Duurzaam consumeren: wat, waarom en hoe starten

Onomstreden cijfers drukken ons met de neus op de feiten: het huidige productie- en consumptiepatroon is onhoudbaar, willen we het klimaat nog redden. Daarom roepen we op om bewust te kopen. In de eerste plaats: minder kopen. En anders: fair trade, tweedehands, bio … er zijn gelukkig al veel alternatieven beschikbaar! 

Oxfam-winkel

Vind alternatieven

Wil je graag je steentje bijdragen en duurzaam consumeren? Eén adres:

De Oxfam-winkels

Wat is duurzaam consumeren?

Als we het hebben over duurzaam consumeren, bedoelen we consumeren met een zo min mogelijke negatieve impact op mensenrechten en milieu.

Dat geeft meteen ook een antwoord op de volgende vraag:

Waarom verantwoord consumeren?

De afgelopen jaren hebben we veel bijgeleerd. Wat de stijgende tol van fast fashion is op mensen en milieu. Wat een oorlog aan de ene kant van de wereld doet met de wereldwijde voedselprijzen en de hongersnood duizenden kilometers verderop in Afrika.

Het produceren van goederen is arbeids- en milieu-intensief. Wist je bijvoorbeeld dat de textielsector verantwoordelijk is voor 10% van de wereldwijde koolstofuitstoot? Dat is meer dan de internationale lucht- en scheepvaart samen. Veel bedrijven produceren bovendien in landen waar de lonen laag liggen en arbeidsrechten quasi onbestaande zijn. Ze doen dit bewust, hiermee kunnen ze de productiekosten drukken, wat past in een bedrijfscultuur waar winstbejag het haalt van mensenrechten en milieuwetten. Maar het leidt tot oneerlijke en vooral onveilige situaties. Een ramp als de instorting van Rana Plaza kon bijvoorbeeld voorkomen worden. 

Vrijwilliger in Oxfam-tweedehandswinkel

alternatieVEN: HOE KAN JE DUURZAMER CONSUMEREN?

Wat heb je echt nodig? Wat is een ‘folieke’? Het zijn vragen die je jezelf kunt stellen in de supermarkt en in eender welke winkel. Niet kopen om te kopen is een daadkrachtige en tegelijk pacifistische oplossing voor een halsstarrig probleem. 

Beslis je om tot een aankoop over te gaan, check dan of de duurzame alternatieven van het gewenste product beschikbaar zijn.

Tweedehands IS EEN alternatief voor fast fashion

In de lokale Oxfam-tweedehandswinkels vind je spullen aan de prijs van een fast fashion prijzenbreker, maar dan kwalitatief. Zo doorlopen de kleren die aan Oxfam gedoneerd worden een zorgvuldige, strenge selectie. Slechts 10% van het gerief haalt de tweedehandswinkels. Het sorteercentrum YUNUS stelt bovendien mensen te werk die anders moeilijk aan een job komen. Zo dragen we rechtstreeks bij aan een rechtvaardige en sociale economie. 

Fair trade GARANDEERT EEN EERLIJK LOON VOOR VOEDSEL

In 1971 introduceerde Oxfam het eerste fairtradeproduct aan de Belg: koffie. Tegenwoordig kent iedereen fair trade en is er van quasi elk product een eerlijk alternatief. Vooral in de sectoren van kledij en van voeding die ‘van ver’ moet komen is fair trade van groot belang. Koffie, cacao, bananen, maar ook het katoen in je T-shirt en de mineralen in je smartphone komen van ver. Hoe langer de keten, hoe makkelijker het is voor bedrijven om basismensenrechten zoals een leefbaar inkomen met de voeten te treden. Fair trade gaat hier tegenin en garandeert een eerlijk loon. En zoveel meer. Ook het klimaat krijgt een faire behandeling dankzij de investering in kleinschalige, biologische en agro-ecologische productie, er wordt ingezet op vrouwenemancipatie, op onderwijs en duurzame ingrepen die een hele gemeenschap ten goede komen. 

Vrijwilliger in wereldwinkel

BIO is beter voor het milieu

Puur natuur, geen chemische toevoegingen. Beter voor de bodem, voor het milieu, voor het gewas in kwestie en voor de gezondheid van de boer.inn.en en consumenten.

Vinkt alle vakjes af, toch? Daarom zet Oxfam alle zeilen bij om tegen 2030 een 100% bio-assortiment te hebben. Momenteel is 66% van de producten dat al.

Lokaal winkelen

Wanneer mogelijk: kies voor home-grown en lokaal geproduceerd. Met een lokale aankoop steun je producenten en ondernemers van hier. Die boksen vaak op tegen buitenlandse online giganten. Bovendien is kiezen voor lokale producten en seizoengroenten en -fruit beter voor je ecologische voetafdruk. Soms kan een product niet lokaal zijn, zoals koffie. In dat geval zit je goed met het fairtrade-alternatief.

Geef voorkeur aan hernieuwbare materialen

Veel merken en bedrijven hebben het begrepen: ze kiezen steeds meer voor recycleerbare materialen voor hun verpakkingen. Van PRC PET-flessen, over bio-afbreekbare folie tot FSC-karton.

Ook Oxfam doet naarstig verder met het verduurzamen van de verpakkingslijn. Glas, dat zwaar weegt in transport en de CO2-teller doet stijgen, maakt plaats voor Tetra Pak, de knijpflesjes zijn 100% gerecycleerde PET.

Ga voor het alternatief

De wereldwinkels en tweedehandswinkels bieden je inspiratie om duurzaam te consumeren.

Rechts