Nieuws14 december 2021

Met de steun van De Warmste Week komen we op voor LGBTQIA+-rechten in Laos

Een project van onze partner Proud to Be Us Laos is geselecteerd voor De Warmste Week. Met de financiële steun gaan we in 2022 tijdens Pride Month, IDAHOT en verschillende andere momenten campagne voeren voor een LGBTQIA+-inclusieve samenleving in Laos.

De Warmste Week 2021 draait volledig rond 1 centraal thema: ‘Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen’. Het geld dat wordt ingezameld met de VRT-actie gaat naar 200 concrete projecten rond dit thema. Ons LGBTQIA+-project in Laos is daar een van.

Proud to Be Us Laos wil gelijke kansen voor LGBTQIA+-mensen  

Onze partner Proud To Be Us Laos (PTBUL) is een lokale belangenorganisatie die ijvert voor het welzijn van LGBTQIA+-mensen in Laos. Via beleids- en campagnewerk werkt PTBUL aan een samenleving die niet discrimineert op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit.

Laotiaanse LGBTQIA+ krijgen vaak te maken met discriminatie, stigmatisering en uitsluiting. Dat gebeurt bijvoorbeeld op het werk, maar ook in het onderwijs. "Op de middelbare school werd ik gepest omdat ik non-binair ben. Ik was bang. Nu wil ik bewijzen dat ik mezelf kan zijn in het leven en een voorbeeld zijn voor anderen”, getuigt Suki, een van de kernteamleden van PTBUL.

De Laotiaanse overheid erkent LGBTQIA+ niet en beweert zelfs dat er geen LGBTQIA+-mensen in Laos zijn. Doordat de LGBTQIA+-gemeenschap in Laos volledig wordt uitgesloten, is er geen mogelijkheid tot vertegenwoordiging in de door de staat gecontroleerde media. Homoseksualiteit is er officieel niet verboden, maar wordt er gezien als iets dat indruist tegen traditionele en religieuze waarden. Ze krijgen ook geen gelijke toegang tot (seksuele) gezondheidszorg.

"De vervolging, veroordelingen en mentale druk die ik heb meegemaakt, zijn wonden die niet gemakkelijk helen. Het heeft me jaren gekost om die herinneringen uit te wissen", vertelt transgendervrouw Bill, die nu als ervaringsdeskundige workshops geeft aan andere jonge mensen.

Wat willen we realiseren met de steun van De Warmste Week?

Met de extra steun wil PTBUL in 2022 een aantal momenten organiseren om het welzijn van LGBTQIA+-mensen onder de aandacht te brengen.

  • IDAHOT (Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie): het zou de eerste keer zijn dat een Laotiaanse organisatie het voortouw neemt in de organisatie van IDAHOT. Dat is belangrijk omdat de overheid LGBTQIA+ nog te vaak ziet als een ‘westerse invloed’.
  • Pride Month in juni 2022: een hele maand vol campagnemomenten, met paneldiscussies, campagnes via sociale media, theatervoorstellingen en kunsttentoonstellingen van jonge Laotiaanse kunstenaars.
  • 4 thematische uitwisselingen rond LGBTQIA+-kwesties: op basis daarvan doen we aanbevelingen aan de Laotiaanse regering.
volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Steun Oxfam in LaosDoe een gift

Ondersteun onze projecten wereldwijd.

Rechts