Vrijwillige initiatieven rond mensenrechten in de toeleveringsketens voldoen niet
Vrijwillige initiatieven rond mensenrechten in de toeleveringsketens vanuit de sector voldoen niet. Dat is één van de conclusies uit de Cacaobarometer 2018, die vorige week verscheen. Oxfam-Wereldwinkels pleit voor een overkoepelende, structurele en wetgevende aanpak om de mensenrechten doorheen de toeleveringsketen van cacao te garanderen. België moet daarin als chocoladeland bij uitstek het voortouw nemen.
Maar niet alleen in de cacaosector is de huidige Belgische aanpak ontoereikend, het probleem komt in veel meer sectoren voor. Dat onderschrijft recent HIVA-onderzoek over het beleid voor mensenrechten en bedrijven in verschillende Europese landen. In deze studie, die vorige week verscheen, werd een gelijkaardige aanbeveling geformuleerd.
Dr. Huib Huyse en Dr. Boris Verbrugge vergeleken beleidsinitiatieven in Duitsland, Frankrijk en Nederland met wat ons land tot dusver presteerde. De conclusie is niet iets om fier over te zijn.
Volgens de onderzoekers vertaalde België de bestaande VN-richtlijn rond mensenrechten en bedrijven onvoldoende. Het actieplan is zwak en getuigt van weinig lange termijn visie, zonder duidelijke strategieën en met een uitgesproken focus op vrijwillige initiatieven. Vergeleken met de Duitsland, Nederland en Frankrijk, gaat het Belgische debat over mensenrechten en bedrijven niet verder dan de doorsnee agenda voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, krijgt het weinig publieke aandacht en staat het niet hoog op de politieke agenda.
Voor Oxfam Wereldwinkels is dit alvast een duidelijk signaal: we moeten het debat rond mensenrechten in de toeleveringsketens verder aanzwengelen en nog hoger op onze to-do lijst plaatsen.
Cacaobarometer 2018
Klik op de donkergroene knop hiernaast om het volledige rapport te lezen.