Een duurzame en eerlijke levensstijl

Onomstreden cijfers drukken ons met de neus op de feiten: het huidige productie- en consumptiepatroon is onhoudbaar, willen we het klimaat nog redden. Daarom roepen we op om bewust te kopen. In de eerste plaats: minder kopen. En anders: fair trade, tweedehands, bio … er zijn gelukkig al veel alternatieven beschikbaar! 

Oxfam-winkel

Vind alternatieven

Wil je graag je steentje bijdragen en duurzaam consumeren? Eén adres:

De Oxfam-winkels

De afgelopen jaren hebben we veel bijgeleerd. Wat de stijgende tol van fast fashion is op mensen en milieu. Wat een oorlog aan de ene kant van de wereld doet met de wereldwijde voedselprijzen en de hongersnood duizenden kilometers verderop in Afrika.

winstbejag vs. mensenrechten en milieu

Het produceren van goederen is arbeids- en milieu-intensief. Wist je bijvoorbeeld dat de textielsector verantwoordelijk is voor 10% van de wereldwijde koolstofuitstoot? Dat is meer dan de internationale lucht- en scheepvaart samen. Veel bedrijven produceren bovendien in landen waar de lonen laag liggen en arbeidsrechten quasi onbestaande zijn. Ze doen dit bewust, hiermee kunnen ze de productiekosten drukken, wat past in een bedrijfscultuur waar winstbejag het haalt van mensenrechten en milieuwetten. Maar het leidt tot oneerlijke en vooral onveilige situaties. Een ramp als de instorting van Rana Plaza kon bijvoorbeeld voorkomen worden.  

alternatief consumeren

Wat heb je echt nodig? Wat is een ‘folieke’? Het zijn vragen die je jezelf kunt stellen in de supermarkt en in eender welke winkel. Niet kopen om te kopen is een daadkrachtige en tegelijk pacifistische oplossing voor een halsstarrig probleem.  

Tweedehands winkelen

There Are Many Alternatives Ready and Available 

TAMARA, wij zijn fan! Beslis je om tot een aankoop over te gaan, check dan of de duurzame alternatieven van het gewenste product beschikbaar zijn.  

Tweedehands 

In de lokale Oxfam-tweedehandswinkels vind je spullen aan de prijs van een fast fashion prijzenbreker, maar dan kwalitatief. Zo doorlopen de kleren die aan Oxfam gedoneerd worden een zorgvuldige, strenge selectie. Slechts 10% van het gerief haalt de tweedehandswinkels. Het sorteercentrum YUNUS stelt bovendien mensen te werk die anders moeilijk aan een job komen. Zo dragen we rechtstreeks bij aan een rechtvaardige en sociale economie. 

Fair trade 

In 1971 introduceerde Oxfam het eerste fairtradeproduct aan de Belg: koffie. Tegenwoordig kent iedereen fair trade en is er van quasi elk product een eerlijk alternatief. Vooral in de sectoren van kledij en van voeding die ‘van ver’ moet komen is fair trade van groot belang. Koffie, cacao, bananen, maar ook het katoen in je T-shirt en de mineralen in je smartphone komen van ver. Hoe langer de keten, hoe makkelijker het is voor bedrijven om basismensenrechten zoals een leefbaar inkomen met de voeten te treden. Fair trade gaat hier tegenin en garandeert een eerlijk loon. En zoveel meer. Ook het klimaat krijgt een faire behandeling dankzij de investering in kleinschalige, biologische en agro-ecologische productie, er wordt ingezet op vrouwenemancipatie, op onderwijs en duurzame ingrepen die een hele gemeenschap ten goede komen. 

Vrijwilliger in wereldwinkel

BIO

Puur natuur, geen chemische toevoegingen. Beter voor de bodem, voor het milieu, voor het gewas in kwestie en voor de gezondheid van de boer.inn.en en consumenten.

Vinkt alle vakjes af, toch? Daarom zet Oxfam alle zeilen bij om tegen 2030 een 100% bio-assortiment te hebben. Momenteel is 62% van de producten dat al.

Lokaal

Wanneer mogelijk: kies voor home-grown en lokaal geproduceerd. Met een lokale aankoop steun je producenten en ondernemers van hier. Die boksen vaak op tegen buitenlandse online giganten. Bovendien is kiezen voor lokale producten en seizoengroenten en -fruit beter voor je ecologische voetafdruk. Soms kan een product niet lokaal zijn, zoals koffie. In dat geval zit je goed met het fairtrade-alternatief.

Hernieuwbare materialen

Veel merken en bedrijven hebben het begrepen: ze kiezen steeds meer voor recycleerbare materialen voor hun verpakkingen. Van PRC PET-flessen, over bio-afbreekbare folie tot FSC-karton.

Ook Oxfam doet naarstig verder met het verduurzamen van de verpakkingslijn. Glas, dat zwaar weegt in transport en de CO2-teller doet stijgen, maakt plaats voor Tetra Pak, de knijpflesjes zijn 100% gerecycleerde PET.

Ga voor het alternatief

De wereldwinkels en tweedehandswinkels bieden je inspiratie om duurzaam te consumeren.

Rechts