Persbericht16 augustus 2022

Met Second Hand September daagt Oxfam iedereen uit om in september enkel tweedehands te kopen

Oxfam moedigt in september mensen aan om geen nieuwe kleding te kopen en zich te beperken tot tweedehands stukken. Dit is beter voor het klimaat en kan - twee maanden voor de klimaatconferentie in Sharm-el-Sheik - tellen als symbool.

Voor het tweede jaar op rij wil Oxfam België met deze campagne de nefaste invloed van de mode-industrie aankaarten.

“We denken niet automatisch aan de mode-industrie als we het over klimaatschurken of grote vervuilers hebben. Toch staat fast fashion-kleding gelijk aan massaproductie, wat een zware last betekent voor onze planeet. Jaarlijks belanden in heel België en overal ter wereld miljoenen kledingstukken op de vuilnisbelt. Wegwerpmode zet onze planeet en haar bewoners steeds meer onder druk. Die situatie is onhoudbaar,” zegt Juliette Gueranger, hoofd Oxfam Tweedehandswinkels.

Aan de campagne is dit jaar ook een wedstrijd verbonden: deelnemers posten een foto, reel of tiktok van hun Oxfam tweedehandsoutfit, taggen Oxfam België en kunnen zo een restyling winnen door styliste Marieke De Pauw. Influencers zoals Laura from the Desert, Lennert Coorevits en Elisabeth Van Lierop gaven aan de challenge aan te gaan.

Belgische cijfers

De Belg is de grootste textieldumper van Europa. Volgens Labfresh wordt in België elk jaar 170.000 ton textiel gedumpt - dat is het equivalent van meer dan 4.000 vrachtwagenladingen ton of 71 keer het gewicht van het Atomium. Elke Belg gooit jaarlijks gemiddeld 60 items of bijna 15 kg aan textiel weg. Dat heeft een verwoestende impact op onze planeet en vergaande gevolgen voor de levensomstandigheden van miljoenen mensen.

In België worden elk jaar miljoenen jeansbroeken verkocht. Voor de productie van één jeans en één T-shirt is er naar schatting 20.000 liter water nodig om het katoen te verbouwen en te verven. Je zou meer dan 13 jaar nodig hebben om dat allemaal op te drinken. Aangezien we momenteel met droogte te kampen hebben, moeten we ons afvragen of dit wel verder kan. Door 30 dagen lang voor tweedehands te kiezen, help je water te besparen.

je kan ook spullen schenken

Heb je niets nieuws nodig in september, dan kan je ook je kleding schenken in de Oxfam tweedehandswinkels en textielcontainers. Met deze essentiële fondsen kan Oxfam wereldwijd tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid strijden.

noot aan de redactie

  • Wil je meedoen aan Second Hand September? Breng een bezoekje aan een van de 30 Oxfam Tweedehandswinkels. Je vindt er kwaliteitsvolle tweedehandskleren, tech accessoires, handtassen, schoenen, brocante, boeken, meubels en meer.
  • Meer informatie over de campagne en cijfers over fast fashion staan hier.

 

Rechts