Persbericht13 oktober 2023

Reactie op het bevel van de Israëlische regering om het Noorden van Gaza te evacueren

In een reactie op het bevel van de Israëlische regering om het Noorden van Gaza te evacueren, zei Eva Smets, directeur van Oxfam België:

"De wereld kan zien dat dit evacuatiebevel zowel volstrekt inhumaan als onmogelijk is; de Israëlische regering moet het onmiddellijk intrekken. We dringen er bij de internationale gemeenschap op aan om al haar invloed aan te wenden om in te grijpen - er zijn ziekenhuizen vol patiënten, vrouwen, kinderen en ouderen die zich niet kunnen verplaatsen. Zelfs voor degenen die zich zouden kunnen verplaatsen, is er geen voedsel, geen water en weinig onderdak. Hier moet een einde aan komen.

"Oxfam-medewerkers sturen ons angstaanjagende berichten; ze schuilen in hun huizen of zijn ontheemd met heel hun familie, sommigen proberen veiligheid te vinden in ziekenhuizen die al beschadigd zijn door luchtaanvallen. Ze tasten in het duister en smeken om te weten wat er aan de hand is.  Een van de laatste berichten die we ontvingen, luidde: "Bid alsjeblieft voor ons en vergeef ons als we deze moeilijke tijd niet doorkomen.”

"Het is de plicht van Israël om zich aan het internationaal humanitair recht te houden; ze moeten onderscheid maken tussen militaire en burgerdoelen. We roepen Israël op om dit bevel onmiddellijk in te trekken en humanitaire hulp toe te laten tot Gaza."

Noot aan de redactie:

Oxfam collega’s in Gaza zijn gezien de omstandigheden niet beschikbaar. Ze stuurden deze laatste video’s en audiofragmenten door.

Palestijnse collega’s in Erbil (Irak) zijn wel beschikbaar voor verdere toelichting in het Engels, alsook Belgische collega’s in Brussel.

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Steun Gaza

Oxfam België zette een noodfonds op voor Gaza

Rechts