Persbericht30 juli 2024

Hongercrisis escaleert in Zuid-Soedan: mensen in Pibor eten wilde groenten

Komend regenseizoen bereikt recordhoogte en zal waarschijnlijk oogsten decimeren 

Mensen in het Zuid-Soedanese district Pibor zijn gedwongen om te overleven op wilde groenten en dadels uit de woestijn, terwijl het aantal mensen dat sterft van de honger stijgt. Nu de stortregens de humanitaire vluchten hebben tegengehouden, kan de situatie snel verslechteren, waarschuwt Oxfam vandaag.  

Meer dan de helft van de bevolking - meer dan 7 miljoen mensen - heeft al te kampen met extreme honger, waaronder bijna 79.000 mensen die zich in hongersnoodachtige omstandigheden bevinden, wat meer dan het dubbele is van vorig jaar. 

Dr. Manenji Mangundu, landendirecteur van Oxfam Zuid-Soedan, zei:    

"De taferelen zijn hartverscheurend. Duizenden mensen, jong en oud, lijden honger en kinderen zijn ernstig ondervoed; veel mensen eten dagenlang niets. Alleen al deze maand (juli) stierven meer dan 12 mensen van de honger. 

De situatie wordt nog verergerd door de overstromingen die begonnen zijn. Er worden recordoverstromingen voorspeld voor dit regenseizoen (juni-september), waardoor de oogsten waarschijnlijk zullen worden gedecimeerd en ongeveer 3,3 miljoen mensen, die toch al kwetsbaar zijn, naar een breekpunt zullen worden gedreven." 

Zuid-Soedan heeft nog steeds te kampen met klimaatproblemen, zoals overstromingen en droogte. Meer dan 70% van het land, waaronder de regio Pibor, is de afgelopen 6 jaar getroffen door overstromingen. Dit wordt nog verergerd door de economische crisis en het voortdurende conflict in buurland Sudan, waardoor de honger in de meeste gemeenschappen in Zuid-Soedan toeneemt. 

Bovendien hebben deze factoren er samen voor gezorgd dat de Zuid-Soedanese munteenheid is gekelderd en volgens de Wereldbank de hoogste reële voedselinflatie sinds de onafhankelijkheid heeft veroorzaakt (164%). Daardoor komen mensen moeilijker aan voedsel. De prijzen van basisvoedingsmiddelen zoals tarwe, sorghum, olie en meel zijn allemaal gestegen, sommige meer dan verdrievoudigd sinds maart van dit jaar. 

Adau Nyok, die in de hoofdstad Juba woont, zei: "Drie maanden geleden kocht ik 10 kg meel voor 3500 SSP ($2). Nu kost het me 15.000 SSP ($9,3 USD). Helaas blijven de prijzen stijgen en kunnen we het ons niet meer veroorloven door een gebrek aan toegang tot cash geld."   

Terwijl Oxfam en haar partners levensreddende hulp bieden, zoals voedsel, contant geld, schoon water en sanitaire voorzieningen in Zuid-Soedan, horen Oxfam-medewerkers schrijnende verhalen van gezinnen die hun kinderen verliezen door honger.  Rebecca Korok Nyarek, die haar neefje verloor, zei: 

"Ik heb mijn neefje verloren door honger. Hij was net 15 jaar oud. Er is thuis geen eten. Mensen sterven van de honger. Als je de bosjes ingaat op zoek naar eten, vind je met wat geluk iets kleins te eten. Zelfs wilde vruchten zijn soms niet meer te vinden vanwege de regens."  

Veertien maanden na het conflict in Soedan zijn meer dan 750.000 mensen naar Zuid-Soedan gevlucht, waar ze geconfronteerd worden met rampzalige omstandigheden. Transitcentra in Renk en Malakal, ontworpen voor 4.000 mensen, bieden nu onderdak aan meer dan vijf keer hun capaciteit. Terwijl de financiering zeer beperkt is. Het internationaal noodfonds voor Zuid-Soedan is vandaag slechts voor 28% gefinancierd. 

Ondervoeding neemt snel toe onder kinderen in de overvolle tijdelijke transitkampen langs de grenzen tussen Soedan en Zuid-Soedan, waardoor de crisis verergert, terwijl hulporganisaties zich terugtrekken vanwege gebrek aan financiering.  

Aisha, een Soedanese vluchtelinge uit Khartoem, ontvluchtte haar huis met haar kinderen nadat haar man was vermoord in zijn winkel in de stad: "We zijn hier aangekomen en hoewel de geluiden van de geweren niet meer te horen zijn, sterven onze kinderen nu van de honger. Het grootste deel van de nachten slapen we met honger en nu met de regen worden onze tenten soms weggespoeld", aldus Aisha. 

Oxfam heeft dringend 15 miljoen dollar nodig om haar activiteiten uit te breiden en levens te redden van kwetsbare kinderen en vrouwen die getroffen zijn door het conflict, overstromingen en ziekten. 

"Niet reageren als mensen hongerlijden is een moreel falen. Als we nu geen dringende hulp bieden, riskeren we nog veel meer levens te verliezen. Humanitaire hulp uitstellen is hulp weigeren, donoren moeten nu handelen". 

  

Noot voor de redactie 

- Het 2024 Humanitarian Needs and Response Plan voor Zuid-Sudan geeft aan dat 9 miljoen mensen humanitaire hulp nodig zullen hebben in Zuid-Sudan, waaronder meer dan 1,6 miljoen kinderen die het risico lopen op acute ondervoeding.  

- IPC Cijfers: Naar schatting 79.000 mensen bevinden zich in IPC Fase 5 (Catastrofe) met 14.000 Zuid-Sudanesen die het aanhoudende conflict in Sudan ontvluchtten geclassificeerd in IPC Fase 5 (Catastrofe).  

- Volgens een recent rapport van de Wereldbank heeft Zuid-Sudan nu met 164 procent de hoogste reële voedselinflatie ter wereld. De reële voedselinflatie wordt gedefinieerd als de voedselinflatie minus de algemene inflatie. 

- Oxfam berekende de prijs van meel aan de hand van de officiële wisselkoersen van de centrale bank van Zuid-Sudan. 

- Collega’s in de regio zijn beschikbaar voor verdere toelichting. Een voice-note is hier beschikbaar. 

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Steun Oxfam in Zuid-Soedan

Ondersteun onze partners

Rechts