Persbericht25 oktober 2022

'Race tegen de klok' nu cholera zich verspreidt in Libanon

Oxfam waarschuwt dat er in Libanon een race tegen de klok heerst om er de verspreiding van cholera een halt toe te roepen. Het is van 1993 geleden dat er een uitbraak van de dodelijke ziekte werd vastgesteld in Libanon. Het kan honderdduizenden mensen in nog grotere kwetsbaarheid duwen.

De afgelopen week meldde het Ministerie van Volksgezondheid in Libanon een totaal van 287 choleragevallen. Ook 11 sterfgevallen werden bevestigd, waaronder ook een jongen van vijf maanden oud. De uitbraak werd vastgesteld in het noorden van het land, voornamelijk in de districten Noord-Libanon, Akkar en Baalbek. De besmettingen lijken zich aan een alarmerend tempo te verspreiden.

Bojan Kolundzija, landendirecteur van Oxfam in Libanon, zei:

"We bevinden ons in een race tegen de klok. Het is nu enorm belangrijk dat de mensen in de getroffen gebieden voldoende informatie krijgen over hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen cholera. Door de vele crisissen waarmee het land wordt geconfronteerd, is de water- en sanitaire infrastructuur ingestort. Ook de openbare gezondheidszorg, waaronder ook ziekenhuizen, komen in de al overvolle wijken zwaar onder druk te staan."

Oxfam heeft samen met lokale partners al 5.000 mensen geholpen en bereidt zich voor om de komende zes maanden 100.000 mensen in de districten Noord-Libanon en Baalbek te helpen met sensibilisering om de verspreiding van cholera te voorkomen, kritieke reparaties aan sanitaire voorzieningen op te voeren, meer watertests uit te voeren en de distributie van hygiënekits te voorzien. De ziekte dreigt zich immers voornamelijk te verspreiden in de toch al kwetsbare vluchtelingen- en arme gemeenschappen die weinig tot geen toegang hebben tot proper water en sanitaire voorzieningen.

Libanon bevindt zich nog steeds in een ongekende financiële crisis. De levensonderhoudskosten blijven stijgen in een land waarvan meer dan 50% van de bevolking in armoede leeft. Ondertussen is Beiroet nog onvoldoende hersteld nadat een zware explosie meer dan de helft van de stad verwoestte in augustus 2020.

Catherine De Bock, humanitair beleidsmedewerkster bij Oxfam België waarschuwde dat deze nieuwe humanitaire noodsituatie verwoestend is voor een land dat het al verschrikkelijk moeilijk heeft:

"Mensen hebben het al moeilijk. Crisissen blijven zich opstapelen en de openbare diensten blijven aftakelen. Het gebrek aan elektriciteit, proper water en goede sanitaire voorzieningen zorgt ervoor dat cholera zich snel kan verspreiden onder de reeds zwaar getroffen bevolking. De meest kwetsbare mensen lopen er het grootste risico. Er zijn dus dringend meer middelen nodig om ervoor te zorgen dat de gezondheidsvoorzieningen ondersteund worden en de water- en sanitaire voorzieningen beter functioneren, zodat we deze uitbraak in de kiem kunnen smoren."

 

Noot aan de redactie

- Oxfam is sinds 1993 actief in Libanon en voorziet momenteel 61.739 mensen van schoon water door de installatie van waterpompstations op zonne-energie. Door te investeren in de installatie van zonnesystemen op waterpompstations hebben duizenden mensen het afgelopen jaar, vooral tijdens stroomonderbrekingen, veilig toegang tot water gekregen.

- Oxfam in Libanon werkt samen met lokale partners Association Najdeh, Association Nabad for Development en UTOPIA Organization op de bestrijding van de cholera uitbraak.

- Catherine De Bock is beschikbaar voor verdere toelichting.

Rechts