Tweedehands winkelen

Wegwerpkledij weegt zwaar door op mens en planeet. Door spullen een tweede leven te schenken, spaar je heel wat water en elektriciteit uit. De toekomst is tweedehands. Maar wat ervoor gebeurt is minstens even belangrijk: het maken van een nieuw én kwalitatief kledingstuk met respect voor mens en planeet. 

Vind een tweedehandswinkel

Tweedehands winkelen bij Oxfam

Tweedehands winkelen is goed voor de portemonnee, is beter voor het milieu en maakt jouw stijl uniek. In de meeste van Oxfams tweedehandswinkels kan je tweedehands kleren kopen. Sommige zijn ook gespecialiseerd in interieurspullen, boeken of IT-materiaal (tot smartphones toe).  

winkel in je buurt

Tweedehandswinkel in de buurt

Maak gebruik van onze handige shopfinder en vind een van onze winkels in jouw buurt.
A secondhand set-up with a PC, a screen and computer mouse.
IT-materiaal

Koop je computer, laptop, smartphone of tablet tweedehands

schenk kwaliteitsvolle kledij
Doneer kwaliteit

Wat, hoe en waar doneren?

Kwaliteit voor iedereen

Pop-ups bieden kwalitatieve kledij per kilo

upcycle kantoormeubel
Tweedehands kantoormeubels

Tweedehands of geüpcycled? Richt jouw kantoor in met Oxfam

Economisch alternatief

Hoewel er binnen de fast fashion industrie miljardenwinsten worden geboekt, verdienen textielarbeiders gemiddeld 5 dollar voor 12 uur werk. Gevaarlijk werk bovendien. Twee derde van het textiel dat ze in handen krijgen is chemisch, kunstmatig of synthetisch. Dagelijks worden bijna een miljoen vaten olie omgezet in garen voor nieuw textiel. De mode-industrie produceert nu 20% van het wereldwijde afvalwater en is verantwoordelijk voor 10% van de totale CO2-uitstoot. Nadat het kledingstuk vervaardigd is, legt het gemiddeld 20.000 km af voor het in de winkel ligt. Een sociaal en ecologisch drama.

yunus sortering kledij

Circulaire economie

Er komt een frisse tegenwind vanuit een alternatief businessmodel, de circulaire economie. Het doel is om grondstoffen zo lang mogelijk te laten circuleren zonder waardeverlies. De basis van een kringloopeconomie ligt bij weigeren (Refuse), verminderen (Reduce), verlengen (Reuse) en hergebruiken (Recycle).

Gedoneerde spullen worden samengebracht in ons magazijn Yunus. Hier worden ze gecontroleerd op kwaliteit en getrieerd. Wat we zelf ook zouden dragen én kopen, wordt doorverkocht. Wat de controle niet doorstaat wordt ofwel geüpcycled in totebags die verkocht worden als winkeltassen in onze winkels, als matrasvulling of door hergebruik van de vezels. Wanneer iets echt niet meer te redden valt, gooien we dit weg. De kwaliteit van donaties is dus essentieel voor onze tweedehandswinkels en pop-ups. We zien dat deze het hoogst is bij inzamelacties zoals refive van e5.

e5 zamelt al meer dan 20 jaar kledij in met Oxfam

We zamelen enerzijds kledij in via eigen containers en tweedehandswinkels en anderzijds via samenwerkingen zoals met e5. De halfjaarlijkse inzamelactie van e5 levert ongeveer 800 ton textiel op per jaar. Daarvan krijgt 80% een nieuw leven in de Oxfam-Tweedehandswinkels en in de pop-upwinkels. Wat niet kwalitatief genoeg is voor onze winkels, worden gerecycleerd, en wat zelfs niet voor recyclage bruikbaar is gaat naar de afvalindustrie, dat is zo'n 10%.

In ons sorteerproces stellen wij mensen te werk in de sociale economie. Jaar na jaar merken wij dat de kwaliteit van donaties in onze containers achteruit gaat. Veel particulieren dumpen afval of verkiezen om hun mooie stuks op alternatieve platformen door te verkopen. Daarom zijn samenwerkingen zoals met e5 voor ons van cruciaal belang. De inkomsten van onze tweedehandswinkels worden immers gebruikt om Oxfam-projecten wereldwijd te financieren.

Speel video

Make-over van je kast

We gooien per jaar gemiddeld 9 tot 16 kg kleding weg. De verandering start dus bij hoe en wat we kopen. Maar hoe koop je bewust? (bronnen: Fashion revolution, ADEME, Ellen Mac Arthur Foundation, Synthetic Anonymous en Partneras)

Stel jezelf deze 6 vragen voordat je iets koopt

Heb ik dit nodig?

Want we dragen gemiddeld 30% van wat we kopen.

Vervangt het iets dat ik kan doneren of recycleren?

Want we gooien 9 tot 16 kg kleding per jaar weg.

Is het tweedehands?

Dagelijks worden bijna een miljoen vaten olie omgezet in garen voor nieuw textiel.
Group 1087 Group 1086 Group 1078 Path 996 Path 997 Path 998 Path 999 Path 1000 Path 1001 Path 1002 Path 1003 Ellipse 174

Nieuw én geproduceerd met respect voor mens en planeet?

Textielarbeiders verdienen gemiddeld 5 dollar voor 12 uur werk. Bovendien is 2/3 van onze kleding is chemisch, kunstmatig of synthetisch. Dit houdt gezondheidsrisico’s in voor textielarbeiders die in aanraking komen met chemische stoffen.

Weet ik waar en hoe het geproduceerd is?

Een nieuw kledingstuk legt gemiddeld 20.000 km af van fabriek tot kast.

Is het solidair of fair gemaakt?

Jouw aankoop kan tegelijk ook de sociale economie of eerlijke handel steunen.

Smart fashion, geen fast fashion

Preloved begint bij een verliefdheid. Als je een goed stuk nieuw koopt en doneert eens de liefde voorbij is, draag je zo bij tot de circulaire economie. Hoe shop je slim indien je toch kiest om iets nieuws te kopen?

Het bedrijf achter het label. Het verhaal start vaak voordat je de winkel binnengaat. Nemen ze bijvoorbeeld deel aan Fair wear Foundation? Staar je niet blind op ‘Made in…’. Herkomst speelt een rol maar kan ook misleidend zijn. Zo vind je in India en China fabrieken die kwaliteit en welzijn hoog in het vaandel dragen of heerst er in sommige Europese ateliers een lak aan werkomstandigheden. Ook prijs is niet zaligmakend. Hoewel een spotgoedkoop prijskaartje een red flag kan laten opgaan, staat een duur merk niet altijd garant voor goede kwaliteit. Vaker betaal je het prijskaartje van hun marketingcampagne.

Binnengestapt in je uitverkoren winkel? Het loont de moeite om je kledingstuk aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Losse draadjes en knopen wijzen op minder zorgvuldig vakwerk. Werp een blik de afwerking: staan naden open of is het stiksel scheef? Heb je niet graag kreuken, knijp de stof dan even tussen je handen en kijk hoe de stof er nadien uitziet.

Waar is het kledingitem van gemaakt? Draagcomfort of een fijn zittende stof is bepalend in of je iets veel zal dragen. Zo is katoen een ademende stof die aangenaam aanvoelt. Kathy Laureyssen, styliste bij e5 duidt “Een mix met polyester kan voor mij nog net maar 100% polyester vind ik niet aangenaam naar draagcomfort toe (slechte geurtjes). Ik zal eerder voor viscose kiezen.” Vermijd indien mogelijk synthetische textiel. Dit kan niet gerecycleerd worden.

Hoe je je vondst behandelt nà aankoop bepaalt voor een groot deel hoe lang die je metgezel zal blijven. Less is more: kies een lage temperatuur en toerental bij het wassen. Je kledij komt er beter uit, je hoeft misschien niet te strijken en je kleren gaan langer mee. Vermijd indien mogelijk de droogkast. Je kleren verslijten minder en de strijkplank kan langer opgeborgen blijven. Beter voor je kleren en beter voor het milieu. Kathy geeft een laatste tip om kledij langer te laten meegaan: “Minder wasmiddel gebruiken, bij donkere kledij zeker geen waspoeder maar vloeibaar wasmiddel.”

Group 1088 Path 581 Path 582 Path 583 Path 584

Een tweede leven geven?

Laat de circulaire economie (rond) draaien! Koop duurzaam en doneer goede spullen.

Veelgestelde vragen

Wij beantwoorden graag je vragen

Bij kringloopwinkel of tweedehandswinkel denk je snel aan kledij, maar bij Oxfam vind je veel meer. We hebben winkels die een grote variëteit hebben aan kleren, schoenen, interieurspullen, kookgerief, speelgoed, boeken, informatica (laptops tot computermuis toe!), … En we hebben ook volledige boekenwinkels en computershops.

Je vindt onze tweedehandswinkels, pop-ups en RE:BEL via deze interactieve kaart.

Je vindt hier meer informatie over hoe en waar je spullen kan geven aan Oxfam-Tweedehands.

In onze tweedehandswinkels vind je een grote keuze aan kleren (alledaags tot vintage), schoenen, keuken- en huisraad, interieurobjecten, computers, smartphones, … Alle spullen ondergaan een grondige kwaliteitscontrole voordat we ze te koop aanbieden. Waar mogelijk willen we mensen hogerop helpen en kansen bieden. De opbrengst gaat naar onze strijd tegen ongelijkheid. Zo steun jij Oxfam-projecten wereldwijd en onze sociale economie in België.

Wil je met je organisatie inzamelpartner worden? Dit kan eenmalig bij bijvoorbeeld een grote stockoverschot of een partnerschap van meerdere jaren. Stuur ons een e-mail of lees verder over samenwerken met Oxfam België als bedrijf.

Rechts