Banner scholenactie 2022

Scholenactie

Tijdens de Week van de Fair Trade in oktober kunnen scholen natuurlijk niet ontbreken! Daarom organiseren we ook een scholenactie, telkens onder het motto ‘Wereldburgers maken wereldburgers’. We bieden de scholen dan lespakketten, plaktattoos en een heleboel leuke actiesuggesties aan. Elke school kan ook meedingen naar leuke prijzen.

De actie “Ik strijd voor een fair klimaatbeleid 2022” was weer een ongelooflijk succes! In de 180 deelnemende scholen werden meer dan 60.000 leerlingen geprikkeld, meer dan 15.500 kregen een les en meer dan 8.250 leerlingen waren betrokken bij de organisatie van de actie. We danken alle betrokken scholen, directies, leerkrachten, leerlingen en derden hartelijk voor hun inzet! Applaus op alle banken! We zetten deze campagne verder in 2023 en zien jullie graag weer vanaf eind juni, op deze plek! 

Actiecollage leerlingen op school

De laureaten van de gekoppelde wedstrijd ontvangen een award in de loop van het voorjaar 2023. Dit zijn de laureaten van 2022:  

  • St-Maarten MS Beveren SO (= primus inter pares)  
  • Heilige Kindsheid Ardooie SO  
  • St-Hubertusschool Niel LO  
  • St-Lievensinstituut Sint-Lievens-Houtem LO  
  • A-Maze Beringen SO  
  • Virgo Sapiens Londerzeel SO  
  • Maricolen Maldegem SO

Maak hieronder kennis met de editie 2022.

Ik strijd voor een fair klimaatbeleid

Week van de Fair Trade (5-15 oktober 2022)

In de regio's waar de klimaatcrisis nu al zwaar toeslaat, vernielen droogte, overstromingen en orkanen vele gewassen. Zo verliezen lokale gemeenschappen hun belangrijkste voedsel- en inkomstenbron. Tegelijkertijd vervuilt grootschalige, industriële landbouw de bodem en maakt deze minder vruchtbaar. De boeren en boerinnen bevinden zich in een kwetsbare positie. De armoede neemt toe.

Rijke landen zijn veruit het meest verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen. Zij moeten hun uitstoot dringend en drastisch verminderen en de meest kwetsbare bevolkingsgroepen steunen, zodat die zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van de klimaatcrisis en duurzame landbouwpraktijken zoals agro-ecologie implementeren.

Fair Trade-verbintenissen zoals prijzen op basis van productiekosten, voorfinanciering en handelsrelaties op lange termijn garanderen kleine landbouwproducenten betere prijzen en meer economische stabiliteit. Dat is essentieel voor de aanpassing aan de klimaatverandering. Fair Trade maakt deel uit van de rechtvaardige oplossingen voor de klimaatcrisis. Universele rechten als veilige arbeidsomstandigheden en een billijke vergoeding staan centraal in het engagement. Maar ook respect voor het milieu maakt daar deel van uit: vermindering van de CO2-uitstoot, vermindering van de waterbehoefte, bescherming van bossen en verbetering van de bodemvruchtbaarheid. Ten slotte stelt het gegenereerde inkomen boeren in staat zich aan te passen aan het steeds extremere klimaat dat hun gewassen bedreigt.

Doe mee!

Voeren we samen strijd voor een fair klimaatbeleid? Stimuleer jouw leerkrachten en/of leerlingen om samen de hele school te informeren over dit onrecht. Doe het met een ludieke, laagdrempelige actie die zo veel als mogelijk scholieren (en burgers) prikkelt. Op die manier roep je samen met ons ministers en bedrijven op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Deelnemen

Meld je actie aan vòòr 5 oktober en bestel meteen je plaktattoos!

Inspiratie

Laagdrempelig of met flinke inzet, grappig of serieus, voor elk wat wils!

Lespakketten

We ontwikkelden lespakketten voor 3de graad LO t.e.m. 3de graad SO. Hieronder vind je de lespakketten van onze campagne.
Filmpje voor 10- tot 14-jarigen

Download het lespakket voor 10- tot 14-jarigen

Les voor 3de graad LO en 1ste graad SO.

Filmpje voor 14- tot 18-jarigen

Download het lespakket voor 14- tot 18-jarigen

Les voor 2de en 3de graad SO.

71808 leerlingen worden al geprikkeld

Rechts