manif cease fire now
Persbericht22 november 2023

Humanitaire pauze in Gaza "pleister op bloedende wond"

In reactie op de aankondiging van de vrijlating van gijzelaars en gevangenen en van de humanitaire pauze van vier dagen, die vannacht is overeengekomen tussen Hamas en de Israëlische regering, zei Marta Valdez Garcia, internationale directeur humanitaire hulp van Oxfam:

"We zijn blij dat een aantal Israëlische en buitenlandse gijzelaars zal worden vrijgelaten. Deze overeenkomst geeft families aan beide kanten de tijd om herenigd te worden, de veilige terugkeer van hun geliefden te vieren en te rouwen om degenen die ze hebben verloren. Het zou optimistisch zijn om dit te zien als het begin van een weg naar een permanent staakt-het-vuren - maar dat lijkt ver weg.

Deze pauze van de niet aflatende bombardementen en verwoestingen die meer dan 2 miljoen Palestijnen zoveel leed berokkenen, is een welkome onderbreking voor de levering van wat humanitaire hulp - maar niet meer dan dat. De komende vier dagen zullen worden opgeslokt door een wanhopige noodhulpactie die slechts zeer beperkte verlichting kan bieden, niet opgewassen tegen de omvang van het lijden en de vernietiging en uiteindelijk zonder duurzaamheid. Dit is een pleister die na vier dagen van een bloedende wond wordt getrokken.

Er zijn geen pauzes die lang genoeg zijn, of corridors die breed genoeg zijn, of andere opties om creatief genoeg hulp te bieden, om het lijden van 2 miljoen mensen, de vernietiging van Gaza en het verlies van onschuldige levens te verlichten. Het feit dat deze pauze nu het centrale onderwerp van discussie is, markeert vandaag als de zoveelste dag zonder vooruitgang naar de enige humanitaire oplossing die er echt toe doet: een einde aan dit afschuwelijke bloedvergieten.

De internationale gemeenschap moet er dringend voor pleiten dat deze wapenstilstand uitmondt in een duurzaam staakt-het-vuren, zodat humanitaire hulp ongehinderd door zowel Israël als Egypte kan stromen, inclusief essentiële brandstofleveringen. Het moet leiden tot een vredesproces dat de kern van het conflict aanpakt: een einde maken aan de langdurige militaire bezetting van Palestijns gebied door Israël en de blokkade van Gaza, en tegelijkertijd de vrijlating van alle gijzelaars bewerkstelligen.

Dit proces moet de burgerlijke, politieke en mensenrechten van de Palestijnen respecteren, met de nadruk op hun recht op zelfbeschikking en gelijkheid. Hoewel een wapenstilstand rouw en het begraven van slachtoffers mogelijk maakt, zorgt het niet voor de wederopbouw van huizen of het herstel van rechten; deze blijven verstikt onder de belegering. We hebben een alomvattende en rechtvaardige oplossing nodig voor zowel Palestijnen als Israëli's.”

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Steun de Gazanen

Ondersteun onze humanitaire hulp

Rechts