Gaza man watching distructions
Persbericht25 juni 2024

Hongercijfers Gaza tonen hoe wereldleiders schaamteloos falen

In een reactie op het laatste Integrated Food Security Phase Classification (IPC) rapport dat vandaag is gepubliceerd en waarin wordt gewaarschuwd dat er nog steeds een hoog risico op hongersnood bestaat in de Gazastrook, zei Sally Abi Khalil, regionaal directeur van Oxfam voor het Midden-Oosten:

"De cijfers in dit rapport tonen hoe wereldleiders schaamteloos falen om eerdere waarschuwingen serieus te nemen en Israël ter verantwoording te roepen voor het opzettelijke gebruik van honger als oorlogswapen. De lichte verbetering in de levensomstandigheden in het noorden laat zien dat Israël een einde kan maken aan menselijk lijden wanneer het maar wil. Maar deze vooruitgang kan net zo snel weer verdwijnen als de humanitaire toegang weer wordt beperkt, zoals het rapport laat zien.  

Het Israëlische beleid van opzettelijke ontbering in de hele Gazastrook heeft een ongekende situatie gecreëerd, met de hoogste concentratie mensen ter wereld in Al-Mawasi, een zogenaamde veilige humanitaire zone, zonder toegang tot voedsel, water of sanitaire voorzieningen.  

Een paar dagen geleden hoorden we dat er weer twee baby's van de honger waren gestorven in Beit Lahiya. Het aantal slachtoffers van honger en dorst - dat waarschijnlijk veel hoger is - staat nu op 31. Dit zijn niet zomaar getallen; ze staan voor elke rouwende moeder en elk kind dat het slachtoffer werd van een afschuwelijk lot.  

Er is niet alleen een tekort aan voedsel, maar ook drinkwater wordt een steeds schaarser goed, wat de verspreiding van ziekten versnelt.  

Elke dag dat er geen staakt-het-vuren is, zullen er meer levens verloren gaan. De tijd dringt. Wereldleiders moeten de druk op alle partijen opvoeren om in te stemmen met een permanent staakt-het-vuren en op Israël om te stoppen met het uithongeren van Palestijnse kinderen door hen toegang te geven tot voldoende water en elektriciteit.  

Israël moet ervoor zorgen dat de aanvoer van hulp naar en vanuit de Gazastrook, ook via de controleposten, ongehinderd en veel sneller verloopt, dat alle wegen operationeel zijn, dat er voldoende brandstof binnenkomt en dat humanitaire toegang in alle veiligheid wordt gefaciliteerd".

Noot aan de redactie 

Oxfam collega’s in Palestina zijn beschikbaar voor interviews in het Engels of Frans. 

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Steun Oxfam in Gaza

Ondersteun onze partners in Gaza

Rechts