Nieuws26 mei 2020

Coronavirus: Palestijnen houden hun hart vast

De bezette Palestijnse gebieden (Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem) behoren niet tot de meest getroffen landen. Maar in deze overbevolkte gebieden, met beperkte medische capaciteit, doet elk nieuw geval het ergste vrezen. Als de epidemie zich daar verspreidt, kunnen er heel snel duizenden mensen sterven.

Hoewel het land zich sinds maart in een lockdown bevindt, maken de levensomstandigheden het erg moeilijk om veiligheidsmaatregelen te treffen. In Gaza bedraagt de bevolkingsdichtheid meer dan 4.000 mensen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: België telt 215 inwoners per vierkante meter en wordt al als dichtbevolkt beschouwd.

Basisvoorzieningen zijn een luxe

Vaak wonen grote gezinnen in kleine woningen en delen ze kleine kamers. De toegang tot zuiver water of zelfs gewoon basishygiëneproducten zoals zeep is een dagelijkse uitdaging. Eilaf en haar man Ahmed zijn helaas vertrouwd met deze situatie. Ze wonen met hun drie kinderen in een klein huis in Beit Lahia.

Thuis hebben we maar enkele dagen per week water. Soms hebben we geen andere keuze dan naar een put te gaan. Maar dat water is niet schoon. Het bevat bacteriën. Mijn kinderen worden er ziek van.

Eilaf uit Beit Lahia

Ook de toegang tot ziekenhuizen is problematisch. Met 1,3 bedden per 1.000 inwoners (tegenover 6,4 in België) zou het onmogelijk zijn om een instroom van besmette mensen te verwerken zoals in België.

Enorme economische impact

Bethlehem was de eerste stad op de Westelijke Jordaanoever die geconfronteerd werd met gevallen van het coronavirus. De stad is in een volledige lockdown geplaatst, wat een aanzienlijke impact heeft op het economische leven.

"Deze stad is vooral afhankelijk van het toerisme. Duizenden mensen zijn hun baan kwijt", legt Oxfam-medewerker Rahhal al Rahhal uit. "De meesten van hen kunnen het zich niet eens veroorloven om hygiëneproducten - zoals zeep - voor hun gezin te kopen.”

Speel video

Rahhal helpt de vrijwilligers van de Rural Woman Development Society om hygiënekits voor te bereiden. De kits bevatten zeep en andere basisartikelen en zullen worden uitgedeeld aan kwetsbare gezinnen in en rond Bethlehem.

Soortgelijke acties vinden plaats in vele andere steden en gemeenschappen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. "De steun van de internationale gemeenschap is cruciaal", besluit Rahhal. "We hebben die nodig zodat we kwetsbare mensen kunnen blijven helpen.”

Group 1087 Group 1086 Group 1078 Path 996 Path 997 Path 998 Path 999 Path 1000 Path 1001 Path 1002 Path 1003 Ellipse 174

Steun de meest kwetsbaren onder ons

Rechts