Second Hand September: start de revolutie in eigen kast

Voor het 3de jaar op rij organiseert Oxfam Second Hand September als protest tegen fast fashion. De uitdaging? Start de revolutie in eigen (kleer)kast. Koop slim en geef kwalitatieve spullen die je niet gebruikt weg.

 

Wegwerpmode is passé

Wegwerpmode zet mens en planeet onder druk. Hoewel er binnen de sector miljardenwinsten worden geboekt, verdienen textielarbeiders gemiddeld 5 dollar voor 12 uur werk. Gevaarlijk werk bovendien. 2/3de van het textiel dat ze in handen krijgen, is chemisch, kunstmatig of synthetisch. Dagelijks worden bijna een miljoen vaten olie omgezet in garen voor nieuw textiel. Nadat het kledingstuk vervaardigd is, legt het gemiddeld 20.000 km af voor het in de winkel ligt. Een sociaal en ecologisch drama.

Er komt een frisse tegenwind vanuit een alternatief businessmodel, de circulaire economie. Het doel is om grondstoffen zo lang mogelijk te laten circuleren zonder waardeverlies. De basis van een kringloopeconomie ligt bij weigeren (Refuse), verminderen (Reduce), verlengen (Reuse) en hergebruiken (Recycle). 

Actiekaart voor aankopen én giften

We roepen daarom op om de hele maand september duurzaam te kopen en goede spullen te doneren. Laat jij de circulaire economie mee draaien?

Vraag een actiekaart in een van onze tweedehandswinkels. Per schijf van 2 euro krijg je een stempel. Per volle actiekaart krijg je een tegoed van 15%. Breng je spullen binnen? Dan kan je een tegoed tot 20% krijgen.

Persoon die een kledingstuk toont in een Oxfam-tweedehandswinkel.

Sector in slechte papieren

Ook door tweedehands boeken te kopen en te doneren, verlaag je de druk op het milieu. De papierindustrie heeft een enorme CO2-uitstoot en vraagt veel energie en water. Zo wordt de watervoetafdruk van een vel A4, afhankelijk van de papiersoort, geschat op zo’n 2 tot 13 liter. Tijd voor een nieuw verhaal!

De gift van het tweede leven

Hoewel de tweedehandsverkoop stijgt, gaat de hoeveelheid geschonken spullen achteruit. En vooral de kwaliteit. Net daar wringt het schoentje.

We dragen gemiddeld 30% van wat we kopen. Ongedragen kledij doneren, kan je kleerkast laten herademen. Je kan textiel doneren via Oxfam-containers en -tweedehandswinkels over heel België. Tussen 28 augustus en 19 september kan je ook terecht bij de dichtstbijzijnde e5-winkel.

e5 inzamelactie

Refive days

Tijdens de refive days organiseert e5 een kledinginzamelactie met Oxfam. Van maandag 28 augustus t.e.m. dinsdag 19 september kan je kledij binnenbrengen bij de dichtstbijzijnde e5-winkel.

Ingezamelde kledij wordt gesorteerd in ons sorteercentrum Yunus om vervolgens via een efficiënt en zo ecologisch mogelijk transportsysteem in de winkelrekken te belanden. Een praktisch voorbeeld van inzamelen en verkopen via de korte keten. De kledij die niet in onze winkels belandt maar kwalitatief goed genoeg is, gaat naar Oxfam's pop-ups tegen armoede, sociale projecten en noodhulp.

Kledij in slechte staat wordt zo mogelijk gerecycleerd door partners in de sociale economie zoals Terre. Het is een van de laatste stappen in circulaire economie. De waarde wordt enkel behouden door er energie of extra grondstoffen aan toe te voegen. Synthetische textiel kan niet gerecycleerd worden en is dus te vermijden.

Verstrengeling circulaire en sociale economie 

Sorteercentra en winkels van Oxfam steunen op vrijwilligers en fiere medewerkers. Voor sommigen onder hen betekent deze werkervaring een noodzakelijke brug richting de reguliere arbeidsmarkt. Koop je tweedehands bij Oxfam, dan steun je deze mensen en onze partners. De winst gaat namelijk naar Oxfam-projecten wereldwijd.

Second Hand September

Doe mee aan Second Hand September. Of je nu slim aankoopt of kwaliteitskleding doneert, je maakt deel uit van de circulaire economie. De revolutie begint in je kast. Van kledij en boeken tot kookgerei.

Group 1088 Path 581 Path 582 Path 583 Path 584

Doe mee en krijg tot 20% tegoed

Vraag je actiekaart in één van de Oxfam-tweedehandswinkels en krijg een tegoed van 15% tot 20%  op de totale waarde van je aankopen in september.

Rechts