Le personnel d'Oxfam Belgique
Nieuws15 februari 2020

Oxfam-Solidariteit en Oxfam-Wereldwinkels verenigen zich voor een rechtvaardigere wereld

Het is officieel, Oxfam-Solidariteit en Oxfam-Wereldwinkels/Fair Trade zullen samensmelten tot één organisatie: Oxfam België/Belgique. De integratie is goedgekeurd door 88% van de algemene vergadering van Oxfam-Wereldwinkels en door 90% bij Oxfam-Solidariteit op 15 februari 2020. Het doel? Van Oxfam België een sterkere beweging maken met één gemeenschappelijke missie: de strijd tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid. En er zo mee voor zorgen dat iedereen een menswaardig leven kan leiden en iedereen elk fundamenteel recht voluit kan uitoefenen.

Wie Oxfam zegt in België denkt aan fairtradechocolade en rapporten over schokkende cijfers over de groeiende ongelijkheid en belastingontduiking. Maar ook noodhulp bij humanitaire rampen, de tientallen duurzame winkels in het hele land en een solide netwerk van vrijwilligers.

Tot nu toe kwamen deze verschillende manieren om ongelijkheid te bestrijden van twee verschillende organisaties. Door de krachten te bundelen heeft Oxfam België nu meer slagkracht in de strijd voor een meer gelijke en eerlijke wereld.

Samen sterker

"Samen zullen we beter gewapend zijn om de uitdagingen van dit decennium aan te gaan en onze impact in de strijd tegen armoede en ongelijkheid te vergroten", zegt Eva Smets, directeur van Oxfam België.

De twee organisaties samen kunnen rekenen op een netwerk van 240 winkels en de steun van 8.400 vrijwilligers en duizenden supporters. Deze integratie verandert onze programma's of de aard van onze missies niet. Je kan nog steeds terecht in je favoriete wereldwinkel of tweedehandswinkel en er zal ook niets veranderen voor onze trouwe supporters en donateurs, die bijvoorbeeld nog steeds een fiscaal attest krijgen. Wel willen we onze maatschappelijke impact vergroten.

“Door in te spelen op de sterktes van elke organisatie willen we een centrale rol opnemen in een levendig middenveld en een duurzame sociale economie, samen met onze vrijwilligers en onze supporters,” zegt Thomas Mels, adjunct-algemeen directeur van Oxfam België.

Een overtuiging die wordt gedeeld door Lodewijk De Witte, afscheidnemend gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant en nieuw verkozen voorzitter van Oxfam België: "De waarden van Oxfam om sociale ongelijkheid te bestrijden en kansen te creëren voor iedereen komen overeen met mijn politieke en sociale overtuigingen."

Een eerste stap

Tijdens een latere fase wil Oxfam België de integratie uitbreiden naar Oxfam-Magasins du Monde, onze zusterorganisatie die actief is in Franstalig België.

Deze toenadering ligt ook in lijn met de strategie van Oxfam International, de confederatie waartoe de Belgische Oxfam-organisaties - samen met 19 andere leden wereldwijd - behoren.

Rechts