iedereen hier. Iedereen is zijn dieren kwijt. Er is geen geit meer over.”

La Somalie fait face à une sécheresse persistante. Une situation rendue encore plus difficile l’année dernière par une invasion de criquets, qui ont dévasté les champs et pâtures.

Ons doel is om meer dan 180.000 mensen in Somalië te helpen, door onder andere:

  • Het boren van waterputten.
  • De preventie van gendergerelateerd geweld.
  • De directe financïele steun van kwetsbare gezinnen.
  • Het verdelen van zaden en landbouwgereedschap.
  • De vaccinatie van veedieren.
volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Draag bij aan onze noodhulp in Oost-Afrika en elders

Rechts