Mahamat Abakar in his small shop
Nieuws6 september 2022

In Tsjaad gaan veerkracht en ondernemerschap hand in hand

Tsjaad heeft iets meer dan 16 miljoen inwoners, van wie bijna de helft onder de armoedegrens leeft. Om de weerbaarheid van bevolkingsgroepen te verbeteren, leidt Oxfam een project in Tsjaad om de initiatieven van micro-ondernemers te ondersteunen. Mahamat Abakar Abdelkarim is een van hen. Hij vertelt ons zijn verhaal.

Net als andere Afrikaanse landen kampt Tsjaad met voedselonzekerheid. Dit is het gevolg van klimaatverandering, jarenlange conflicten en de economische impact van de pandemie. Oxfam in Tsjaad heeft projecten lopen om mensen te ondersteunen in deze crisis.

Een kleinhandel om uit de armoede te komen

Het verhaal van Mahamat Abakar Abdelkerim begint op het moment dat hij financiële hulp kreeg van Oxfam. Hij ontving het als onderdeel van een project om bij te dragen aan het veerkrachtiger maken van kwetsbare gemeenschappen in de provincie Bahr-El-Gazal. Zij bieden al geruime tijd het hoofd aan de chronische voedsel- en voedingsonzekerheid.

Mahamat is vader van 4 kinderen en was handelsreiziger, maar hij kon niet bepaald de eindjes aan elkaar knopen. “Het gebeurde weleens dat ik minder verkocht per week of per maand. Mijn commerciële activiteit bracht dan niet genoeg op om mijn gezin te voeden”, herinnert hij zich. “Om mijn maandelijkse inkomen te compenseren, teelde ik tijdens het regenseizoen groenten om ze op de markt te verkopen. Maar toch geraakte ik er financieel niet. »

Oxfam gaf Mahamat Abakar een microlening van 75.000 FCFA (ofwel € 115). Dat lijkt misschien een bescheiden bedrag, maar het veranderde alles voor hem. “Ik heb het integrale bedrag in mijn bedrijf geïnjecteerd. Ik kocht nieuwe producten om ze door te verkopen”, legt hij uit. “Ik verkoop producten waar veel vraag naar is onder de vrouwen van Moussoro. Crèmes, zalven, zepen, wierook, dameskleding, henna, chebés, parfums ... Ik heb de 75.000 FCFA snel kunnen laten groeien. En vooral: ik kan elke dag eten kopen voor mijn gezin. »

Hulpverlening met veel facetten

Mahamat Abakar Abdelkerim is een van de 110.000 mensen die betrokken zijn bij het veerkrachtproject van Oxfam in de provincies Barh El Gazel en Guéra.

Naast financiële steun voor ondernemerschap, bood Oxfam de mensen ook kleine herkauwers, zoals schapen en geiten, aan en hielp met de aankoop van voer. Veel kleine boerderijen hadden dit jaar inderdaad dieren verloren door het uitblijven van regen. Deze dieren zijn een essentiële schakel in het voortbestaan van de bevolkingsgroepen. Ze leveren melk en vlees, en met de uitwerpselen kunnen landbouwpercelen bemest worden.

Elders hebben vrouwen een opleiding kunnen volgen in het vervaardigen van textiel (verven en weven) of cosmetische producten gemaakt van lokale planten. Deze producten kunnen zij vervolgens verkopen, wat een klein inkomen oplevert, of ze kunnen ze zelf gebruiken om zo te besparen op aankopen.

Oxfam biedt meer dan eenmalige hulp en wil de weerbaarheid van bevolkingen op lange termijn versterken. Zo ook in Tsjaad. Jouw steun kan bijdragen aan deze inspanning, en aan onze wereldwijde activiteiten in de strijd tegen honger en armoede.

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Steun Oxfam

Ondersteun onze projecten wereldwijd.

Rechts