Nieuws15 februari 2023

Elizabeth Wathuti eist klimaatrechtvaardigheid

We voelen de klimaatcrisis overal in de wereld. Maar nergens is de impact zo groot als op het Afrikaanse continent. Afrikaanse landen vangen de hardste klappen op van de klimaatcrisis en krijgen bovendien een lijvige rekening gepresenteerd. En dat terwijl het continent slechts verantwoordelijk is voor 3% van de wereldwijde CO2-emissie. De Keniaanse klimaatactiviste Elizabeth Wathuti staat op tegen dit onrecht en eist klimaatrechtvaardigheid.

In actie voor het klimaat

Elizabeth Wathuti is zeven jaar oud wanneer ze tijdens een schooluitje haar eerste boom plant. Begaan zijn met het milieu zat er dus al op jonge leeftijd in. Maar in de jaren erna ziet ze hoe de natuur uit haar jeugd verdwijnt. Er is ontbossing op grote schaal, rivieren raken sterk vervuild en overal ligt plastic zwerfafval. Dit doet Elizabeth veel pijn. In navolging van haar idool, de Keniaanse milieuactiviste en Nobelprijswinnaar Wangari Maathai, besluit ze in actie te komen. Op haar twintigste richt ze de Green Generation Initiative op – een door jongeren geleid initiatief gericht op onderwijs, bomen kweken en planten, belangenbehartiging en (milieu)activisme.

De gevolgen van de klimaatcrisis in Kenia zijn voor iedereen zichtbaar: van mislukte oogsten door droogte tot verwoeste huizen door het noodweer. Het Afrikaanse continent kampt al jaren met extreem weer. Elizabeth is vastbesloten om samen met de gemeenschappen in haar land manieren te vinden om de gevolgen van deze klimaatschade op te vangen. “Dit gaat over de toekomst van de mensheid. Het is nu het moment om de wereld leefbaar te houden,” zegt ze.

Dit gaat over de toekomst van de mensheid

We worden hier het hardst getroffen en tegelijk zie je nergens ter wereld zoveel mensen zich inzetten voor oplossingen.

Tijd om verantwoordelijkheid te nemen

Enkel bomen planten zal het probleem niet oplossen, dat beseft ook Elizabeth. “We kampen met de gevolgen van historisch gegroeid onrecht. Europa en de Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de uitstoot tot nu toe. Maar Afrika betaalt de hoogste prijs.” Ze is teleurgesteld in de landen die het probleem hebben veroorzaakt en nog steeds weigeren in actie te komen. “Op de klimaattop van 2015 beloofden landen in onder andere Europa en de Verenigde Staten ons financieel te ondersteunen. Deze beloftes zijn nog lang niet ingelost. Daar moet verandering in komen.”

Toch zitten Elizabeth en haar landgenoten niet stil. “We worden hier het hardst getroffen, maar ik denk dat je nergens ter wereld zoveel mensen zich ziet inzetten voor oplossingen. We eisen dat rijke, industriële landen in actie komen, dat is niet meer dan rechtvaardig. Maar we gaan niet hulpeloos zitten wachten. De schouders gaan eronder. Het is nu tijd voor de rest van de wereld om onze acties te versterken en ervoor te zorgen dat we met de oplossingen breed aan de slag kunnen. Iedereen moet inzien dat welvaart niet belangrijker is dan de planeet en de mensheid.”

 

Sta achter Elizabeth

In november 2022 kwamen wereldleiders in Egypte bijeen om te praten over klimaat. Hét moment om druk op hen te zetten en op te roepen tot klimaatrechtvaardigheid. Elizabeth schreef een brief waarin ze rijke landen opriep nú in actie te komen en hun verantwoordelijkheid te nemen. Die brief, met ruim 130.000 handtekeningen eronder, is tijdens de klimaattop overhandigd aan de wereldleiders.

 

Elizabeth en Oxfam België

Oxfam België staat achter Elizabeth. We strijden samen met haar en andere moedige mensen voor een eerlijke, duurzame toekomst voor iedereen. Een wereldwijd probleem vraagt om een inclusieve totaalaanpak. Daarom steunen wij klimaatactivisten over de hele wereld. Bijvoorbeeld met donaties en trainingen, die hun acties zichtbaarder en effectiever maken. De moed van deze activisten is een voorbeeld voor beleidsmakers: toon nú lef, om een toekomst te garanderen voor ons allemaal.

Path 587 Path 588 Path 589 Path 590 Path 591 Path 592 Path 593 Path 594 Path 595

Samen strijden wij voor klimaatrechtvaardigheid

Rechts