bew_6724x1170x781
Nieuws26 juni 2019

Ivoorkust en Ghana leggen hogere cacaoprijs op aan de chocoladesector

Vanaf oktober 2020 zal er geen cacao meer verhandeld worden voor minder dan 2.600$ per ton. Een goede zaak, maar is het voldoende?

Ivoorkust en Ghana leggen hogere cacaoprijs op aan de chocoladesector

De cacaoprijs klimt uit het dal en maakte de voorbije dagen een sprong tot 2.500$ per ton. Eind 2016 daalde de prijs nog tot een historisch lage 1.900$ per ton. Deze prijsdaling leidde tot een crisis voor cacaoproducenten in West-Afrika. Als gevolg namen de overheden van Ghana en Ivoorkust, samen meer dan 60% van de wereldproductie, zich voor om de verkoop op de wereldmarkt beter op elkaar af te stemmen. En daar zien we nu het gevolg van.

Recent kwam er een historische doorbraak. Ghana en Ivoorkust stelden de cacaohandelaars- en verwerkers voor een blok. Vanaf oktober 2020 zal er geen cacao meer verhandeld worden voor minder dan 2.600$ per ton. Volgens de eerste berichten lijken de cacaohandelaars dit voorstel te aanvaarden. Maar de markt wacht niet tot oktober 2020, en er is nu al een prijsstijging tot 2.500$ per ton.

West-Afrika is al decennia de voornaamste bron van goedkope cacao, ook voor onze Belgische chocolade. Te hopen valt dat de cacao- en chocolade-industrie nu niet andere markten opzoekt, nu er eindelijk iets gedaan wordt aan de penibele situatie waarin boeren zich bevinden. Daarnaast wordt het uitkijken dat de boeren zelf een aanzienlijk aandeel krijgen van de toegenomen cacaoprijs.

bew_6724x1170x781

Leefbaar inkomen

Als reden voor de prijsstijging geven Ghana en Ivoorkust het “leefbaar inkomen” van de cacaoboer aan.

Leefbaar inkomen is het recht dat elke boer heeft om voldoende te verdienen om voor zijn gezin te voorzien in voldoende voedsel, een dak boven het hoofd, essentiële diensten (zoals onderwijs en gezondheid) en een kleine buffer voor tegenslag. Naast goede landbouwpraktijken en een diversificatie van zijn inkomen heeft de boer daarvoor nood aan een betere prijs. En daar knelt het schoentje meestal.

Cacaoboeren verdienen namelijk maar een derde van wat ze nodig hebben om een waardig leven te leiden. Problemen als kinderarbeid zijn direct gelinkt aan de extreme armoede waarin boeren leven. Telkens de cacaoprijs daalt, stijgt het aantal kinderen die aan de slag gaan in de cacaoboomgaarden.

Maar zelfs 2.600$ per ton is ruim onvoldoende om een boer uitzicht te geven op een leefbaar inkomen. Fairtrade International rekende uit dat de prijs daarvoor 3.468$ per ton moet zijn. Die prijs (plus een Fairtrade premie van 240$) hanteert Oxfam Fair Trade om haar partners in Ivoorkust de kloof te helpen overbruggen naar een leefbaar inkomen.

Rechts