Inleefatelier Mondiapolis

Mondiapolis inleefatelier

Hoeveel verdient een Cambodjaanse kledingarbeidster? En hoeveel liter water is er nodig om een jeansbroek te maken? Jij ontrafelt zelf het mysterie van de economische globalisering: niet met ingewikkelde cijfers of grafieken, maar aan de hand van een jeans, een smartphone of een frisdrankje. Door dit inleefatelier krijg je meer inzicht in de gevolgen van globalisering op mens en milieu.

SAMEN DENKEN WE NA OVER EEN ANDERE GLOBALISERING

 • Stap in de wereld van een Burkinese katoenteler, een Cambodjaanse kledingarbeidster of een vertegenwoordiger van een multinational.
 • Onderhandel over waardige werkomstandigheden
 • Onderhandel over een eerlijk en duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen.
 • Heb je vragen over het inleefatelier of wil je je groep inschrijven? Contacteer ons.
 • Wil je meer lezen over de methodologie van de inleefateliers?

 

Nieuw vanaf september 2023: combineer Mondiapolis en een bezoek aan sorteercentrum Yunus in haren

Yunus, is het sorteercentrum van tweedehands spullen van Oxfam België. Heb je je altijd al afgevraagd wat er gebeurde met de kleren die je in de groene Oxfam container achterliet? Zoals alle andere spullen (computers, boeken, brocante… enz)die aan Oxfam België worden geschonken, worden ze gesorteerd in het Yunus sorteercentrum. De beste spullen belanden op de schappen in onze tweedehands winkels.

Mondiapolis en Yunus op de zelfde dag bezoeken, verzekert nadenken over de gevolgen van ons consumptie patroon en heel concreet ontdekken hoe sommige alternatieven worden georganiseerd.

Praktisch gezien ga je, nadat je 's ochtends hebt deelgenomen aan het inleefatelier Mondiapolis, naar het Yunus sorteercentrum in Haren om de mensen die er werken te ontmoeten en te begrijpen hoe het wordt georganiseerd... en zelf je handen vuil te maken door te helpen met geschonken kleding te sorteren.

Neem telefonisch (02 501 67 12 ) of via ons contactformulier contact met ons op voor meer informatie.

Schrijf jouw klas of groep in

in 10 minuten

local_library_black_24dp Path 825 Path 826

meer dan 10 minuten

na het atelier

MONDIAPOLIS in 10 minuten

Je hebt weinig tijd, maar je wil je groep toch nog snel klaarstomen voor hun bezoek aan het atelier? Geen probleem!

Je hebt de keuze tussen een animatiefilm over globalisering of tien killerfacts die globalisering toelichten. Of je kiest voor allebei!

Zo start je groep al met wat voorkennis aan het atelier en zijn ze helemaal klaar om zich in te leven in de rol van een zelfzekere manager of hardwerkende arbeider!

Speel video

Globalisering in alle staten

De animatiefilm Globalisering in alle staten vertelt het verhaal over onze huidige productie- en consumptiewijze en blikt daarbij eerst terug op de geschiedenis. Al sinds eeuwen voeren continenten handel met elkaar, waardoor producten en grondstoffen overal ter wereld te vinden zijn. In ons huidig economisch model spelen internationale organisaties en multinationals een enorm belangrijke rol. Hoe bedrijven hun winsten najagen en welke gevolgen hun handelen heeft op mens en milieu ontdek je allemaal in deze animatiefilm.

10 killerfacts over globalisering

Globalisering is een complex proces, omdat het veel spelers en belangen bevat. Hieronder lees je alvast één mogelijke definitie van het begrip globalisering.

  Globalisering is het proces waarbij de integratie van economische, politieke en culturele processen op wereldvlak wordt nagestreefd. De grootste focus ligt op economisch gebied, met name de internationale handel.

  In het inleefatelier Mondiapolis leggen we de focus op de economische processen.

  Hieronder lees je 10 killerfacts, die telkens één thema gelinkt aan de oorzaken en gevolgen van globalisering, belichten.

  10 killerfacts

  1. Ongelijkheid

  De 8 rijkste mensen bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. In 2010 waren dat er nog 300. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter.

  2. Landroof

  De landbouwoppervlakte die de laatste decennia in beslag is genomen, zou voldoende zijn om aan de voedingsnoden van één miljard mensen tegemoet te komen.

  3. Natuurlijke hulpbronnen

  Jaarlijks gebruikt Ikea 1% van de mondiale houtreserves op.

  4. Sociale Bescherming

  Als alle vrouwen lager onderwijs zouden kunnen volgen, dan zouden het aantal kindhuwelijken en de kindersterfte met een zesde dalen. En dan zou het aantal vrouwen dat sterft bij de bevalling verminderen met twee derde.

  5. Gender

  Als we geen actie ondernemen, duurt het nog 75 jaar voor we gelijke lonen tussen man en vrouw krijgen.

  6. Waardig werk

  In de kledingindustrie in Bangladesh waar 80% van de werknemers vrouw is, is één op twaalf lid van een vakbond.

  7. Multinationals

  9 van de 10 van werelds grootste multinationals bevinden zich in belastingparadijzen. Hoe komt het dat multinationals zoveel macht hebben?

  8. Eerlijke belastingen

  Ontwikkelingslanden verliezen jaarlijks minstens 170 miljard dollar aan belastinginkomsten omdat superrijken en multinationals een enorm vermogen verbergen in belastingparadijzen. Dat is twee keer het bedrag dat nodig is om extreme armoede uit de wereld te helpen.
  directions_run_black_24dp Path 821 Path 822

  9. Migratie

  Wereldwijd vluchten momenteel 60 miljoen mensen voor oorlog, geweld en vervolging. Dit trieste cijfer is het hoogst sinds WO II.

  10. Internationale instellingen

  Het IMF prijst de manier waarop Bolivia zich de laatste tien jaar economisch heeft hersteld. De instelling heeft Bolivia tot voorbeeld gesteld van de andere Zuid-Amerikaanse landen. Ironisch genoeg heeft Bolivia net het tegenovergestelde gedaan dan wat het IMF had geadviseerd.
  Inleefatelier Mondiapolis

  Zin om er meer over te weten?

  Lees hieronder onze 11 thematische fiches over globalisering.

  MONDIAPOLIS - meer dan 10 minuten

  Globalisering is een complex proces, omdat het veel spelers en belangen bevat. Hieronder lees je alvast één mogelijke definitie van het begrip globalisering.

  Globalisering is het proces waarbij de integratie van economische, politieke en culturele processen op wereldvlak wordt nagestreefd. De grootste focus ligt op economisch gebied, met name de internationale handel.

  In het inleefatelier Mondiapolis leggen we de focus op de economische processen.

  Hieronder een selectie van 11 thema’s die aan bod komen in Mondiapolis. In elk thema komen kort en bondig de problemen, mogelijke oplossingen, educatief materiaal en links naar extra artikels aan bod.

  Ongelijkheid

  De 8 rijkste mensen bezitten evenveel als de onderste helft van de wereldbevolking. In 2010 waren dat er nog 300. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter.

  Landroof

  De landbouwoppervlakte dat de laatste decennia in beslag is genomen, zou voldoende zijn om aan de voedingsnoden van één miljard mensen tegemoet te komen. Maar waarom wordt land geroofd? En door wie?

  Natuurlijke hulpbronnen

  We putten onze natuurlijke hulpbronnen razendsnel uit. Kunnen we zo eindeloos verder gaan?
  Sociale bescherming

  Sociale bescherming

  Sociale bescherming is een belangrijke hefboom voor ontwikkeling en sociale verandering, die iedereen kan beschermen, van wieg tot graf.

  Gender

  De systematische discriminatie van vrouwen en meisjes is zowel het gevolg als de oorzaak van de ongelijkheid die armoede genereert.
  Waardig werk

  Waardig werk

  Inkomen uit werk bepaalt voor veel mensen hun economische status en toekomstkansen. Met een hongerloon geraken de meeste armen wereldwijd echter niet uit de armoede, hoe hard zo ook werken.
  Multinationals

  Multinationals

  Iedereen kent ze wel. De grote bedrijven die internationaal gevestigd zijn. Ze hebben veel macht en maken woekerwinsten. Maar tot welke prijs?
  Tax Justice

  Eerlijke belastingen

  Zonder belastingen zou onze maatschappij niet correct functioneren. Toch is het gemakkelijker voor sommige mensen en bedrijven om die belastingen te ontwijken.
  Internationale instellingen

  Internationale instellingen

  Internationale instellingen zijn in het leven geroepen om de internationale samenwerking te bevorderen. Toch is hun beleid vaak nefast voor ontwikkelingslanden. Hoe komt dat?

  Migratie

  Wereldwijd vluchten momenteel 60 miljoen mensen voor oorlog, geweld en vervolging. Dit trieste cijfer is het hoogst sinds WO II en brengt globalisering in een ander daglicht.

  Klimaat en vrijhandel

  Vrijhandelsakkoorden kunnen een erg grote invloed hebben op het klimaat en werk. Toch zijn er ook voorstanders. Wat doet deze tweestrijd met onze maatschappij?

  Alternatieven

  Voel je het na het atelier kriebelen om zelf iets te doen? Hieronder vind je vast een leuk alternatief dat bij je past!

  Test

  TEST

  Voeding

  Voeding

  Consumptie

  Consumptie

  • FAIRTRADE BELGIUM - de Belgische site over eerlijke handel en fairtrade producten
  • NETWERK BEWUST VERBRUIKEN - over duurzaam leven, consuminderen en consumanderen.
  • OXFAM WERELDWINKELS - Fair trade, onderzoek en actie
  • LABELINFO - gids van duurzaamheidslabels
  • RANKABRAND - hoe duurzaam is jouw favoriete merk?
  • LETS VLAANDEREN - ruilsysteem met uitwisseling van diensten
  • REPAIRCAFE- weggooien? mooi niet!
  • KADO's - Koop solidaire geschenken
  • STUDENTS CHANGE THE WORLD - duurzame tips voor studenten
  • RETHINK IT - koopwijzer voor duurzame elektronica
  Pers

  Pers

  • MO*MAGAZINE - diepgaande journalistiek over globalisering, duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking
  • APACHE - nieuwssite voor diepgaande onderzoeksjournalistiek
  • DEWERELDMORGEN - gratis alternatieve mediawebsite
  • ONEWORLD - Nederlands magazine over mondiaal denken en groen doen
  • GOED NIEUWS - lees de positieve veranderingen in de wereld
  • OXFAM NIEUWS - volg waar Oxfam zich voor inzet
  Kledij

  KLEDIJ

  Vervoer

  Vervoer

  Economie

  Economie

  • ATTAC VLAANDEREN - netwerk voor een eerlijker belastingssysteem
  • FAIRFIN - Op een verantwoorde manier omgaan met geld
  • BANKWIJZER - Wat gebeurt er met jouw geld? Bekijk hoe ethisch jouw bank is
  • BANKROUTE - heeft mijn bank (n)iets te verbergen?
  Engagement

  Vrijwilligerswerk en ander engagement

  MONDIAPOLIS - GLOBALISERING op maat

  THEMA

  NAAM TOOL

  SOORT TOOL

  DOELGROEP

  DUUR

  ORGANISATIE(S)

  LINK

  Consumptie

  Soloslim of solidair

  Spel

  16+

  60 minuten

  Oxfam-Solidariteit

  meer info

  Globalisering

  Globalisering in alle staten

  Teasers

  16+

  5 minuten

  Oxfam-Solidariteit

  meer info

  Grondstoffen

  Qué?

  Teasers

  3e graad S.0.

  15 tot 50 minuten

  Oxfam Wereldwinkels

  meer info

  Grondstoffen: een vloek of een zegen?

  Lespakket

  2e en 3e graad S.O.

  50 tot 100 minuten

  Broederlijk Delen

  meer info

  Troubled waters

  Lespakket

  2e en 3e graad S.O.

  ?

  Protos

  meer info

  Water voor later

  Spel

  2e en 3e graad A.S.0.

  50 tot 100 minuten

  Protos

  meer info
  meer info

  Klimaat en handel

  Killing us softely: winstbejag en klimaat, hoe het onze gezondheid schaadt

  Lespakket

  16+

  15 tot 60 minuten

  Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W)

  meer info

  Klimaatverandering: de neerwaartse spiraal

  Spel

  16+

  45 tot 60 minuten

  Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W)

  meer info

  Landroof

  Taxi Filipino

  video

  16+

  35 minuten

  Solidagro

  Bekijk de video

  Ongegrond

  lessenmap

  3e graad S.0.

  50 à 100 minuten

  Broederlijk Delen

  meer info

  Ongelijkheid

  E(du)quality

  Spel

  3e graad T.S.O. en B.S.0. 100 minuten

  Via Don Bosco

  meer info

  Wegwijs in onderwijs

  Spel

  1e, 2e, 3e graad S.O.

  50 tot 100 minuten

  Via Don Bosco

  meer info

  Sociale bescherming

  Van pleisters tot pensioenen

  Spel

  3e graad S.0.

  50 minuten

  11.11.11.
  Studio Globo
  Oxfam-Solidariteit
  Maya
  Solidagro
  Globelink
  CM
  FOS
  Wereldsolidariteit

  meer info

  Samen krijgen we gelijk

  Video discussie actiemodellen

  3e graad S.0.

  75 minuten

  Oxfam-Solidariteit

  meer info

  Sociale bescherming wereldwijd

  Foto-tentoonstelling

   

   

  11.11.11.

  meer info

  Waardig werk

  Schone Kleren in de klas

  workshops video & discussi lees- en schrijfopdracht

  3e graad S.0.

  15 à 75 minuten

  Schone Kleren Campagne

  download pdf

  MONDIAPOLIS - GLOBALISERING uitgediept

  Boeken Dossiers Video's  Muziek

  Boeken

  Het mondiale uitzendkantoor

  Het mondiale uitzendkantoor

  Dirk Barrez en John Vandael (2015)

  Wereldwijd woedt de economische, ecologische én sociale crisis. De economische globalisering maakt veel landen rijker, maar de inkomensongelijkheid neemt in de meeste landen wel toe. Bedrijven jagen voortdurend op de goedkoopste en minst beschermde arbeid en internet bezorgt hen bovendien een virtuele mondiale fabriekshal. Als nooit tevoren kunnen ze het werk in stukjes hakken en uitbesteden in hun mondiale uitzendkantoor. Zo zakt bijna overal het aandeel van de lonen in de economie en staan werknemers op allerlei manieren onder druk.Gelukkig kan het ook beter en is de crisis een aansporing om een economie te bouwen die én sociaal is én ecologisch én democratisch.

   

   

  Kapitaal in de 21e eeuw

  Kapitaal

  Thomas Piketty (2014)

  Dankzij de analyse van een groot aantal gegevens uit de laatste twee eeuwen en uit twintig landen, weet Piketty de fundamentele economische en sociale processen bloot te leggen. Hij toont aan dat de moderne economische groei en de spreiding van kennis ons in staat hebben gesteld om de ongelijkheid op apocalyptische schaal die Marx had voorspeld, te voorkomen. Maar de diepere structuur van kapitaal en ongelijkheid is er in wezen niet door verander. De belangrijkste oorzaak van de ongelijkheid is de tendens dat de opbrengst op kapitaal groter is dan de economische groei iets wat nu tot extreme ongelijkheid dreigt te leiden. Het wakkert de onvrede aan en ondermijnt democratische verworvenheden. Het is aan de politiek om die tendens in te tomen.

   

  No time 

  Naomi Klein  (2014)

  No time' is een handboek om de planeet te redden. Het zet nauwgezet uiteen waarom het ongebreidelde kapitalisme de grote boosdoener is van klimaatverandering en welke fundamentele veranderingen nodig zijn. De Canadese schrijfster en activist Naomi Klein pleit voor een wereld die 'uitgaat van groei en vernieuwing en niet van overheersing en uitbuiting.'

   

  No logo 

  No logo

  Naomi Klein  (2000)

  Deze bestseller is uitgegroeid tot de bijbel van antiglobalisten en Naomi Klein wordt gezien als het intellectuele boegbeeld van de beweging die zich verzet tegen de dominantie van het neoliberalisme. Terwijl we worden geconfronteerd met een volgende economische crisis, blijft haar analyse van onze kapitalistische bedrijfs- en merkenwereld accuraat en krachtig. No Logo is een met talloze feiten onderbouwde kritiek op neo-liberalisme, globalisering, massacultuur en uitbuiting. Maar het is óók een hartstochtelijk verhaal over mefnsen die zich inzetten voor democratie aan de basis, voor kleinschaligheid, cultuur en milieu, kortom, voor een samenleving waarin de mens centraal staat.

   

  Eerlijke globalisering

  Eerlijke globalisering

  Joseph Stiglitz  (2006)

  Stiglitz doet radicale voorstellen inzake schuldenverlichting van de armste landen, stelt een nieuw systeem van financiële reserves voor om internationale financiële instabiliteit te voorkomen en schetst een raamwerk waarbinnen milieuvervuiling als gevolg van de stijgende vraag naar energie kan worden tegengegaan. Ook betoogt hij dat ingrijpende hervormingen nodig zijn binnen de VN, IMF en Wereldbank zodat deze instituties toegerust zijn om actuele problemen aan te pakken. Bovenal zegt de auteur dat we onze manier van denken moeten veranderen. Ons handelen en denken moet zich niet langer beperken tot nationale belangen, we zullen bij steeds meer zaken over de grenzen moeten kijken

  Dossiers

  Eerlijke Kleren

  Mo* (2015)

  Duurzaam. Circulair. Fair Fashion. Aan modewoorden geen gebrek om de huidige trends op vlak van ecologisch en ethisch verantwoorde kleerkasten te beschrijven. In Bangladesh stort op 24 april 2013 stort een textielfabriek vol werkende arbeiders in. Is er sinds deze industriële ramp eigenlijk iets veranderd? Zijn de textielfabrieken in Bangladesh de enige plaatsen waar uitbuiting zo massaal voorkomt? Kan je als consument het verschil maken – en moet dat? Schuiven andere stakeholders de verantwoordelijkheid nog steeds door naar elkaar? En is duurzaam consumeren geen contradictio in terminis?

  Lees het dossier

   

   

  Vrijhandelsakkoorden 

  De Wereld Morgen (2015)

  TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership, is een handelsverdrag waarover de Europese Commissie sinds 2013, namens alle lidstaten van de EU, onderhandelt met de Verenigde Staten. Er komt echter heel wat kritiek op het handelsverdrag, dat nog goedgekeurd moet worden. De onderhandelingen hebben gebeuren in het grootse geheim en de toenemende liberalisering kan er toe leiden dat de vrijheid afneemt. Bovendien neemt in regio’s, zoals Latijns-Amerika, die niet betrokken zijn bij de onderhandelingen, het verzet tegen het akkoord alsmaar toe.

  Lees het dossier

   

   

  Verdreven en verlaten

  Mo* (2015)

  Na #LuxLeaks en #SwissLeaks richt het International Consortium of Investigative Journalists nu zijn pijlen op de Wereldbank, de meest invloedrijke organisatie in internationale ontwikkeling. Het onderzoeksproject Verdreven & verlaten toont dat de Wereldbank haar eigen regels niet altijd volgt bij de hervestiging van personen die hebben en houden verloren door Wereldbankprojecten. De problematiek raakt miljoenen mensen wereldwijd. De onthullingen zijn ook van belang voor België. Ook al wordt ons land niet rechtstreeks getroffen door grote projecten gefinancieerd door de Wereldbank, er vloeit wel heel wat belastinggeld naar toe, en op bestuursniveau heeft België bij de instelling een flinke vinger in de pap.

  Lees het dossier

   

   

  Waardig werk: 3 jaar na Rana Plaza

  Glo.be (2016)

  Drie jaar geleden, op 24 april 2013, stortte de textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh als een kaartenhuisje in elkaar. Balans: 1138 doden en meer dan 2000 gewonden. Hoewel de dodelijkste ramp in een textielfabriek is Rana Plaza een symptoom van een verziekte textielindustrie die haar voeten veegt aan het fundamenteel recht op waardig werk. Sindsdien zijn de kledingketens en de consumenten iets bewuster van het mensenleed dat schuil gaat achter een goedkope T-shirt. In dit nummer gaat Glo.be dieper in op de veranderingen die sinds Rana Plaza hebben plaatsgevonden.

   

   

  Natuurlijke rijkdommen

  11.11.11 (2016)

  De wereldwijde economische groei zorgt voor een permanente toename van de vraag naar grondstoffen. Het merendeel daarvan - olie, gas, metalen, enz. - zijn te vinden in ontwikkelingslanden.Maar ondanks deze bodemrijkdommen slagen deze landen er niet in duurzaam te ontwikkelen en de armoede terug te dringen. Integendeel, de bevolking draagt de negatieve gevolgen van de mijnbouwactiviteiten. 

  Lees het dossier

   

  Video's

  Speel video

  The corporation  

  2004 - 145 min.

  Deze documentaire tracht een beeld te geven van de onderneming, via de recente geschiedenis tot de huidige tijd. De documentaire concentreert zich vooral op Noord-Amerikaanse bedrijven. Via onder meer interviews met bijvoorbeeld top-ondernemers, academici, historici en cultuurdeskundigen wordt ingegaan op de onderneming als sociaal acterend systeem, institutioneel kapitalisme, en het fenomeen van winst boven persoon.

  Speel video

  We feed the world 

  2007 - 96 min.

  We Feed the World ontrafelt het verhaal van ons voedsel, alvorens het in de schappen van de supermarkt belandt. De documentaire onderzoekt de marktmechanismen die ten grondslag liggen aan onze voedselindustrie en roept verschillende interessante vragen op. Waarom is strooizout bijvoorbeeld meer waard dan graan? En hoe kan het dat dagelijks 100.000 mensen omkomen van de honger terwijl er wereldwijd genoeg voedsel wordt geproduceerd voor 12 miljard mensen? Verscheidene betrokkenen - uiteenlopend van boeren, vrachtwagenchauffeurs, biologen, politici, producenten van genetisch gemodificeerde zaden en de CEO van 's werelds grootste levensmiddelenmultinational Nestlé - krijgen de ruimte.

  Het hulpprogramma

  Speel video

  Capitalism: a love story 

  2009 - 120 min.

  Michael Moore neemt dit keer de globale financiële crisis onder de loep en de economie in de Verenigde Staten, nu Obama het roer heeft overgenomen van Bush. Daarnaast gaat de documentaire over de rampzalige invloed die de heerschappij van de grote bedrijven, en de onstilbare honger naar winst, heeft op het dagelijks leven van de gewone Amerikaan en andere burgers ter wereld.

  Speel video

  Culture in Decline

  2012 - 30 min.

  Deze satirische voorstelling toont op een satirische doch ernstige manier hoe bepaalde culturele fenomenen vandaag de dag door onze maatschappij als normaal gezien worden. De kijker wordt gedwongen uit de doos van de normaliteit te stappen en onze maatschappelijke ontwikkelingen te bekijken zonder rekening te houden met de traditionale bagage. De thema’s die aan bod komen zijn onder andere politiek, economie, onderwijs, veiligheid, religie, media, werk, en technologie.

  meer info

  Speel video

  The story of stuff

  2007 - 20 min.

  Deze documentaire geeft ons een blik op de oorsprong van de productie- consumptiepatronen en onthult de relaties tussen een groot aantal milieu – en sociale kwesties. In deze leerrijke video een oproep gelanceerd om samen een meer duurzame en rechtvaardigere wereld te creeëren.

  Bezoek de officiële website

  Speel video

  Inequality for all 

  2014 - 90 min.

  Tijdens deze documentaire wordt de vooraanstaande Amerikaan Robert Reich gevolgd. Hij is een voormalig minister die onder president Bill Clinton diende. Tevens is hij een politieke econoom, schrijver, professor en politiek commentator. Hij werkte ook in dienst van de presidenten Ford en Carter. Hij probeert het bewustzijn van het Amerikaanse volk ten aanzien van de groeiende economische kloof te verhogen.

  Speel video

  The Take

  2004 - 87 min.

  Argentinië is een spookland, een land dat door export van kapitaal aan de rand van de afgrond belandde. The Take is een verslag van Naomi Kleins en Avi Lewis' tocht langs door werknemers teruggevorderde fabrieken. Nadat het land bankroet ging, lieten veel werkgevers hun fabrieken leeg achter, omdat die niet meer rendabel zouden zijn. Op verschillende plekken in het land probeerden de werknemers gezamenlijk de productie weer op gang te brengen. Naomi Klein, bekend van haar bestseller No Logo, en Avi Lewis volgen de werknemers bij de moeizame wederopbouw.

  Speel video

  The true cost

  2015 - 92 min.

  “Wie betaalt de prijs voor onze kleren?” is de tagline van The True Cost. Het is een verhaal over de kledij die we dragen, de mensen die ze maken en de impact die het heeft op onze wereld. The True Cost' opent onze ogen met een scherpe analyse van de impact die wegwerpmode heeft op mens, maatschappij en natuur.

  Speel video

  Blood in the mobile 

  2010 - 82 min. 

  Voor de fabricage van mobiele telefoons worden mineralen uit Congo gebruikt. De opbrengst dient om de burgeroorlog mee te financieren. De Deense documentairemaker Frank Piasechi Poulsen voelt zich hier schuldig over. Nadat hij tevergeefs aanklopt bij Nokia, besluit hij af te reizen naar de ontoegankelijk Bisie-mijn, om met eigen ogen te zien wie er geld verdient aan het illegaal gewonnen kassiteriet.

  Speel video

  Sweatshop deadly fashion

  2015 - 68 min.

  Wanneer jongeren Frida, Ludvig en Anniken dezelfde uren moeten kloppen als de naaisters in de fabrieken en in dezelfde omstandigheden moeten leven, beseffen ze dat er een prijs betaald wordt voor de kleren die ze in Noorwegen zonder nadenken kochten. Met de reeks wilden Kleven jongeren bewust maken van waaraan ze hun geld uitgeven.

  Speel video

  Demain

  2015 - 118 min.

  “Overal ter wereld bestaan er alternatieven ”. Wat als oplossingen tonen en een optimistisch verhaal brengen de beste manier is om de ecologische, economische en sociale crisis op te lossen? Cyril Dion en Mélanie Laurent vertrokken samen met een vierkoppig team naar tien verschillende landen om te begrijpen wat deze catastrofe uitgelokt heeft en vooral hoe ze vermeden kan worden. Ze ontmoeten pioniers die landbouw, energie, economie, democratie en opvoeding heruitvinden. Door deze positieve en concrete initiatieven samen te brengen, ontdekken ze hoe de wereld van morgen er uit zou kunnen zien...
   

   

  Speel video

  La fin de la pauvreté

  2008 - 48 min.

  Alors qu'il y a tant de richesse dans le monde, pourquoi y-a-t-il encore tant de pauvreté ? C'est la question que pose ce documentaire. Des favelas d'Amérique Latine aux bidonvilles d'Afrique, des économistes de renom, des personnalités politiques et des acteurs sociaux révèlent comment les pays développés pillent la Planète. Ce film démontre comment, depuis cinq siècles, le Sud finance le Nord, d'abord à travers les conquêtes, puis ensuite par le biais de certaines institutions internationales, en appliquant certains modèles économiques et enfin, il souligne le rôle prédominant de Wall-Street.

  Speel video

  The price we pay

  2014 - 93 min.

  Deze documentaire licht het deksel van een vuil potje binnen de globale bedrijfseconomie: de massale belastingontduiking van grote multinationals waardoor regeringen triljoenen dollars aan inkomsten mislopen. Hij onderzoekt de historische oorsprong, hedendaagse realiteit, verstrekkende gevolgen én complexe morele bedenkingen gelinkt aan de ruimverspreide belastingontduiking, specifiek door de multinationals en de superrijken. Een levendige en onthutsend exposé over het flagrante morele failliet van modern kapitalisme.

  Bezoek de officiële website

  Muziek

  Speel video

  Farmerman Life

  Collieman

  Ode aan moestuinieren en korte keten, aanklacht grote voedselbedrijven

  Speel video

  A rock star bucks a coffee shop

  Neil Young
  Anti Monsanto en Starbucks

  Speel video

  Globalisation - The Pirate Song

  Richard Whistance/Seize The Day (performance)/Toby Fitzpatrick and Seiya Mori (animation)

  Zeer ‘luchtige’ aanpak, maar goede boodschap

  Rechts