Persbericht14 februari 2023

EU-lijst van belastingparadijzen blijft een totale blunder

Vandaag hebben de Europese ministers van Financiën de EU-lijst van belastingparadijzen bijgewerkt. Zij voegden vier landen toe aan de zwarte lijst (Britse Maagdeneilanden, Costa Rica, de Marshalleilanden en Rusland), 3 aan de grijze lijst (Albanië, Aruba en Curaçao) en verwijderden vier landen (Barbados, Jamaica, Noord-Macedonië en Uruguay).

In een reactie zei Chiara Putaturo, Oxfam EU's belastingdeskundige:

"Belastingparadijzen hebben miljardairs geholpen om hun vermogen in de afgelopen tien jaar te verdubbelen en dragen ertoe bij dat bedrijven enorme overwinsten binnenhalen. Met deze schertslijst blijft de EU de superrijken en winstmakers toestaan om hun fortuin weg te sluizen, terwijl gewone mensen worstelen met dagelijkse kosten.”

"De EU-lijst van belastingparadijzen blijft een totale blunder. Niet alleen zijn landen met een nultarief voor de vennootschapsbelasting, zoals Bermuda en de Kaaimaneilanden, van de lijst gehaald, maar ook belastingparadijzen in de EU, zoals Luxemburg, hoewel dat een van de schadelijkste belastingparadijzen ter wereld is.

“Ook een rechtsgebied als Dubai staat niet op de lijst, hoewel we weten dat Dubai voor België een spil is van financiële criminaliteit en belastingontduiking is. Onlangs publiceerde het Rekenhof een verslag waarin werd gewezen op het onvermogen van België om de belastingparadijzen doeltreffend te bestrijden en op het gebrek aan middelen van de belastingadministratie om deze opdracht uit te voeren. Een eerlijker belastingstelsel waarin iedereen zijn deel van de belastingen betaalt, kan nooit worden bereikt zonder een serieuze strijd tegen belastingparadijzen. België heeft de middelen om op zijn niveau op te treden,” aldus Julien Desiderio, belastingdeskundige bij Oxfam België.

"De lijst update is opnieuw een gemiste kans om een einde te maken aan belastingparadijzen en miljarden te recupereren om de kloof tussen de superrijken en de gewone burgers te overbruggen."

Noot voor de redactie

Beleidsmedewerkers zijn beschikbaar voor interviews en commentaar.

Het recente ongelijkheidsrapport van Oxfam, Survival of the Richest, onthulde dat de rijkste 1 procent 54% van alle nieuwe rijkdom die in de afgelopen 10 jaar is gecreëerd in handen heeft gekregen en bijna twee derde van alle nieuwe rijkdom die sinds 2020 is gecreëerd. Deze explosie van rijkdom is ook te danken aan belastingparadijzen die de rijksten in staat stellen hun belastingverplichtingen te ontlopen. 

In hetzelfde rapport laat Oxfam zien dat de grootste voedsel- en energiebedrijven hun winsten in 2022 meer dan tweeënhalf keer zo groot hebben gemaakt. Zij maakten meer dan 300 miljard dollar aan overwinsten. Recente voorbeelden van bedrijven die recordwinsten publiceren zijn onder meer Shell en Exxon Mobil. Het belastingtransparantieverslag van Shell laat per land zien waar zij deze winsten hebben gelokaliseerd en welke belastingen zij daarover hebben betaald. Er is geen informatie beschikbaar over waar Exxon zijn recordwinsten heeft geboekt en waar het mogelijk belasting heeft betaald, omdat het, in tegenstelling tot Shell, weigerde een rapport over belastingtransparantie te publiceren ondanks herhaalde verzoeken van Oxfam en investeerders.

Oxfam bestempelde de laatste herziening van de EU-lijst van belastingparadijzen al als een totale blunder en roept op tot strengere criteria om landen met nul- en lage belastingtarieven automatisch op de zwarte lijst te zetten en Europese landen aan hetzelfde onderzoek te onderwerpen als niet-Europese landen. 

Lees in onze belastingbriefing van december 2021 waarom en hoe de EU haar regels voor belastingparadijzen moet hervormen.

In juli 2020 heeft de Europese Commissie de gedragscode, het orgaan van de Raad dat verantwoordelijk is voor de EU-lijst van belastingparadijzen, gevraagd de criteria van de EU-lijst van belastingparadijzen te hervormen. Er is nog geen vooruitgang geboekt.

Op de huidige zwarte lijst staan slechts twee van de 20 slechtste belastingparadijzen ter wereld die in 2021 door Tax Justice Network zijn geïdentificeerd, en twee van de 15 slechtste belastingparadijzen ter wereld die in de nog steeds relevante Oxfam-analyse van 2016 zijn geïdentificeerd. Luxemburg staat op 5 in de Financial Secrecy Index van Tax Justice Network en op 6 in de Corporate Tax Havens Index van TJN.

Rechts