Persbericht15 maart 2023

Na 12 jaar conflict en ruim een maand na de aardbeving zijn noden in Syrië torenhoog

Drie op de vier mensen in Aleppo hebben sinds de aardbeving hun dagelijkse maaltijden moeten verkleinen en bijna allemaal zeggen ze extra schulden te hebben gemaakt of hun kinderen van school te hebben gehaald om het hoofd boven water te houden, zegt Oxfam. 

Oxfam ondervroeg 300 ontheemden in Aleppo, die in collectieve onderkomens wonen, in de aanloop naar de Ramadan. Velen hebben niets meer na de aardbeving en door de gevolgen van 12 jaar conflict. De humanitaire noden waren voor de aardbeving al bijzonder hoog, 90% van de bevolking leeft er onder de armoedegrens. De responsplannen van de VN om in de humanitaire behoeften te voorzien werden vorig jaar voor slechts 48% gefinancierd. Met de aardbeving incasseerde het land een crisis bovenop een crisis. 

Velen vertelden Oxfam dat ze hun laatste middelen hadden opgebruikt. 90% van hen zegt geen plannen te kunnen maken om de heilige maand Ramadan te vieren. In het hele land werden vier op de tien Syriërs - of bijna 9 miljoen mensen - getroffen door de aardbeving, waardoor de toch al acute humanitaire crisis nog verergerde.  

Bijna 70 procent van de ondervraagden zei dat hun huizen gedeeltelijk waren verwoest. Meer dan 65% zei afhankelijk te zijn van hulp van NGO's om te overleven. Tweeëntwintig procent had zijn baan of bron van inkomsten verloren en 37 procent had geld geleend om in de behoeften van hun gezin te voorzien.  

Moutaz Adham, directeur van Oxfam Syrië, zei: "Mensen die dakloos zijn geworden door de aardbeving zijn gedwongen om te vertrouwen op harde mechanismen om te overleven en ze zullen een zware en onzekere Ramadan tegemoet gaan. 

"De situatie is grimmig en zeer zorgwekkend. Mensen vertelden ons dat de aardbeving hen over de rand heeft geduwd. Voor bijna alle gezinnen waarmee wij spraken, was dit ten minste de tweede keer dat zij in de loop van het jarenlange conflict uit hun huizen werden verdreven. Bijna de helft van hen besteedt nu het overgrote deel van hun inkomen aan voedsel, waardoor er maar weinig overblijft om in alle andere basisbehoeften te voorzien. 

"Syriërs hebben te lang met te veel schokken te maken gehad. Het zal maanden, zelfs jaren duren voordat degenen die na deze laatste ramp alles hebben verloren, hun leven weer kunnen opbouwen", aldus Adham. 

Jaydaa, uit Aleppo, vertelde Oxfam: "Voor de aardbeving kregen we maar één maaltijd per dag te eten, maar we hadden tenminste een dak boven ons hoofd. Nu blijven we achter in een kleine tent om onszelf te beschermen tegen honger en vrieskou 's nachts."    

"Syriërs willen gewoon waardig leven en hoopvol naar een toekomst kijken. Deze aardbeving, bovenop 12 jaar oorlog, maakt het extra moeilijk voor miljoenen mensen die al in precaire omstandigheden leefden", aldus Adham.  

Oxfam in Syrië 

Oxfam heeft op 46 plaatsen schoon drinkwater geleverd en 40 watertanks in schuilplaatsen geïnstalleerd. Oxfam heeft meer dan 2.250 hygiënekits uitgedeeld met o.a. zeep, luiers en maandverband. Ook herstelt de humanitaire organisatie kranen en toiletten in opvangcentra en ondersteunt ze veiligheidscontroles van gebouwen. Er is een gebrek aan ingenieurs maar met deze hulp kunnen gezinnen naar huis terugkeren.  

"Solidariteit op lange termijn, en niet alleen humanitaire hulp op korte termijn, is essentieel voor de Syriërs om te herstellen van de verwoestingen van de aardbeving en van de gevolgen van dit langdurige conflict. We kunnen niet toestaan dat Syriërs nog zo'n Ramadan tegemoet gaan", zei Adham. 

Noot voor de redactie:  

Oxfam interviewde tussen 2 en 8 maart 300 ontheemden in de door de regering gecontroleerde gebieden van Aleppo. 

Oxfam wil de komende drie jaar 800.000 van de zwaarst getroffen mensen bereiken met levensreddende hulp. De teams beoordelen er de waterdichtheid van vijf watervoorzieningssystemen in de provincies Aleppo, Latakia en Hama en beginnen met de reparatie van waterleidingen naar scholen en ziekenhuizen. Daarnaast ondersteunen ze de heropening van bakkerijen die door de aardbeving schade opliepen; een dringende steunmaatregel omdat 9,3 miljoen Syriërs al vóór de aardbeving te kampen hadden met voedselonzekerheid. 

Humanitair beleidsmedewerkster Désirée Ketabchi is beschikbaar voor verdere toelichting in het Engels. 

Beeldmateriaal is hier beschikbaar. 

Oxfam maakt deel uit van het 1212 Consortium.

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Steun Oxfam in Syrië

Doe een gift.

Rechts