Een jaar na cycloon Idai verkeren 3 landen nog in nood
Een jaar na de verwoestende doortocht van cycloon Idai in Mozambique, Malawi en Zimbabwe, worstelen miljoenen mensen nog steeds om hun leven weer op te bouwen. Extreme weersomstandigheden bemoeilijken het herstel. Genderongelijkheid maakt de situatie voor vrouwen nog zwaarder.
Een jaar geleden verwoestte cycloon Idai grote delen van Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Oxfam-schenkers in België en over de hele wereld toonden zich bijzonder gul. Dankzij hun steun hebben we al bijna 800.000 mensen geholpen.
Els Brokken van Oxfam-Solidariteit bezocht Mutua. In dit kamp wonen mensen die hun huis verloren tijdens de cycloon. “De mensen die ik er ontmoette waren blij met de hulp”, vertelt ze. "Oxfam installeerde er latrines en deelde hygiëneproducten uit. Het lijkt misschien weinig, maar voor mensen die niets meer hebben, zijn dit essentiële dingen.”
Zo kwam Oxfam te hulp
In Mozambique, Malawi of Zimbabwe installeerden en herstelden we waterpunten en latrines. We deelden proper drinkwater uit of materiaal om het water drinkbaar te maken.
We verdeelden zaaigoed en bouwden irrigatiesystemen zodat boeren hun landbouwactiviteiten gedeeltelijk konden hervatten.
Daarnaast voerden we sensibiliseringsacties over de rechten en veiligheid van vrouwen, die bijzonder kwetsbaar zijn in een humanitaire noodsituatie.
In Mozambique
Oxfam heeft in Mozambique 418.862 mensen geholpen:
- We leverden proper drinkwater aan 9.500 gezinnen;
- We deelden 66.630 hygiënekits uit (zeep, stukken stof, ondergoed, wasmiddel, enz.);
- We installeerden 36 sanitaire blokken (latrines en douches) in opvangkampen voor ontheemden
In Malawi
In Malawi hebben we 272.988 mensen geholpen:
- We herstelden 80 waterputten om 22.500 mensen te bevoorraden;
- 6.657 landbouwgezinnen ontvingen zaden om hun voedselzekerheid te waarborgen;
- We deelden 465 zonneradio’s uit om gezondheidspreventie- of stormwaarschuwingsberichten in de gemeenschappen te verspreiden.
In Zimbabwe
Oxfam kwam 104.088 mensen te hulp in Zimbabwe:
- We hielpen 6.360 mensen met voedselpakketten;
- We verdeelden 50.000 drinkwaterkits (jerrycan, emmer met deksel en kraan, zuiveringstabletten);
- We verdeelden 47.000 hygiënekits in scholen en ziekenhuizen.
Elsa is hygiënepromotor voor Oxfam in het Manruzi-kamp in Mozambique. Ze ziet toe op de distributie van kits met huishoudelijke en sanitaire producten.
Vrouwen sterk benadeeld
In Mozambique zijn het vooral vrouwen die de grond bewerken, maar ze zijn zelden eigenaar. 75% van de bebouwbare grond is eigendom van mannen. Daardoor kunnen vrouwen die na de cycloon werden gedwongen hun land te verlaten, geen aanspraak maken op schadevergoedingen of vervangpercelen.
Veel gezinnen met een vrouw aan het hoofd moesten noodgedwongen verhuizen naar kampen ver weg van hun thuis. Deze vrouwen staan voor een moeilijke keuze: in de kampen blijven om voor hun kinderen te zorgen of ze aan anderen overlaten om te proberen hun land terug te vorderen.
Opvolging van klimaatschokken
Cycloon Idai is geen uitzondering. Zuidelijk Afrika kreeg de laatste 5 jaar meerdere klimaatschokken te verwerken: 5 jaar lang waren er afwisselende langere periodes van extreme droogte en periodes met veel regen en overstromingen.
Voor de passage van cycloon Idai ging de regio al vijf maanden gebukt onder extreme droogte. Veel gezinnen moesten wroeten om rond te komen en het weinige dat ze nog hadden verkopen. Net voor de oogst, vernielde de cycloon al hun gewassen. Zes weken na Idai werd Mozambique getroffen door een tweede cycloon, Kenneth.
"Het weer is veranderd"
Amelia (rechts op de foto) krijgt dagelijks te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. “Ik heb het klimaat echt zien veranderen”, vertelt ze. "Extreme hittegolven zoals de laatste jaren had ik nog niet eerder meegemaakt. En de regen komt op onverwachte momenten. Normaal gesproken valt het regenseizoen in februari en maart. In januari moet het droog zijn. Dit jaar kwam de regen in januari. Daardoor groeide de maïs niet goed."
Vlak voor Idai waren de pinda's en bonen bijna klaar voor de oogst. De storm heeft alles vernietigd. Na de overstromingen heb ik maïs geplant, maar die groeit niet goed. Vaak gaan we met honger naar bed.
Virginia (links), moeder van 7
Hulp meer dan ooit nodig
In de afgelopen 12 maanden heeft Oxfam bijna een miljoen mensen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe geholpen. Miljoenen vrouwen en mannen proberen nu hun leven weer op de rails te krijgen.
'Oxfam en de andere ngo's zullen de noodhulp geleidelijk aan afbouwen,” legt Els Brokken uit. “Maar we hebben veel ervaring in de regio en waren al aanwezig voor de cyclonen, met duurzame ontwikkelingsprojecten. We blijven daar op inzetten na het einde van de humanitaire respons."
Mozambique, Malawi en Zimbabwe hebben onze hulp nu meer dan ooit nodig.