Say yes to Second Hand September

Second Hand September: zeg ja tegen tweedehandskledij

Jaarlijks belanden wereldwijd miljoenen kledingstukken op de vuilnisbelt. Elke Belg gooit zelfs gemiddeld 60 items per jaar bij het afval en is daarmee de grootste textieldumper in Europa. Wegwerpmode kost onze planeet veel water en produceert veel CO2. Gelukkig kunnen we er samen iets aan doen: koop tweedehands. Trendy, klimaatvriendelijk en betaalbaar.

 

We organiseren dit jaar opnieuw Second Hand September. Ga de uitdaging aan en koop de hele maand september enkel tweedehandskledij. Geef kwalitatieve gebruikte kledij een tweede leven. Hierdoor verminder je de afvalberg en maak je een statement tegen de uitbuiting van kledingarbeid.st.ers.

Breng een bezoekje aan een van onze 30 Oxfam-tweedehandswinkels. Je vindt er kwaliteitsvolle tweedehandskleren, boeken, accessoires, handtassen, schoenen, computers en meer. Bovendien krijg je 15% aan waardebonnen op de cumulatieve waarde van aankopen gedurende de hele maand september. Vraag daarvoor je actiekaart aan in de winkel.*

Maak bovendien kans op een stylingsessie door styliste Marieke De Pauw. Deel jouw nieuwe tweedehandsoutfit met een foto of video voor een spiegel met hashtag #Secondhandseptember. Tag @Oxfam.be op Instagram of @ClimateChangersBE op TikTok. Er is een winnaar per sociale mediakanaal. Doe mee en wie weet word jij persoonlijk gestyled in een van onze tweedehandswinkels. Neem na de stylingsessie jouw op-en-top goedgekeurde outfit gratis mee naar huis. 

Fast fashion zet mens en planeet onder druk

Met #Secondhandseptember kaarten we de schadelijke invloed van de mode-industrie aan. Fast fashion-kleding gaat namelijk altijd gepaard met massaproductie, wat een zware last betekent voor onze planeet. Voor de productie van één jeans en één T-shirt is er naar schatting 20.000 liter water nodig om het katoen te verbouwen en te verven. Je zou meer dan 13 jaar nodig hebben om dat allemaal op te drinken. Bovendien vergroot de wegwerpmode de afvalberg. Volgens Labfresh wordt in België elk jaar 170.000 ton textiel gedumpt of 71 keer het gewicht van het Atomium. Dat is gemiddeld 60 items of bijna 15 kg textiel bij het afval.  

En het wordt steeds erger. De textielindustrie produceert nu 20% van het wereldwijde afvalwater en is verantwoordelijk voor 10% van de totale CO2-uitstoot. Volgens het Klimaatverdrag** van de VN stoot de textielindustrie meer CO2 uit dan de internationale luchtvaart en de scheepvaart samen. Ze is goed voor ongeveer 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

De textielindustrie is niet alleen nefast voor het klimaat. Fast fashion-kleding wordt heel goedkoop geproduceerd, wat leidt tot lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden voor de kledingarbeid.st.ers. Zo zou een Bengalese werknemer 9 keer meer moeten verdienen om een gezin te onderhouden. Door die lage lonen is kleding het op één na hoogste risicoproduct voor moderne slavernij.

Belgen dumpen gemiddeld 60 kledingitems per jaar

Tweedehandsboeken verminderen de papiervervuiling

De cijfers liegen er niet om: ook de papierindustrie heeft een enorme CO2-uitstoot, namelijk zo’n 7% van de totale jaarlijkse mondiale uitstoot. Dat is bijna drie keer meer dan die van luchtvaart (2,5%).

Bovendien is er relatief veel energie en water nodig om van gekapte bomen papier te maken. Zo was de papiersector in 2014 goed voor 5,6% van de totale mondiale industriële energieconsumptie. En de watervoetafdruk van een vel A4 wordt, afhankelijk van de papiersoort, geschat op zo’n 2 tot 13 liter. Zelfs in het gunstigste scenario zou het dubbelzijdig printen van een boek van 256 pagina’s op A4-papier dus 512 liter water kosten.

De papierindustrie stoot 3 keer meer CO2 uit dan de luchtvaart

Je kan ook spullen geven

Tweedehandsspullen zijn heel waardevol. Elk kledingstuk, boek of ander item dat je ons schenkt, remt de vervuiling af. Met de financiële opbrengst kunnen we wereldwijd tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid strijden.

Je kan je kleren, boeken, speelgoed, accessoires en interieurspullen in een Oxfam-tweedehandswinkel schenken of in een van onze kledingcontainers.  

Tweedehands is de toekomst

Kortom: met elk stuk dat je tweedehands koopt, bespaar je water, verminder je CO2-uitstoot en verklein je de afvalberg. Het is alvast een manier om de planeet en miljoenen mensen te helpen. We weten dat de armste mensen het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis en tegelijk het zwaarst worden getroffen door droogte, overstromingen en extreme weersomstandigheden. Bovendien ondersteunen onze tweedehandswinkels ook de Belgische sociale economie. Zo stelt Yunus mensen tewerk die anders moeilijk aan een job zouden geraken.

Ook al dragen we ons steentje bij, onze politici moeten ook een rechtvaardig klimaatbeleid voeren. Daarom hebben we een nieuwe klimaatcampagne gelanceerd waarbij we beleidsmakers en bedrijven een spiegel willen voor houden. Teken onze petitie en strijd mee voor eerlijke klimaatoplossingen.

Path 587 Path 588 Path 589 Path 590 Path 591 Path 592 Path 593 Path 594 Path 595

Teken onze klimaatpetitie

Strijd mee voor eerlijke klimaatoplossingen. Teken de klimaatpetitie en houd beleidsmakers en bedrijven een spiegel voor.

* Actie geldig van 1/9/2022 t.e.m. 30/9/2022. Krijg per aankoopschijf van € 2 een waardebon van 15% op het cumulatieve bedrag van je aankopen. Geldig in alle tweedehandswinkels van Oxfam-Solidariteit, met uitzondering van elektronicamateriaal. Kaart in te ruilen in de winkel vóór 31/12/2022.

** Het UNFCCC, United Nations Framework Convention on Climate Change.

Rechts