Een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne hebben om en bij de 18 miljoen mensen humanitaire hulp nodig
De oorlog in Oekraïne woedt intussen al een jaar lang in alle hevigheid. 17,7 miljoen mensen, of 40 procent van de Oekraïense bevolking, hebben humanitaire hulp nodig. Samen met zijn 10 Oekraïense partners heeft Oxfam al 140.000 mensen in het hele land geholpen. Een jaar na de Russische inval maken we de balans op.
Na een gewapend conflict in het oosten van het land dat al acht jaar aansleepte, heeft de Russische Federatie op 24 februari 2022 een militair offensief ingezet in Oekraïne. En die oorlog heeft een verwoestende impact. Er zijn al meer dan 7000 burgerdoden gevallen, 12.000 mensen raakten gewond en woningen en vitale infrastructuur, zoals ziekenhuizen, scholen en watervoorzieningen en energienetwerken, zijn vernield. Daardoor moeten honderdduizenden mensen het doen zonder stromend water en verwarming, terwijl de temperatuur ‘s nachts tot onder het vriespunt zakt en het kwik overdag op amper 1 of 2 graden uitkomt.
Wat doen Oxfam en zijn partners in Oekraïne?
Al in de eerste weken die volgden op de Russische invasie hebben onze teams zich gemobiliseerd in Polen, Roemenië en Moldavië, waar de overgrote meerderheid van de 6,5 miljoen Oekraïense vluchtelingen naartoe is getrokken. Samen met onze partners hebben we hen voorzien van voedsel, drinkwater, hygiënekits en dekens.
In Oekraïne zijn we momenteel drinkwatervoorzieningen en afvoersystemen aan het herstellen die beschadigd zijn door de Russische aanvallen. Zo hebben de mensen opnieuw drinkbaar water. Daarnaast verdelen we in de door de oorlog getroffen gebieden ook hygiënekits en essentiële niet-voedingsproducten. We werken bovendien samen met 10 Oekraïense ngo’s om mensen die door de oorlog getroffen zijn te helpen met:
- cash geld waarmee ze in hun essentiële behoeften kunnen voorzien
- de verdeling van hygiënekits
- de bouw van veilige onderkomens
- psychosociale bijstand
- het herstel van beschadigde woningen
- steun aan landbouwers, en vooral aan landbouwsters, door hun niet alleen zaaigoed, maar ook het materiaal om broeikassen te bouwen te bezorgen, opdat ze hun eigen voedsel zouden kunnen telen.
In Oekraïne hebben onze partners indrukwekkend werk geleverd
Oxfam is 10 partnerschappen aangegaan met gemeenschapsorganisaties waarvan sommige tijdens de oorlog zijn opgericht. Toen ik me tijdens de Balkanoorlog als 19-jarige heb geëngageerd als humanitair werkster, heb ik gemerkt hoe sterk mensen zijn als ze de krachten bundelen om hun eigen situatie te verbeteren. In Oekraïne hebben onze partners indrukwekkend werk geleverd dankzij hun inspanningen op het terrein en hun vermogen om de kwetsbaarste mensen te identificeren.
Gordana Vucinic, humanitair medewerkster bij Oxfam in Oekraïne
Dankzij de ongelooflijke gulheid van de mensen in België en daarbuiten hebben we hulp kunnen bieden aan 800.000 mensen (waarvan 64% vrouwen), in de vorm van essentiële humanitaire bijstand in Oekraïne, maar ook in Polen, Roemenië en Moldavië.
De gezichten van de oorlog
Svitlana en Sheriy Melnikov wonen in Tsjernihiv, een stad die al vanaf 24 januari, de eerste dag van het gewapende conflict, wordt bestookt door de Russische troepen. Hun huis is beschadigd door mortierinslagen. Er zitten gaten in de muren en de ruiten waren gebroken. Dankzij onze financiële hulp kon onze Oekraïense partner Because we can, een ngo die beschadigde huizen herstelt in Tsjernihiv, alle ruiten vervangen.
De meeste ruiten zijn aan diggelen gegaan
De vliegtuigen scheerden boven ons huis en de lampenkappen schommelden heen en weer. En dan was er ook telkens weer dat snerpende geluid. Het was vreselijk. De meeste ruiten zijn aan diggelen gegaan en de dakpannen zijn losgekomen. Toen de gevechten wat minder hevig werden, heeft Because we can arbeiders gestuurd om ons huis te inspecteren. Ze hebben nieuwe ramen op maat gemaakt en alle beschadigde vensters vervangen. We zijn iedereen heel dankbaar.
Svitlana Melnikov, 59 jaar, Tsjernihiv
Lludmila Tymchenko woont in Mykolajiv, een stad in het zuiden van Oekraïne die op 26 februari 2022 het toneel was van een Russische militaire operatie. De pompen die water uit de rivier in de buurt oppompten om de inwoners te voorzien van stromend water werden tijdens de gevechten vernietigd. Het rusthuis waar Lludmila woont, stond dan ook wekenlang droog. Samen met andere humanitaire organisaties die ter plaatse actief zijn, zoals het Rode Kruis, heeft Oxfam rond de stad boorputten geïnstalleerd. Het water wordt gezuiverd om het drinkbaar te maken en tankwagens brengen het naar de 400.000 inwoners van de stad.
Ik woon al sinds 1975 in Mykolajiv, ik wil hier helemaal niet weg.
Ik woon al sinds 1975 in Mykolajiv. Ik heb mijn man hier begraven, ik wil hier helemaal niet weg. Het water in het rusthuis waar ik woon heeft een paar weken lang een bruine kleur gehad. Het rook ook slecht. We hebben flessenwater gebruikt tot we weer een schoonwatertank hadden. We kunnen nu weer schoonmaken, de vaat doen en een douche nemen. Dat is voor iedereen hier een hele opluchting.
Lludmila Tymchenko, 79 jaar, Mykolajiv
365 dagen na het begin van de oorlog is de humanitaire nood in Oekraïne nog altijd erg groot als gevolg van de intensiteit en de lange duur van het conflict. Oxfam en zijn partners zullen er actief blijven zolang de situatie daarom vraagt. We willen graag iedereen danken die is ingegaan op onze noodoproep voor Oekraïne! Dankzij jullie steun hebben we al 800.000 mensen, waarvan 140.000 in Oekraïne zelf, kunnen helpen.
Foto's: Tineke Dhaese en Bekki Frost/Oxfam