Zorgplicht voor bedrijven. Er staat geen prijs op mensenrechten en het welzijn van onze planeet.
Onmenselijke uren en dito salarissen, alarmerend slechte hygiënische omstandigheden en veiligheid … Te veel arbeiders ter wereld, en vooral arbeidsters, moeten het hiermee stellen. Het zijn nochtans basismensenrechten, maar veel bedrijven vegen er nog ste
Elk jaar zijn bedrijven betrokken in talrijke schendingen van de mensenrechten, sociale rechten en milieuwetten. Tot op heden kunnen we ze helaas juridisch niet ter verantwoording roepen voor de overtredingen die ze begaan doorheen hun waardeketen. Waardeketen? Hiermee bedoelen we elke fase in de productie. Voor een kledingstuk is dit bijvoorbeeld de volledige weg tussen het telen van katoen tot de eigenlijke verkoop in de retail.
Maar goed nieuws: zowel op Belgisch als op Europees niveau liggen voorstellen van wetteksten op tafel. Momenteel is het nog koffiedik kijken qua impact: hoe ambitieuzer de toekomstige zorgplichtwet voor bedrijven zal zijn, hoe meer effect.
Sociale en milieu wetten
Om effectief te zijn moet de zorgplichtwet onder andere:
- slaan op alle ondernemingen die in België gevestigd of actief zijn, ongeacht hun grootte (dus ook KMO's), en in alle sectoren.
- van toepassing zijn op de gehele bedrijfswaardeketen (leveranciers, onderaannemers, inkopers van goederen, diensten, financiële instellingen, enz.), en op hun dochterondernemingen.
- respect opleggen voor alle internationaal erkende mensenrechten, inclusief arbeidsrechten en het recht op een gezond milieu.
- integratie opleggen van de wettelijke aansprakelijkheid van bedrijven bij wanbetaling.
Waarom willen we een zorgplichtwet ?
Het tijdperk van vrijwillige initiatieven is voorbij. In dit klimaat van winstbejag zullen financiële en directe belangen namelijk altijd voorrang krijgen op klimaatrechtvaardigheid. Daarom zijn controle- en sanctiemechanismen noodzakelijk. Ze zijn belangrijk voor het welzijn van werknemers over de hele wereld, voor de bescherming van ons milieu en om ervoor te zorgen dat consumenten zelf niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen of de vernietiging van onze planeet.
Zet de zorgplichtwet mee in beweging ...
... en maak samen met ons een einde aan de straffeloosheid van bedrijven.
Op mensenrechten staat geen prijs
Verschillende organisaties bundelen hun krachten en lanceren een grote informatiecampagne om de goedkeuring van een Belgische en Europese wet op de zorgplicht te eisen. Schone Kleren Campagne en 11.11.11, waar Oxfam lid van is, maar ook vakbonden, BOS+ of Broederlijk Delen nodigen je uit om je aan te sluiten bij de beweging om een einde te maken aan de straffeloosheid van bedrijven en om van eerlijke, rechtvaardige en duurzame handel de norm te maken.
Bezoek www.zorgplicht.be want op mensenrechten staat geen prijs!