Papa met kinderen in Jemen
Persbericht22 maart 2023

Na acht jaar oorlog blijft Jemen één van de ergste humanitaire crises ter wereld

Nu Jemen zijn negende oorlogsjaar ingaat, wordt de bevolking geconfronteerd met een verwoestende humanitaire crisis: meer dan twee miljoen kinderen zijn acuut ondervoed. Door een economie die op instorten staat en sterk gestegen brand, - en grondstofprijzen dreigen miljoenen Jemenieten catastrofale honger te lijden. Meer dan 17 miljoen mensen kampen nog steeds met grote voedselonzekerheid, waarvan 75% vrouwen en kinderen.  

Op zondag 26 maart is het acht jaar geleden dat het conflict in Jemen escaleerde. In oktober liep een tijdelijk bestand, dat door de VN was bereikt, af. Hoewel het bestand grotendeels standhield, blijft de politieke en economische toekomst van Jemen onzeker. 

Het conflict heeft het land verwoest. Meer dan 19.000 mensen zijn gedood en miljoenen anderen zijn gevlucht. Meer dan 21,6 miljoen mensen - twee derde van de bevolking - hebben humanitaire hulp nodig, maar donoren hebben tot nu toe slechts een derde van wat nodig is toegezegd. 

Ferran Puig, landendirecteur van Oxfam in Jemen, verklaarde: "De bevolking van Jemen is uitgeput door de oorlog. Door de stijgende voedselprijzen en onbetaalde salarissen zijn zelfs basisvoedingsmiddelen voor veel Jemenieten onbereikbaar geworden. Donoren mogen zich niet afkeren van wat een van de ernstigste humanitaire crises ter wereld blijft. Het is hoog tijd dat de wereldleiders echte druk uitoefenen om alle partijen weer rond de tafel te krijgen, zodat ze een definitief einde aan het conflict kunnen maken." 

Stijgende prijzen 

Jemen is hard getroffen door de verergerende wereldwijde voedselcrisis.  

- Sinds 2015 zijn de prijzen van tarwe met bijna 300 procent gestegen in gebieden die door de Houthi's worden gecontroleerd en met bijna 600 procent in gebieden die door de autoriteiten worden gecontroleerd. 

- De prijs van kookgas is sinds het begin van de oorlog met bijna 600 procent gestegen. Veel gezinnen zijn gedwongen om afvalplastic te gebruiken als brandstof voor het koken, met groot gevaar voor hun gezondheid.  

Jemen importeert 90% van zijn voedsel, waaronder 42% van zijn tarwe uit Oekraïne. Importeurs hebben gewaarschuwd dat de wereldwijde stijging van de kosten hun vermogen om tarwe in Jemen in te voeren in gevaar zal brengen. In een land waar veel mensen voor hun dagelijkse voedsel grotendeels afhankelijk zijn van brood, kan dit miljoenen mensen de hongerdood injagen.  

Eman, 38 jaar en moeder van drie kinderen, zei: "Alles veranderde toen de oorlog begon. We verloren plotseling de enige bron van inkomsten die we hadden. Het ging van kwaad tot erger. We leefden in een hel. We hadden geen geld en konden nauwelijks de dag doorkomen. Bijna iedereen die we kenden werd getroffen."  

Vrouwen en kinderen grootste slachtoffers  

- Gezinnen hebben de hoeveelheid en kwaliteit van hun voedsel verminderd. 2,2 miljoen Jemenitische kinderen onder de vijf jaar zijn nu acuut ondervoed.  

- Velen zijn gedwongen schulden te maken of leningen af te sluiten bij vrienden of familie om basisvoedingsmiddelen en medicijnen te betalen 

- Velen hebben hun bezittingen verkocht, zoals vee of onroerend goed.   

- Het zwaarst getroffen zijn huishoudens met een vrouw aan het hoofd, die 26% van de bevolking uitmaken die het meest in nood verkeert.  

- Veel meisjes hebben de school moeten verlaten. Velen worden gedwongen tot een vroeg huwelijk of bedelen op straat. 

- Ongeveer 56% van de vier miljoen ontheemden heeft geen enkele bron van inkomsten. Vrouwen en kinderen, die ongeveer 77% van de ontheemden uitmaken, lopen het grootste risico te verhongeren. 

Internationale respons 

Terwijl de nood groeit, heeft het gebrek aan middelen desastreuze gevolgen. Het Wereldvoedselprogramma is gedwongen om de hoeveelheid hulp die het biedt te verminderen. Een recente bijeenkomst op hoog niveau werd afgesloten met een collectieve toezegging van minder dan een derde van het benodigde bedrag (1,2 miljard dollar van de benodigde 4,3 miljard dollar).  

Oxfam helpt mensen in Jemen in hun levensonderhoud te voorzien, zorgt voor basisvoorzieningen zoals schoon water, sanitaire voorzieningen, contant geld en voor zonne-energie voor huishoudens en gemeenschappen.  

Oxfam roept de internationale gemeenschap op om te zorgen voor voldoende financiering van humanitaire hulp, een economisch reddingspakket om de economie te stabiliseren en meer inspanningen om te onderhandelen over een duurzame alomvattende vrede in Jemen. 

Noot aan de redactie 

Désirée Ketabchi - humanitair beleidsmedewerkster voor Oxfam België - alsook collega’s in Jemen, zijn beschikbaar voor toelichting in het Engels. 

Rechts