Noodhulp Covid India
Nieuws22 juni 2021

COVID-19 hulp komt aan in India

Eind mei lanceerden onze Oxfam-collega’s in India een oproep voor internationale noodhulp. Er raasde toen een tweede dodelijke coronagolf door het land met honderden duizenden slachtoffers. De ziekenhuizen hadden niet genoeg materiaal en konden de instroom van besmette mensen niet aan. Ondertussen nam de hongersnood toe in de meest kwetsbare gemeenschappen. Jullie reageerden massaal op onze oproep. Daardoor konden we al heel wat hulpmateriaal leveren.

Begin mei stierven er in India meer dan 4.000 mensen per dag aan het COVID-19 virus. Dankzij de nieuwe maatregelen van de overheid maar ook door de internationale noodhulp verminderde dat aantal ondertussen tot de helft.

Bedden en zuurstof voor de ziekenhuizen

Tijdens deze tweede golf in India vielen ontzettend veel dodelijke slachtoffers omdat de ziekenhuizen en zorgcentra de plotse toevloed aan zieke mensen niet aankonden. Ze hadden niet genoeg bedden, zuurstof, beschermingsmateriaal voor het personeel, enz.

India beschikt bijvoorbeeld slechts over 1 ziekenhuisbed per 1.600 inwoners. Dat is tien keer minder dan in België met een bevolking die 1.000 keer groter is.

Dankzij de internationale noodhulp kon Oxfam materiaal leveren aan gebieden die bijzonder hard door de tweede golf werden getroffen zoals West-Bengalen, Maharashtra, Bihar en Dehli.

Daar bezorgden we al ziekenhuisbedden, zuurstoftanks, monitors, digitale thermometers, zuurstofmeters en enkele duizenden kits met beschermingsmateriaal (mondmaskers, handschoenen, schorten) voor het zorgpersoneel. Dat blijven we de komende weken verder leveren.

Voedsel en hygiënekits voor de bevolking

De pandemie had ook rampzalige gevolgen voor de meest kwetsbare mensen zoals de duizenden vrouwen en mannen die in de informele economie werkten en door de lockdown hun inkomens verloren. Daardoor konden ze geen eten meer kopen voor hun gezin.

Wij zorgden voor maaltijden en voedselkits. Sinds het begin van de tweede golf leverden we voedselhulp aan duizenden gezinnen.

Covid India noodhulp

Deze voedselhulp kwam bovenop de acties die we sinds het begin van de pandemie in India waren opgestart met het PSP-programma (Protect, Secure, Preserve).  Dankzij dat programma hielpen we sinds begin 2021 meer dan 4 miljoen mensen aan eten.

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Steun Oxfam in India

Ondersteun onze projecten wereldwijd.

Rechts