Persbericht22 februari 2024

Conflict in Noord-Kivu: meer dan honderdduizend mensen zonder proper water

Meer dan 133.000 mensen die de gevechten in Noord-Kivu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), zijn ontvlucht, leven in onvoorstelbare omstandigheden zonder een enkel toilet of water, met ernstige gevolgen voor hun gezondheid en veiligheid, waarschuwt Oxfam. 

Oxfam-medewerkers melden dat mensen gedwongen worden US$ 0,40 te betalen om gebruik te maken van de toiletten of douches van de gastgemeenschappen, een bedrag dat velen zich eenvoudigweg niet kunnen veroorloven omdat ze alles hebben verloren door het conflict. De situatie is vooral nijpend voor vrouwen die tot 25 km moeten lopen om water te halen, wat hen blootstelt aan gewapende groepen. Medewerkers hebben ook melding gemaakt van toegenomen gevallen van diarree als gevolg van een gebrek aan schoon water en hygiëne, waarbij sommige mensen momenteel sterven.     

Oxfam's landendirecteur in de Democratische Republiek Congo, Justine Gomis Tossou zei:  

"De behoeften zijn veel groter dan de middelen. De locaties zijn overbevolkt, mensen slapen in open lucht of zitten opeengepakt in schuurtjes, ziekenhuizen of scholen. Anderen hebben hun eigen geïmproviseerde kampen gebouwd en zitten zonder water, voedsel of hulp met een hoog risico op het uitbreken van ziektes en voedselonzekerheid. Vrouwen zijn zeer kwetsbaar en worden blootgesteld aan seksueel misbruik." 

In een van de geïmproviseerde kampen ontmoette een Oxfam-medewerker een moeder van vier kinderen die de gevechten ontvlucht was met een van haar zonen en het contact met haar drie kinderen en man verloren had. Alleen en kwetsbaar werd ze verkracht door een groep gewapende mannen toen ze het bos in trok om brandhout te zoeken, in de hoop dat ze het kon verkopen om een karig rantsoen aan voedsel en water te kopen. "Zelfs na zo'n afschuwelijke beproeving moest ze nog de moed vinden om brandhout te halen, de enige manier om haar overgebleven kind te voeden", zei de medewerker. 

Oxfam in Noord-Kivu

De kampen voor ontheemden waar Oxfam sinds vorig jaar werkt, zijn overvol en overvolle latrines zijn een urgent probleem geworden. Velen hebben wekenlang niet gedoucht, wat het risico op ziekten aanzienlijk verhoogt, waaronder cholera, die in Noord- en Zuid-Kivu toeneemt. 

Oxfam helpt al 28.500 mensen in de kampen met de distributie van drinkwater en de bouw van latrines en douches, maar heeft dringend 4 miljoen dollar nodig om de activiteiten op te voeren. 

De financiering voor de humanitaire nood in de DRC is al karig: tot nu toe is slechts 39,5% van de humanitaire oproep van de Verenigde Naties voor de DRC ingevuld, ondanks het feit dat het land een van de grootste voedselnoodsituaties ter wereld is. 

"Er is dringend steun nodig om een ramp af te wenden. Het is tijd voor collectieve en verantwoordelijke actie om de rampen en het lijden van de bevolking van de DRC te keren en de rijkdom van het land in dienst te stellen van de bevolking", aldus mevrouw Tossou. 

 

NOOT VOOR DE REDACTIE 

- Volgens de Displacement Tracking Matric van IOM zijn 186.422 mensen ontheemd geraakt door de recente escalatie van geweld in Noord-Kivu. Oxfam-teams identificeerden 133.530 van deze mensen die in zes geïmproviseerde kampen leven.  

- In 2024 hebben meer dan 25,4 miljoen mensen - een kwart van de bevolking - hulp nodig, waarbij de dringendste humanitaire behoeften zich concentreren in de oostelijke provincies, die volgens het Humanitarian Response Plan in DRC zwaar getroffen zijn door geweld en onveiligheid

- Beeldmateriaal is hier beschikbaar.

Rechts