olijfolie palestina
Persbericht14 februari 2020

Israëlisch verbod op de export van landbouwproducten verlamt Palestijnse boeren

Oxfam vreest zware gevolgen van de Israëlische ban op de export van verse producten uit bezet Palestijns gebied. Zo’n ban zorgt voor een volledige uitsluiting van verse Palestijnse landbouwproducten van de internationale markt en gaat dus lijnrecht in tegen het Protocol van Parijs en de voorschriften van de Wereldhandelsorganisatie.

De landbouwsector is de belangrijkste Palestijnse werkgever. Door verlammende maatregelen zullen meer Palestijnen in armoede worden geduwd. Landbouw is van vitaal belang voor gemeenschappen die getroffen worden door de Israëlische bezetting en waar één op de drie gezinnen onvoldoende te eten heeft. De sector geeft Palestijnse gezinnen niet enkel mogelijkheid tot overleven, maar ook om op hun eigen land te kunnen blijven in een context van dreigende annexatie.

Palestijnse boeren betalen de prijs

Oxfam in België wijst erop dat Palestijnse boeren en hun families de prijs zullen moeten betalen van deze beslissing van het Israëlisch Ministerie van Defensie:

“De aangekondigde sancties komen op het hoogtepunt van het landbouwexportseizoen en dus midden in een kritieke periode,” zegt Marion Meyvis van Oxfam-Fair Trade. “Onze Palestijnse partners vrezen dat grote voorraden aan dadels zullen bederven omdat ze het risico lopen hun bestemming niet op tijd voor de Ramadan te bereiken.”

Als gevolg van de voortdurende beperkingen die de Israelische overheid oplegt, en door de daling van de landbouwproductie, hadden boeren het de laatste jaren al moeilijker om werk te behouden. In 2018 was de sector goed voor 6,6 procent van de totale werkgelegenheid in bezet Palestijns gebied tegenover 14 procent in 2008. Het recente besluit zal voor een verwoestende impact zorgen op de sector.

Oxfam wijst er verder op dat de gevolgen ook in België gevoeld zullen worden. Zo zullen de Oxfam Wereldwinkels binnenkort mogelijks geen Palestijnse dadels en olijfolie meer kunnen aanbieden. Het verbod op export kan zorgen voor zware reputatieschade voor alle Belgische bedrijven die importeren van Palestina en dus afhankelijk zijn van de aflevering van die producten. Gemiddeld importeren Belgische bedrijven voor zo’n 128.000 euro per jaar aan Palestijnse landbouwproducten.

Oproep tot wereldwijde actie

Oxfam roept op tot internationale actie om de ban onmiddellijk te stoppen, voor Palestijnen de prijs betalen. Oxfam-in-België dringt er bij België, deze maand voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, op aan om druk uit te voeren op de Israëlische regering om haar beslissing ongedaan te maken.

“Deze maatregel is een sterk voorbeeld van hoe Israël de Palestijnse economie controleert”, zegt Catherine De Bock, humanitair beleidsmedewerker voor Oxfam-Solidariteit. “Terwijl de situatie in bezet Palestijns gebied en Israël momenteel op de mondiale agenda wordt bediscussieerd, met discussies in het Europees Parlement en Buitenlandraad en binnen de VN Veiligheidsraad, gaat de realiteit voor de Palestijnse gemeenschappen aan sneltempo achteruit.”

Rechts