Persbericht11 januari 2024

Dagelijks aantal doden in Gaza hoger dan in enig ander groot conflict in 21e eeuw

Israëlische leger doodt 250 Palestijnen per dag met nog veel meer levens in gevaar door honger, ziekte en kou 

Het Israëlische leger doodt Palestijnen met een gemiddelde van 250 mensen per dag, wat het dagelijkse dodental van elk ander groot conflict van de 21e eeuw overtreft, aldus Oxfam vandaag, nu de escalatie van de vijandelijkheden zijn 100e dag nadert. 

Daarnaast werden meer dan 1.200 mensen gedood bij de gruwelijke aanvallen van Hamas en andere gewapende groepen in Israël op 7 oktober. 330 Palestijnen zijn sindsdien ook gedood op de Westelijke Jordaanoever. 

Sally Abi Khalil, directeur Midden-Oosten van Oxfam, zei: "De schaal en wreedheden die Israël Gaza aandoet zijn werkelijk schokkend. Honderd dagen lang hebben de mensen in Gaza een hel moeten doorstaan. Nergens is het veilig en de hele bevolking loopt het risico van hongersnood. Het is onvoorstelbaar dat de internationale gemeenschap toekijkt hoe het dodelijkste conflict van de 21e eeuw zich ontvouwt, terwijl ze voortdurend oproepen tot een staakt-het-vuren blokkeert." 

Met behulp van openbaar beschikbare gegevens berekende Oxfam dat het aantal gemiddelde doden per dag in Gaza aanzienlijk hoger ligt dan in alle recente grote gewapende conflicten, waaronder Syrië (96,5 doden per dag), Soedan (51,6), Irak (50,8), Oekraïne (43,9) Afghanistan (23,8) en Jemen (15,8). 

De hulporganisatie waarschuwt dat mensen steeds meer gedwongen worden om naar kleinere gebieden te vluchten als gevolg van voortdurende bombardementen, maar nergens in Gaza is het echt veilig. Meer dan een miljoen mensen - meer dan de helft van de bevolking - heeft noodgedwongen onderdak gezocht in Rafah aan de Egyptische grens. Oxfam-medewerkers in Rafah melden massale overbevolking, met zeer weinig voedsel en water noch essentiële medicijnen. Deze crisis wordt nog verergerd door de Israëlische beperkingen op de toegang van hulpgoederen, het sluiten van de grenzen, het opleggen van een beleg en het ontzeggen van vrije toegang. Op dit moment komt slechts 10% van de wekelijkse voedselhulp binnen.  

Oxfam waarschuwt ook voor honger en ziekte. Het begin van koud en nat weer maakt de situatie nog kritieker, met een tekort aan dekens, geen brandstof voor verwarming en geen warm water. Een van de partnerorganisaties van Oxfam, de Palestinian Agricultural Relief Committees (PARC), beschreef de situatie voor de mensen die in tenten leven als "erger dan je je kunt voorstellen", met geïmproviseerde schuilplaatsen die regen doorlaten, wegwaaien in de wind en mensen die hun toevlucht nemen tot wanhopige maatregelen zoals het verkopen van kostbare voedsel- of watervoorraden om aan een deken te komen.   

Mutaz, een ingenieur die met zijn gezin naar Al-Mawasi is verhuisd, zei: "De regen kwam van alle kanten uit de tent. We moesten over de zak meel heen slapen om hem tegen de regen te beschermen. Mijn vrouw en drie van mijn dochters gebruiken 's nachts één deken. Er zijn maar genoeg dekens voor vier mensen om te delen. We hebben niets."  

Eerder deze week werd een kamp in Jabaliya overspoeld met rioolwater toen pijpleidingen en een pompstation werden beschadigd door Israëlische luchtaanvallen. Het gebrek aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen vormt een enorm gezondheidsrisico. Het aantal gevallen van diarree is 40 keer hoger dan rond deze tijd vorig jaar. En waarschijnlijk ligt het aantal gevallen in werkelijkheid aanzienlijk hoger. 

Sally Abi Khalil zei: "De enige manier om het bloedvergieten te stoppen en te voorkomen dat er nog veel meer levens verloren gaan, is een onmiddellijk staakt-het-vuren, het vrijlaten van gijzelaars en het toelaten van cruciale hulpgoederen." 

Het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties houdt vandaag een hoorzitting over de rechtmatigheid van Israëls langdurige aanval op Gaza en kan een noodbevel uitvaardigen voor de opschorting van Israëls militaire campagne. Oxfam steunt alle inspanningen om alle massale gruweldaden en mensenrechtenschendingen te onderzoeken en aan te pakken, ongeacht de dader. Oxfam België roept de Open VLD en MR op om zich aan te sluiten bij de andere partijen van de regeringscoalitie in hun steun aan het ICJ-onderzoek.

Noot aan de redactie: 

- Video en foto’s uit Gaza zijn hier beschikbaar. 

- Cijfers zijn gebaseerd op waar gegevens beschikbaar zijn, andere conflicten waarvoor geen gegevens beschikbaar zijn, zijn niet opgenomen.  

- De statistieken over doden per dag zijn gebaseerd op sterfgevallen onder burgers en onder strijders. 

- Volgens UNOCHA zijn er tussen 7 oktober 23 en 7 januari 24 23.074 doden gemeld in Gaza, een gemiddelde van 250,8 per dag, en 330 doden op de Westelijke Jordaanoever. 

- Statistieken van doden per dag voor Afghanistan, Irak, Syrië en Jemen uit: Human Cost of Post-9/11 Wars: Direct War Deaths in Major War Zones, Afghanistan (oktober 2001 - oktober 2019); Irak (maart 2003 - oktober 2019); Syrië (september 2014-oktober 2019); Jemen (oktober 2002-oktober 2019); en Overig. Neta C. Crawford en Catherine Lutz, 13 november 2019. 

- Bronnen voor statistieken over Oekraïne: OHCHR VAN DE VN. Bron voor slachtoffers onder strijders sinds februari 2022. Deze cijfers zijn de beste schattingen. 

- Soedancijfers van UNOCHA (15 april - 7 december 2023).  

- Volgens UNRWA zijn meer dan 1 miljoen mensen naar het Rafah-gouvernement gevlucht.  

- Volgens de Food Security Cluster voorziet de humanitaire voedselhulp slechts in 10% van de wekelijkse behoefte, terwijl 2,2 miljoen mensen elke dag voedsel nodig hebben. 

- Volgens de Daily Readout van het Joint Humanitarian Operations Centre (JHOC), 9 januari 2023, is het aantal gevallen van acute waterige diarree in Gaza 40 keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, maar wordt verwacht dat het aantal hoger zal zijn door het gebrek aan gegevens uit gebieden zonder toegang. 

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Steun Oxfam in Gaza

Ondersteun onze hulp in Gaza

Rechts