Gaza man watching distructions
Persbericht18 maart 2024

Hongercijfers Gaza "slechtste ooit"

In reactie op het vandaag gepubliceerde Integrated Food Security Phase Classification (IPC)-rapport over Gaza, waarin staat dat er hongersnood dreigt in Noord-Gaza en dat er, als Israël doorgaat met zijn vijandelijkheden en het beperken van de humanitaire toegang, een reëel risico is op hongersnood in de rest van de enclave, zei Sally Abi Khalil, regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika van Oxfam:

"Dit nieuwe rapport laat zien dat het catastrofale niveau van honger in Gaza het hoogste is dat ooit is geregistreerd op de IPC-schaal, zowel wat betreft het aantal mensen als het percentage van de bevolking. Nooit eerder hebben we zo'n snelle achteruitgang naar grootschalige hongersnood gezien. 

Noord-Gaza is dagen verwijderd van hongersnood en de rest van Gaza staat een vergelijkbaar lot te wachten. Kinderen sterven al van ondervoeding en verhongering onder het toeziend oog van de internationale gemeenschap. Sinds december is het aantal mensen in Gaza dat catastrofale honger lijdt bijna verdubbeld. 

Het rapport van Oxfam vandaag laat zien hoe Israël deze afschuwelijke cijfers veroorzaakt, door opzettelijk te verhinderen dat voedsel en hulp Gaza binnenkomt. Israël gebruikt honger nu al meer dan vijf maanden als oorlogswapen. De humanitaire situatie in Gaza is zelfs verslechterd sinds het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israël specifiek opdroeg om meer hulp mogelijk te maken.  Israël's opzettelijk veroorzaken van lijden is systemisch en van zo'n schaal en intensiteit dat het een reëel risico op een genocide in Gaza creëert. 

We kunnen niet wachten op een officiële verklaring van hongersnood om deze verschrikkelijke wreedheden te stoppen en de humanitaire operaties massaal op te schalen. Alleen een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren met een politieke oplossing, inclusief een einde aan de bezetting en de vrijlating van alle gijzelaars en illegaal vastgehouden gevangenen, kunnen een duurzame vrede met gerechtigheid brengen voor zowel Palestijnen als Israëli's".

Noot voor de redactie 

- Uit de laatste IPC-bevindingen blijkt dat er tussen nu en mei 2024 naar alle waarschijnlijkheid een hongersnood zal uitbreken in de noordelijke gouvernementen Gaza en Noord-Gaza. Lees HIER het rapport van de Hongersnoodcommissie en het volledige IPC Gaza-rapport.  

- Lees Oxfam's rapport "Inflicting Unprecedented Suffering and Destruction", 18 maart 2024.  

- Het aantal mensen in Gaza dat in IPC5 (Catastrofe) zat was 530.000, en volgens de projectieperiode (die half maart begint) is dat aantal gestegen tot 1,1 miljoen, een stijging van 92%. Bron: IPC-rapport, 18 maart 2024   

- De geïntegreerde fase-indeling van voedselzekerheid (IPC) is een initiatief met meerdere partners, waaronder Oxfam, en intergouvernementele instellingen. Het IPC-initiatief biedt analyses van voedselzekerheid en voeding om de besluitvorming te informeren.    

- Volgens de IPC-classificatie heeft de hele bevolking van Gaza momenteel te maken met een hoge mate van acute voedselonzekerheid - of IPC 3 (crisis) en hoger. Dit omvat de helft van de bevolking (ongeveer 1,11 miljoen) die te maken heeft met catastrofale voedselonzekerheid (IPC fase 5, Catastrofe). Dit is het hoogste aantal mensen ooit geregistreerd in IPC fase 5 (catastrofe), zowel wat betreft het percentage van de bevolking als het totale aantal mensen. 

- De IPC-analyse werd uitgevoerd tussen 26 februari en 1 maart 2024.  De cijfers zijn waarschijnlijk een onderschatting van de huidige situatie. 

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Steun Oxfam in Gaza

Ondersteun onze partners

Rechts