Zero waste - fout kerstcadeau recycling
Nieuws18 november 2019

Zero waste de feesten door: fout kerstcadeau recycling

We krijgen ze allemaal al eens… en we geven ze ook. Zelfs als je het met de beste intenties kocht, kan een pakje een fenomenale uitschuiver zijn. Te groot, te klein, foute kleur, reeds in bezit, ronduit lelijk of angstaanjagend. Noem maar op. Beleefdheidshalve durven we niet altijd om te ruilen en soms belanden die dingen ergens op zolder om jaren later op te duiken. De horror! Wat ermee doen?

1. Verkoop

Kledingstukken, schoenen en accessoires kan je via vintage shops of closet sales aan een nieuwe eigenaar helpen. Organiseer er zelf eentje en maak er een gezellige boel van. Ook de app Vinted maakt furore. Sites zoals tweedehands.be dan zijn het platform voor werkelijk alles waar je vanaf wil. Van de uil-vormige wandklok tot een paar stiletto’s. Vergeet ook de sociale media zoals Facebook niet, een ware broeihaard van tweedehandsverkoop! En de goeie, klassieke rommelmarkt blijft een feest voor iedereen (als het weer wat wil meewerken).

2. Upcycle/recycle

Voor de creatieve geesten onder ons: restyle of pimp dat onding gewoon! Het is (gelukkig) heel erg hip dus online vind je tonnen inspiratie, op trefwoord alleen al.

3. Ruil

Ruilplatformen op sociale media zijn populair, ook scholen en buurtwerkingen springen vaak op de kar met ruilbeurzen. Houd dus een oogje op het gemeentemagazine. Swishing.be trekt het ruilen van kledij, schoenen en accessoires dan weer op naar een hoger niveau. Vind ze binnenkort in jouw buurt!

4. Geef weg

Eenvoudig, snel en goedhartig. Een win-win over de hele lijn: jij blij met het herwonnen terrein in dressing of zolder, nieuwe eigenaars blij met spullen waar ze niets of weinig voor moeten neertellen. Waarheen? Onze tweedehandswinkel, natuurlijk. En wat je hier niet kwijt kan, daar kan je wellicht mee terecht in de Kringwinkel. Informeer je en schenk weg!

Laatste tip van de redactie dan:

Zero Waste Wannabe en illustrator Veerle Colle bracht een zero-waste kalender uit. Elke dag van het jaar een tip om je bij de pinken te houden!

Allerlaatste tip:

Stap gewoon een Oxfam-Wereldwinkel binnen voor je cadeaus. Zo is je bijdrage alvast niet verloren, want die gaat in directe lijn naar onze rechtstreekse partners: producenten en boeren in het Zuiden én dichtbij krijgen een eerlijke prijs voor hun waren. Zo draag je meteen bij aan een meer duurzaam handelsmodel. Dat is pas een zero-waste geschenk!

Group 1088 Path 581 Path 582 Path 583 Path 584

Vind een tweedehandswinkel of kledingcontainer bij jou in de buurt

Rechts